Hur många kalorier i endive?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Endive har en ojämförlig fräsch och bitter eftersmak. Det är en grönsak som finns i januari. Denna grönsak, förutom att vara väldigt vacker för ögat, är utsökt i munnen, eftersom den är krispig och väldigt mångsidig. Faktum är att med denna mat kan du göra många recept och den uppskattas både rå i sallader, bakad, grillad eller till och med bräserad eller fylld. Tack vare sina konkava blad lämpar sig endive mycket väl för att fyllas med andra livsmedel. Denna mat är estetisk med en djärv färg och en mycket raffinerad smak. Låt oss tillsammans se hur många kalorier endive innehåller.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Endivekalorier: 21 kcal per 100 g

Enligt Myndigheten för forskning och information inom frukt och grönsaker (Aprifel) innehåller 100 g endive 21 kalorier (kcal). Endive är både låg i kalorier och låg i kolhydrater. Genom att konsumera 1 kopp hackad endive får du nästan 9 kalorier och mindre än 2 gram kolhydrater.

endivkalorier

En hel endive (513 g) ger bara 107,73 totala kalorier och 17 g kolhydrater.

Endive: Lipid-, protein- och kolhydratinnehåll

Endive innehåller mindre än 0,5 g fett per 100 g. Enligt Aprifel, byrån för forskning och information om frukt och grönsaker, innehåller rå endive inte fett (huvudkomponenter av lipider). Denna observation är baserad på Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1924/2006 av den 20 december 2006 om närings- och hälsopåståenden om livsmedel.

Enligt flera specialister är proteinhalten i rå endive 1,25 g per 100 g. Proteinintaget minskar dock när datumet mognar.

Kolhydratinnehållet i endive är 3,35 g per 100 g. De flesta av kolhydraterna i endive är fibrer. Ett helt huvud av endiv ger nästan 16 g fiber. Mer exakt innehåller 100 g endive 1,1 g fiber. Tack vare de lösliga fibrerna den innehåller är endiv särskilt lämplig för att bekämpa förstoppning, kronisk förstoppning och alla inflammationer som påverkar tarmkanalen. Konsumtion av endive är indicerat för dem som lider av uppblåsthet, irriterad tarm och dysbios. Fiber hjälper också till att minska blodsockret och det onda kolesterolet (LDL) hos överviktiga och diabetespatienter.

Tabell över näringsvärden för endive

NäringsämnenEndive: innehåll per 100 gram
Kolhydrater3,35 g
-med socker0,25 g
-varav stärkelse0 mg
– inklusive kostfiber3,1 g
Proteiner1,25 g
Lipider0,2 g
– inklusive kolesterol0 mg
-varav mättar0,048 g
Kalium314 mg
Natrium22 mg
Vatten93,8g
Alkohol0 mg

Hur mycket väger en endive i genomsnitt?

En endive väger i genomsnitt 100 g, enligt Doctissimos hemsida.

Vilka är vitaminbidragen från endive?

Endive är en bra källa till vitaminerna A, C och B. Det är också en utmärkt källa till folsyra (vitamin B9), väsentlig för hjärt-kärlsystemets välbefinnande och mycket viktig under graviditeten för optimal utveckling av det ofödda barnet .

Endive är rik på askorbinsyra och karotenoider. Det är därför mycket användbart för att bekämpa fria radikaler, den huvudsakliga källan till cellåldring och därför andra relaterade sjukdomar. Dess koncentration av C-vitamin gör den till en utmärkt allierad till immunsystemet. Dessutom främjar närvaron av vitamin K blodpropp.

Vilka är mineralbidragen från endive?

Mineralsalthalten är också bra. Den innehåller magnesium, järn och kalium. Endive är också låg i natrium.

Innehåller endive livsmedelstillsatser?

Nej, endive innehåller inga livsmedelstillsatser.

Gör endive dig att gå upp i vikt?

Väldigt låg i kalorier (endast 16kcal per 100 g) är det ett mycket användbart livsmedel när du vill gå ner i vikt. Rätt mängd fiber (1,6 g) har en mättande och hungerhämmande effekt. Speciellt hittar vi cellulosa och hemicellulosa som ger vissa sorter sin typiska fasta och krispiga konsistens. Det begränsade energiintaget gör att den passar för lågkaloridieter och tack vare sin krispiga konsistens ökar den mättnadskänslan.

Endive: en grönsak med tusen egenskaper

Endiver innehåller många mineralsalter (kalium, järn och kalcium), folat och fibrer. Dessa egenskaper har gjort att endiv alltid har betraktats som nyttiga växter ur farmakologisk synvinkel.

Endiver är faktiskt rika på föreningar som kan användas inom medicin: alkaloider, flavonoider, inulin, koffeinsyra, seskviterpener, steroider, trapezoider och kumariner. Det är dessa ämnen som ger endiver antibakteriella, antioxidanta, antiinflammatoriska, antitumör-, antidiabetiska, leverskyddande effekter och andra terapeutiska effekter som är lika viktiga för människors hälsa.

Förutom fibrer ger dess rikedom på kalium och dess fattigdom i magnesium och natrium endivi stor diuretisk kraft, förutom dess förmåga att fylla dig på kort tid. Den urindrivande och renande verkan stimulerar även leverns och njurarnas funktion.