Hur många kalorier i en aubergine?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Aubergine har en mjuk, smidig och mycket saftig fruktkött. Den är extremt mångsidig och kan tillagas på alla möjliga sätt: kokt, stekt, bräserad, rostad eller panerad. Det kan hjälpa till att garnera olika specialiteter som couscous, pannkakor, pajer och sallader. Det kan till och med ersätta pasta i en lasagne eller pizza, vilket gör receptet mycket lägre i kalorier och hälsosammare. Det är ett utmärkt tillbehör till stekt eller grillat kött. Låt oss se hur många kalorier det finns i aubergine.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Hur många kalorier är det i aubergine?

100 g aubergine motsvarar 24 kcal. Detta motsvarar cirka 3 % av det dagliga kaloribehovet för en vuxen människa med medelvikt och genomsnittlig fysisk aktivitet.

aubergine kalorier

Kolhydrater, proteiner och lipider i aubergine

Aubergine innehåller 1g protein per 100g. En medelstor aubergine (250 g) innehåller cirka 2,5 g protein. Aubergine innehåller 5,7 g kolhydrater per 100 g. En medelstor aubergine (250 g) innehåller cirka 14,3 g kolhydrater. Aubergine innehåller 3,4 g fiber per 100 g. En medelstor aubergine (250 g) innehåller cirka 8,5 g fiber. Detta motsvarar cirka 28 % av en vuxens dagliga behov.

Tabell för aubergine näringsvärden

NäringsämnenAubergine: innehåll per 100 gram
Kolhydrater5,88 g
– med socker3,53 g
– stärkelse0g
– kostfiber3g
Proteiner0,98 g
Lipider0,18 g
– inklusive kolesterol0g
-varav mättar0,1 g
Kalium957 mg
Natrium8,4 mg
Vatten92,3g
Alkohol0g

Hur mycket väger en aubergine i genomsnitt?

En aubergine (ätbar del efter skalning) väger 250 g i genomsnitt och ger cirka 60 kalorier (kcal). Denna mängd kalorier som tillförs kroppen av en medelstor aubergine (250 g) liknar mängden kalorier som ett äpple, en halv ostskiva, en halv brödskiva eller 3 teskedar socker ger.

För att bli av med dessa kalorier bör du till exempel cykla i minst 9 minuter, simma i 7 minuter eller jogga i 6 minuter. Kalorierna i aubergine kommer 14% från protein, 80% från kolhydrater och 6% från fett.

Får aubergine dig att gå upp i vikt?

Aubergine får dig inte att gå upp i vikt, eftersom det är en lågkaloriprodukt. Att äta aubergine verkar vara ett bra val för dem som går på viktminskning.

Vitaminer

Trots sina många positiva egenskaper har aubergine inte ett högt vitamininnehåll. Det är en ganska blygsam källa till B-vitaminer, liksom vitaminerna C och A. Så när det gäller att komplettera vitaminbrister är det osannolikt att aubergine kommer till vår hjälp.

Mineraler

Aubergine är rik på mangan (70 % RDA), järn (22 % RDA) och kalium (36 % RDA). Den mest intressanta föreningen som finns i aubergine är dock klorogensyra. Aubergine innehåller också flavonoider som antocyaniner.

Mangan, som är vanligast i aubergine, är involverat i att bygga enzymer som metaboliserar glukos och fettsyror. Det är också ett strukturellt element i ben och hud. Mangan är mycket viktigt i reproduktionsprocesser och för att det centrala nervsystemet ska fungera korrekt.

Kalium direkt kopplat till natrium säkerställer god vattenhantering i kroppen. Järn är i sin tur den viktigaste komponenten i hemoglobin. Det är en del av sammansättningen av många enzymer och proteiner som är involverade i ämnesomsättningen.

Klorogensyra är en växtförening känd för sin starka antioxidantaktivitet. Antioxidanter skyddar våra celler från en skadlig process som skadar celler och bidrar till olika sjukdomar. Klorogensyra är också antimutagen, vilket betyder att den också skyddar celler från okontrollerade förändringar.

Antocyaniner är vattenlösliga pigment som har många hälsofördelar. Aubergine har sin mörka färg tack vare dem.

Gynnsamma egenskaper hos aubergine

Aubergine fungerar väldigt bra i bantningsdieter eftersom den innehåller väldigt få kalorier. Dessutom berikar den kroppen med värdefulla näringsämnen. Aubergine hjälper mot förstoppningsproblem. Det påskyndar tarmpassagen och ökar tarmens arbete, tack vare kostfiber. Du måste dock vara försiktig med mängden grönsaker du äter, eftersom aubergine kan visa sig vara svårsmält. Lila aubergineskinn är full av värdefulla föreningar.

Aubergine är en utmärkt källa till fiber som reglerar matsmältningssystemet och skyddar mot diabetes typ 2. B-vitaminerna som finns i aubergine är främst ansvariga för att nervsystemet fungerar korrekt: de lindrar nervspänningar, har en positiv effekt på humöret och förbättra intellektuell prestation. B-vitaminer spelar också en viktig roll i metaboliska processer.