Hur många kalorier i en ananas?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Rik på mineraler, vatten och vitaminer, är ananas en av de exotiska frukter som uppskattas mest av vuxna och barn. Ananas är inte bara ett gott och uppfriskande mellanmål, utan också en hälsoskatt. Denna diskreta frukt har rika närande, renande och helande egenskaper. Det kan hjälpa dig att gå ner i vikt, men också behandla vissa sjukdomar. Låt oss tillsammans upptäcka egenskaperna, näringsvärdena och kalorierna hos denna frukt.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Hur många kalorier är det i ananas?

En portion ananas på 100 g ger dig 50 kcal. 100 gram färsk ananas i sirap ger dig 70 kcal. Men 100 g torkad ananas ger dig 332 kcal. Å andra sidan ger 100 g konserverad ananas dig 84 kcal. Och 100 gram fryst ananas ger dig 86 kcal.

ananas kalorier

Ananas: Protein-, kolhydrat- och lipidhalt

Ananas kalorier kommer från 4% protein, 94% kolhydrater och 2% fett. Ananas innehåller 0,54g protein per 100g. En medelstor ananas (700 g) innehåller cirka 3,8 g protein.

Tabell för ananas näringsvärden

NäringsämnenAnanas: innehåll per 100 gram
Kolhydrater13g
-med socker10 g
– stärkelse0g
– inklusive kostfiber1,4 g
Proteiner0,5 g
Lipider0,1 g
– inklusive kolesterol0 mg
-varav mättar0g
Kalium109mg
Natrium1 mg
Vatten86g

Hur mycket väger en genomsnittlig ananas?

En medelstor ananas väger 700g och ger cirka 350 kalorier (kcal). För att visualisera hur mycket det verkligen är, tänk på att mängden kalorier från en medelstor ananas (700 g) liknar mängden kalorier från till exempel 6,5 äpplen, 4 glas Cola, 3,5 skivor ost, 3 skivor bröd, 2,5 glas mjölk 18 teskedar socker.

För att bli av med dessa kalorier (350 kcal) bör du till exempel cykla i minst 50 minuter, simma i 41 minuter eller springa i 35 minuter.

Mineraler

Mineraler signalerar också deras närvaro. Först är det mangan, som hjälper dig att absorbera de andra näringsämnena som finns i ananas. Det tar hand om dina ben och är uppskattat för att förebygga benskörhet. Frukten ger också kalcium, koppar, kalium, järn och zink.

Vitaminer

På vitaminsidan är det värt att framhålla närvaron av 17 mg vitamin C och 7 µg vitamin A-ekvivalenter. Vitamin C bidrar till att främja upptaget av järn. Den innehåller även vitaminerna B1, B2, B6 och PP.

Får ananas dig att gå upp i vikt?

Det låga kaloriinnehållet i ananas placerar denna produkt i gruppen lågkalorifrukter. Att äta ananas verkar vara ett bra val för dem som är på diet. Däremot kan du hitta produkter med lägre kalorier bland frukter.

Ananas är hög i enkla sockerarter, men låg i kalorier. 100 g ananas innehåller bara cirka 50 kcal. Det är en liten mängd, men inte den minsta. Till exempel finns färre kalorier i frukter som vattenmeloner och limefrukter. Ätbar ananas är ett utmärkt val för människor som försöker tappa onödiga kilon. Frukten innehåller enzymet bromelain, som stödjer matsmältningsprocesser.

Ananas är främst en källa till kolhydrater som utgör en viktig del av din kost. Kolhydrater är den viktigaste energikällan för din kropp. De bör därför representera 45 till 65 % av dina dagliga kalorier. Lika viktigt är det faktum att produkten innehåller fibrer (1,4 g), vilket underlättar viktminskningsprocessen, reglerar tarmens funktion, stabiliserar blodsockernivån och främjar mättnadskänslan. Det bör noteras att det har en låg natriumhalt (1 mg).

De fördelaktiga egenskaperna hos ananas

Ananas är också fördelaktigt för våra ben eftersom det är en källa till mangan, järn och koppar. Frukten kan därför användas som en förebyggande åtgärd mot osteoporos. Dess konsumtion rekommenderas också för barn vars skelettsystem utvecklas snabbt.

Frukten används också som hjälpmedel vid giktattacker. Det har en smärtstillande effekt och underlättar dessutom elimineringen av överskott av urinsyra från kroppen. Ananas hjälper till med en halsinfektion. Sköljning med färsk fruktjuice lindrar hosta. På grund av dess antikoagulerande egenskaper kan det visa sig vara en effektiv behandling för astma.

Var kommer ananas ifrån?

Ananas hemland är Brasilien. Det är bara där som frukten finns i det vilda. Européer är skyldiga upptäckten av ananas till Christopher Columbus, som enligt berättelser tog med sig de första ananasarna till den gamla kontinenten från Guadeloupe. Idag finns de största ananasplantagen bland annat på Hawaii, Mexiko och ovannämnda Brasilien.

Innehåller ananas mattillsatser?

Ananas innehåller väldigt få livsmedelstillsatser. Speciellt finner vi organiska syror i en nivå av 0,7 gram per 100 gram färsk frukt.