Hur många kalorier i Emmental?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Emmental är den mest kända schweiziska osten. Det är omedelbart identifierbart tack vare närvaron av de karakteristiska hålen i degen. Den har fått sitt namn från Emme-dalen, i kantonen Bern, ursprungsområdet för denna ost som idag produceras inte bara i andra regioner i Schweiz utan även i andra länder. Emmental är faktiskt inte bara schweizisk; men kan också vara franska, bayerska, italienska eller finska.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Emmentalkalorier: 383 kcal per 100 g ost

100 g Emmental innehåller cirka 383 kcal. Jämfört med andra livsmedel är det mycket. Denna ost har ett högt kalorivärde.

Emmental: Lipid-, protein- och kolhydratinnehåll

Fetthalten i 100 g Emmental är cirka 30 g. Det är därför ett livsmedel som är rikt på fett. Denna ost innehåller tyvärr mycket mättat fett.Med ett proteininnehåll på 29 g är det ett proteinrikt livsmedel. Emmental är också ett lågkolhydratmat, då andelen energi från kolhydrater är runt 0 %. Fiberhalten i Emmental är låg. Det är därför ett livsmedel med låg fiberhalt.

Emmental kalori

Tabell över näringsvärden för Emmental

NäringsämnenEmmental: innehåll per 100 gram
Kolhydrater0g
-med socker0g
-varav stärkelse0g
– inklusive kostfiber 0g
Proteiner29,94g
Lipider29,94g
– inklusive kolesterol120 mg
-varav mättar18,7 g
Kalium88,6 mg
Natrium240 g
Vatten37,6 g
Alkohol0g

Hur mycket väger Emmental i genomsnitt?

Schweizisk emmentaler väger i genomsnitt 300 g och innehåller nästan 1150 kcal.

Vilka är vitaminbidragen från Emmental?

Emmentalost är en produkt med högt näringsvärde eftersom den är en källa till många värdefulla vitaminer och mineraler för kroppen. Denna ost innehåller fettlösliga vitaminer, såsom vitamin A och D. Vitamin A främjar god syn, bevarar hudens goda utseende och har en anticancereffekt. D-vitamin bidrar med kalcium till att upprätthålla en god benhälsa. Det deltar också i immunprocesser.

Vilka är mineraltillskotten från Emmental?

Framför allt innehåller Emmental en hög dos kalcium, nödvändigt för att skelettsystemet ska fungera väl hos vuxna och för bentillväxt hos barn. Därför är ost ett mycket bra alternativ för barn som inte gillar mjölk.

Det finns också en hög dos zink i Emmental. Detta mineral förbättrar utseendet på hår, hud och naglar. Denna ost förser även vår kropp med andra element, inklusive kalium och fosfor. De positiva egenskaperna hos denna ost inkluderar också dess antidepressiva effekt.

Innehåller Emmental livsmedelstillsatser?

På grund av produktionstekniken innehåller den betydande mängder salt, vilket bör undvikas i vår dagliga kost.

Får Emmental dig att gå upp i vikt?

Många dieter undrar om de kan äta ost? Tyvärr är ost en högkaloriprodukt. Kan man äta ost samtidigt som man bantar och går ner i vikt? Det viktigaste är måttlighet. En smörgås med en skiva Emmental kommer inte att störa din kost eftersom ost, som redan nämnts, är en produkt med högt näringsvärde.

Du bör dock undvika alla typer av kassler eller andra rätter där emmentalerhalten ofta är för hög (högt värmevärde). En till synes nyttig grönsaksgryta kan visa sig vara en kaloribomb. Om du vill gå ner i vikt bör du undvika stora mängder Emmental. Du kan dock äta det i små doser.

Om du vill gå ner i vikt är det inte dags att överdriva emmentaler. Naturligtvis kan en skiva Emmental av god kvalitet vara en del av en hälsosam meny, men vi får inte glömma att det höga värmevärdet för denna ost kräver noggrant urval av de medföljande tillsatserna.

När du räknar kalorier måste du planera din kost mycket noggrant. Det är därför bättre att äta emmentalost då och då och att äta den obearbetad. På en diet kan vi inte låta oss frestas av osttoast, pizzor eller kassler, men om vi ibland äter fullkornsbröd till frukost med en skiva emmentaler och färska grönsaker skadar det oss inte.

Kolesterol, blodtryck och konsumtion av Emmental

Ett annat problem med ostens negativa effekter på kroppen är ökat kolesterol. Emmental är en produkt av animaliskt ursprung. Det är därför en källa till mättade fettsyror, vars överskott leder till en ökning av nivån av det som kallas dåligt kolesterol i blodet. Denna situation leder till utvecklingen av ateroskleros eller andra hjärtsjukdomar.

Som med viktminskning bör små mängder ost då och då inte skada dig på något sätt, särskilt om du inte konsumerar andra produkter som innehåller animaliskt fett. Å andra sidan, att äta stora doser ost samtidigt som man konsumerar smör, fett kött, mjölk och feta mejeriprodukter innebär en risk för att LDL-kolesterolfraktionen ökar.

Dessutom ger ost också betydande mängder salt (natrium), vilket ytterligare kan öka blodtrycket och skada hjärtat. Det finns alltså en ökad risk att få hjärtinfarkt eller stroke.