Hur många kalorier i en kastanj?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Kastanjer, eller kastanjer, är frukten av kastanjeträdet (Castanea sativa), ett träd med ursprung i Medelhavet. Ätliga kastanjer kan ätas råa eller efter tillagning. De kännetecknas av många näringsmässiga och medicinska värden. Det är inte utan anledning som de har uppskattats sedan antiken. Du kan smaka kokta kastanjer medan du går på gatorna i Italien och Frankrike. Låt oss se hur många kalorier kastanjer innehåller.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Hur många kalorier är det i kastanjer?

100 gram färska kastanjer ger 196 kalorier. 100 g rostade kastanjer motsvarar 213 kcal. 100 gram kokta kastanjer ger 130 kalorier. 100 gram torkade kastanjer ger 369 kalorier. En näve kastanjer (70 g) innehåller cirka 149 kalorier (kcal).

kastanjekalori

För att visualisera vad det faktiskt är, tänk på att mängden kalorier i en näve kastanjer (70 g) liknar mängden kalorier i till exempel 2,5 äpplen, 1,5 glas Cola, 1,5 skivor ost, 1 brödskiva, 1 glas mjölk eller 7,5 teskedar socker.

För att bränna denna mängd kalorier (149 kcal) måste du till exempel cykla i minst 21 minuter, simma i 18 minuter eller springa i 15 minuter.

Kastanjekalorier kommer från 5 % protein, 86 % kolhydrater och 10 % fett.

Antal kolhydrater, lipider och proteiner i en kastanj

Ätliga kastanjer innehåller 2,42g protein per 100g. En näve kastanjer (70 g) innehåller cirka 1,7 g protein. Ätliga kastanjer innehåller 45,54 g kolhydrater per 100 g. En näve kastanjer (70 g) innehåller cirka 31,9 g kolhydrater. Ätbara kastanjer innehåller 8,1 g fiber per 100 g. En näve kastanjer (70 g) innehåller cirka 5,7 g fiber. Det motsvarar cirka 19 % av en vuxens dagliga behov. De fetter som finns i kastanjer är huvudsakligen fleromättade fettsyror (främst omega-6).

Kastanj näringsvärdestabell

NäringsämnenKastanj: innehåll per 100 gram
Kolhydrater45,54g
-med socker10.32
-varav stärkelse19,45g
– inklusive kostfiber8,1 g
Proteiner2,42 g
Lipider1,4 g
– inklusive kolesterol0 mg
-varav mättar0,2 g
Kalium715 mg
Natrium27 mg
Vatten13.8
Alkohol0g

Hur mycket väger den genomsnittliga kastanjen?

En kastanj väger cirka 5 gram och innehåller 10,65 kalorier

Vitamin- och mineralinnehåll i kastanjer

100 gram ätbara kastanjer innehåller cirka 40 mg C-vitamin, vilket täcker nästan 50 % av dagsbehovet. Vitamin C stärker kroppens immunitet och deltar i syntesen av kollagen, en förening som ansvarar för bindvävens goda tillstånd.

Kastanjer är rika på vitamin B9 (50 µg/100 g), ett vitamin som är involverat i kroppens hematopoietiska processer. Det förhindrar särskilt anemi. Vitamin B9, allmänt känt som folsyra, är särskilt viktigt för gravida kvinnor eller de som planerar att bli gravida eftersom det minskar risken för fostermissbildningar.

Ätliga kastanjer är en källa till B-vitaminer och främst vitamin B6. Denna grupp av vitaminer är ansvarig för att nervsystemet och immunsystemet fungerar korrekt.

Mineralinnehållet, särskilt koppar och mangan, är särskilt anmärkningsvärt. 100 gram kastanjer täcker 50 % av RDA för koppar och nästan 20 % av RDA för mangan. Kastanjer är också rika på kalium, magnesium, zink, fosfor och järn.

Kastanjer innehåller en stor mängd antioxidanter, som skyddar kroppen mot fria radikaler och oxidativ stress.

Får kastanjer dig att gå upp i vikt?

Rädslan för att kastanjer får dig att gå upp i vikt är välgrundad, eftersom de är ganska kaloririka frukter. Rostade kastanjer innehåller i genomsnitt cirka 213 kcal per 100 g. Jämfört med andra frukter är dock sockerarterna de innehåller mestadels komplexa.

Att äta kastanjer kan eliminera känslan av hunger mer effektivt än en annan frukt. Vi skulle därför kunna säga att kastanjer inte bara får dig att gå upp i vikt, utan de hjälper oss att gå ner i vikt eftersom de mer effektivt kan ersätta ett mellanmål. Dessutom ger de, tack vare sitt fiberinnehåll, en mättnadskänsla och hjälper våra tarmar.

Portionen att ta utan rädsla för viktökning varierar från 40 till 60 g per dag (ungefär 5/6 kastanjer). De bästa tiderna på dagen att njuta av kastanjer är de som vi ägnar åt mellanmål, för att fylla på med energi och stilla vår aptit till nästa måltid. Även vid frukost kommer de att förse oss med viktiga näringsämnen för att bättre klara dagen

Hälsofördelarna med kastanjer

Kastanjers välgörande egenskaper för vår hälsa är många och alla härrör från aktiviteten hos de mikronäringsämnen de innehåller. Kastanjer är näringsrika och energiska. De har antiinflammatoriska och prebiotiska aktiviteter och främjar minskningen av det onda kolesterolet.

Tack vare överflöd av kostfibrer är de användbara för att bevara eller återställa tarmens regelbundenhet. Kastanjer är, tack vare sin rikedom på mineraler, ett användbart livsmedel vid asteni. De är utmärkta under konvalescens efter influensa, hos barn och äldre.