Hur många kalorier i en klementin?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Rund, doftande, lätt att skala och med en intensiv smak, clementiner är bland de mest uppskattade och konsumerade frukterna under de kalla vintermånaderna. Deras egenskaper är mångfaldiga, till att börja med de antiinflammatoriska och antioxidantegenskaper som de har tack vare sitt höga innehåll av vitamin C. Denna förening stödjer immunförsvaret och stimulerar produktionen av kollagen. Men hur många kalorier innehåller clementiner?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Hur många kalorier är det i en klementin?

100 g klementin ger 47 kcal (192 kJ). Vilket placerar denna frukt i nivå med apelsin, melon och aprikos. Det är därför en medelenergifrukt.

clementine kalorier

Clementine: Protein-, kolhydrat- och lipidhalt

Clementine innehåller proteiner, kolhydrater och fetter. Den är särskilt rik på antioxidanter som hesperidin, narirutin och betakaroten, som hjälper till att minska inflammation, främja sund celltillväxt och stödja sockermetabolismen.

Clementine näringsvärdestabell

Näringsämnenclementin: innehåll per 100 gram
Kolhydrater12g
-med socker9,18g
-varav stärkelse0g
– inklusive kostfiber1,7 g
Proteiner0,85 g
Lipider0,15 g
– inklusive kolesterol0g
-varav mättar0g
Kalium177g
Natrium1 mg
Vatten86,6 g
Alkohol0g

Hur mycket väger en genomsnittlig klementin?

En klementin väger i genomsnitt 74 g och ger cirka 35 kcal. Observera att mängden kalorier från en medelstor klementin liknar mängden kalorier från till exempel ett halvt äpple eller 1,5 teskedar socker. För att bränna dessa kalorier (35 kcal) måste du till exempel cykla i minst 5 minuter, simma i 4 minuter eller springa i 4 minuter. Clementine kalorier kommer från 6% protein, 91% kolhydrater och 3% fett.

Vitamininnehåll i klementin

Clementiner är gott och nyttigt. De är rika på många vitaminer. Enligt Apritel (Agency for Research and Information in Fruits and Vegetables) innehåller en 100 g portion klementin bland annat:

 • 49,20 mg C-vitamin;
 • 27,60 ug vitamin B9;
 • 0,20 mg vitamin B5;
 • 0,21 mg vitamin E;
 • 0,23 mg vitamin B3;
 • och 24,5 ug vitamin A ekvivalent.

Eftersom clementiner innehåller mycket C-vitamin förbättrar deras konsumtion inte bara hälsan utan också hudens tillstånd. Denna förening stöder syntesen av kollagen, ett proteinkomplex som ger huden fasthet, rundhet och struktur. Tack vare C-vitamin ser huden friskare och yngre ut och synligheten av rynkor minskar. Akneskador, rodnad och missfärgning lugnas med C-vitamin.

Mineralinnehåll av klementin

En klementin innehåller flera mineralsalter. Dessa inkluderar:

 • zink;
 • magnesium;
 • mangan;
 • kalium;
 • natrium;
 • kalcium;
 • järn.

Innehåller klementin livsmedelstillsatser?

Nej, klementin innehåller inga livsmedelstillsatser.

Får clementiner dig att gå upp i vikt?

Under en diet undrar du över varje mat och till och med valet av clementiner som ett alternativt mellanmål eller som ett snabbt mellanmål. Har du frågat dig själv: ”Är clementiner gödande?” ”.

Dessa frukter är låga i kalorier. Men mängden fruktos som finns gör att att äta 300 gram klementiner motsvarar att dricka en burk läsk. Därför bör de ätas i mindre portioner än äpplen, päron och kiwi, speciellt om du har diabetes eller är särskilt överviktig.

Som sagt, klementiner förblir bland de frukter som är rikast på vitamin C, mineralsalter och fibrer. Närvaron av askorbinsyra ger energi. Clementiner är därför utmärkta för att motverka säsongsbesvär eller för att ge energi till idrottare. I slutändan gör clementiner inte att du går upp i vikt när de konsumeras rimligt.

Clementiner: varför äta dem?

Kliniska studier har visat att citruskonsumtion är associerad med förebyggande av vissa typer av cancer, såsom matstrupscancer, magcancer, tjocktarmscancer, munhålecancer och halscancer. Måttlig konsumtion av citrusfrukter (1 till 4 portioner per vecka) minskar risken för cancer som påverkar mag-tarmkanalen och övre luftvägarna. Konsumtion av klementin har visat sig förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Antioxidantföreningarna av klementiner (limonoider) har visat antitumöraktivitet in vitro och i djurmodeller. De kan minska spridningen av bröst-, mag-, lung-, oral- och koloncancerceller.

Konsumtion av apelsin-, grapefrukt- och clementinjuice sänker kolesterol och triglycerider i blodet. Det förhindrar processen som leder till ateroskleros. En studie av kvinnor visade att regelbunden konsumtion av klementiner på vintern har en positiv effekt på lipidbalansen. Hos barn med högt kolesterol tros juicen minska oxidationen av lipider och proteiner i blodet och förbättra antioxidanteffekten.