Hur många kalorier på en dejt?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Dadlar är frukter vars näringsegenskaper kommer att uppskattas särskilt av idrottare. Dadlar, både torkade och råa, är en skattkammare av enkla sockerarter, som är en energikälla under intensiv träning. De fyller också bristen på glykogen och kalium i kroppen. Dessutom förhindrar dadlar åderförkalkning, lindrar klimakteriebesvär och hjälper dig att bekämpa förstoppning. Låt oss kolla vilka andra egenskaper datum har och hur många kalorier de innehåller.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Dadelkalorier: 290 kcal per 100 g

Det verkar som att du kan äta hälsosamma mellanmål utan begränsningar. Inget kunde vara längre från sanningen. Måttlighet måste alltid upprätthållas, även om produkten som konsumeras med sådan avid är en gruva av vitaminer och näringsvärden. Är du på diet och undrar hur många kalorier det finns i torkade dadlar?

datum kalori

15 kcal är det genomsnittliga värmevärdet för varje dadelbit. Ett 100 g paket med torkade dadlar innehåller 290 kcal. Som jämförelse motsvarar en chokladkaka som väger runt 50 g 250 kcal i genomsnitt.

Eftersom kaloriinnehållet i dessa frukter är relativt lågt kan du äta några torkade dadlar varje dag. Jag garanterar att om du tränar måttlighet kommer din figur inte att lida.

Datum: Protein-, kolhydrat- och lipidhalt

En dadel innehåller lite protein och inget fett.

Dadlar är en utmärkt källa till kolhydrater, inklusive socker och kostfiber. Dadlar är rika på enkla sockerarter som inte kräver matsmältning, men som omedelbart tas upp av kroppen. Därför är de en bra energikälla för idrottare före och efter träning. De fyller också muskelglykogenbrister.

Tabell över näringsvärden för dadlar

NäringsämnenDadlar: innehåll per 100 gram
Kolhydrater75g
-med socker66,5 g
-varav stärkelse0g
– inklusive kostfiber6,7 g
Proteiner1,81 g
Lipider0,15 g
– inklusive kolesterol0g
-varav mättar0g
Kalium696mg
Natrium1 mg
Vatten21,3g
Alkohol0g

Hur mycket väger en dejt i genomsnitt?

Hur mycket väger torkad dadel? En torkad dadel väger i snitt 5 g och ger 14,5 kcal i snitt. En näve torkade dadlar väger cirka 45g och innehåller cirka 130,5 kcal.

Vilka vitaminer och mineraler innehåller dadlar?

Torkade dadlar innehåller många vitaminer, som vitamin A och B, samt många mineralämnen som magnesium, kalium, järn, kalcium, bor, zink och mangan. Knappast någon frukt är så rik på näringsämnen. Dadlar innehåller höga mängder kalium. Det är därför som deras konsumtion rekommenderas efter intensiva ansträngningar och svettning.

Men innehållet av enskilda vitaminer och mineraler beror på sorten. Vissa sorter innehåller även andra vitaminer. Till exempel har sorten Deglet Noor lite C-vitamin i sin sammansättning. Sorten Medjool innehåller i sin tur inte vitamin C, men den innehåller mycket vitamin A och vitamin B6. Denna sort innehåller också mer kalcium och magnesium än Deglet Noor-sorten, och mindre folsyra.

Dadlar är också en rik källa till fiber. Därför förbättrar de tarmperistaltiken och kan hjälpa människor som kämpar med förstoppning. Dessutom hjälper dadlar till att neutralisera magsyror, vilket är anledningen till att de rekommenderas för personer som lider av hyperaciditet.

Dessa frukter innehåller tryptofan, vars omvandling är en källa till serotonin, vilket lindrar symtomen på irritabel tarm.

Innehåller dadlar mattillsatser?

Datumet innehåller inga livsmedelstillsatser.

Får dejt dig att gå upp i vikt?

Dadlar kan ätas mycket bra även som en del av en diet. Tron på att dejter får dig att gå upp i vikt är falsk. Visst har torkade dadlar ett högre kaloriintag än färska dadlar, men de är låga i fett.

Generellt är det alltid bra att undvika att konsumera dadlar i överflöd. Det är faktiskt nödvändigt att ta hänsyn till mängden sockerarter som ingår i inköpsdatumen. De måste därför konsumeras med försiktighet eftersom de kan innehålla kalorier. De som lider av diabetes eller har höga blodsockervärden bör rådfråga sin läkare innan de introducerar datum i sin kost. Personer med nickelintolerans bör vara försiktiga med att konsumera dadlar. Dadlar innehåller detta ämne och kan orsaka magbesvär och irritation i tjocktarmen hos dem som inte tål nickel.

Dadlar får dig därför inte att gå upp i vikt utan du måste vara försiktig med deras konsumtion. Du bör också välja att äta dem vid de mest lämpliga tiderna på dagen.