Hur många kalorier i en morot?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Morot är en mycket populär, billig och god grönsak. Det kan konsumeras i olika former och är alltid extremt attraktivt och uppskattat. Den har också många närings- och vitaminegenskaper. Morot är bra för hälsa och skönhet. Låt oss tillsammans se näringsvärdet och antalet kalorier som finns i morötter.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Morotskalorier: 40 kcal per 100 g

Morot är ett kalorifattigt livsmedel. En 100 g portion morot ger cirka 40 kcal, enligt Apritel, myndigheten för forskning och information inom frukt och grönsaker.

morot kalorier

Unga morötter är minst kaloririka. De innehåller mer vatten och mindre socker. Men de flesta babymorötter, som säljs i påsar som ett färdigt mellanmål, är vanligtvis bitar av gamla morötter, skurna och polerade för att se ut som små exemplar. Innan de förpackas behandlas de ibland med en klorlösning, vilket inaktiverar bakterier. Denna behandling minskar deras näringsvärde.

Morot: Kolhydrat-, protein- och lipidhalt

I morötter tillhandahålls upp till 78 % av energin av kolhydrater. 14 % kommer från proteiner och 7 % kommer från fetter.

Morots näringsvärdestabell

Näringsämnenmorot: innehåll per 100 gram
Kolhydrater9,58g
-med socker4,74g
-varav stärkelse1,43 g
– inklusive kostfiber2,8 g
Proteiner0,93 g
Lipider0,24 g
– inklusive kolesterol0 mg
-varav mättar0,032 g
Kalium320 mg
Natrium69 mg
Vatten88,3g
Alkohol0g

Hur mycket väger den genomsnittliga moroten?

En morot väger 125 g i snitt, enligt Apritel.

Vilka är vitaminbidragen från morötter?

Morot ger mellan 4% och 7% av den nödvändiga mängden vitaminer B1, B2, B5, E och C, samt niacin och folat. Det ger också mer än 10 procent av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin K och vitamin B6. 100 gram morot täcker mer än 77 procent av det dagliga behovet av vitamin A. Morötter är också en källa till molybden, ett sällsynt spårämne i kosten.

I människokroppen omvandlas vissa typer av karoten, såsom alfa- och betakaroten, till vitamin A eller retinol. De kallas därför provitamin A. Morötter är en av de mest koncentrerade källorna till karotener. Morötter innehåller den högsta mängden betakaroten. Deras innehåll är ibland till och med högre än 1000 mg i 100 g morot. Betakaroten är kopplat till pektiner, som tillhör den vattenlösliga fiberfraktionen.

Morötter ger också andra antioxidanter som vitamin C och E, samt flavonoider inklusive kaempferol, quercetna och luteolin. Morötter ger också fenoliska föreningar, såsom klorogensyra.

Vilka är morötternas mineraltillskott?

Morötter innehåller hälsofrämjande föreningar som antioxidanter och fibrer, samt mineraler som kalcium, järn, kalium, magnesium, mangan, koppar och zink. En portion på 100 g ger 3-7 % av den rekommenderade dagliga dosen av dessa individuella ingredienser.

Innehåller morot livsmedelstillsatser?

Nej, morötter innehåller inga livsmedelstillsatser.

Får morot dig att gå upp i vikt?

Som en lätt grönsak, rik på vatten och fibrer, hjälper morötter till att öka mättnaden till den grad att det leder till ett minskat kaloriintag för efterföljande måltider. Således främjar det viktminskning.

Så varför är det förbjudet att äta morötter i många dieter? Detta är kopplat till myten som uppstod ur det i början av 1980-talet, när de första tabellerna med glykemiska indexvärden för olika produkter publicerades. Morötter tilldelades då felaktigt ett glykemiskt index på 92, när detta värde i själva verket är mer än 5 gånger lägre.

Även om felet korrigerades under efterföljande år, fick det aldrig så mycket uppmärksamhet som de tidiga studierna, och den falska tron ​​befästes i allmänhetens medvetande.

Vilka är de fördelaktiga hälsoegenskaperna hos morötter?

Regelbunden konsumtion av morötter leder till en ökning av nivån av antioxidanter i blodplasma. Antioxidanter är det grundläggande sättet att skydda kroppen mot oxidativ stress. Dessa föreningar skyddar kroppen från degenerativa förändringar orsakade av fria radikaler. Epidemiologiska studier har också bekräftat ett samband mellan hög konsumtion av frukt och grönsaker och en lägre förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar.

Som fördelar, moroten:

 • stödjer nervsystemet;
 • har en positiv effekt på minne och koncentration;
 • stärker hår och naglar;
 • ger näring åt huden;
 • minskar risken för cancer;
 • stärker synen;
 • minskar symtom på åldrande;
 • förbättrar immuniteten;
 • renar och avgiftar kroppen;
 • stöder cirkulationssystemet;
 • sänker kolesterolet, vilket minskar risken för åderförkalkning.

Morotsjuice är utmärkt för att dra nytta av fördelarna med denna grönsak. Färdiga morotsjuicer kan dock innehålla bakterier som är farliga för gravida kvinnor, små barn och äldre. De bör inte konsumeras av dem. Istället bör du gynna hemmagjorda juicer.

Den ljusa orange färgen på morötter tillhandahålls av karotenoider. Karotenoider absorberar ultraviolett ljus. När de ackumuleras i huden och ögonen skyddar de dem från de skadliga effekterna av UV-strålar. Dessutom skyddar de levern mot effekterna av giftiga föreningar.