Hur många kalorier i en räka?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Räkor är den mest kända och populära skaldjuren. Deras popularitet beror inte bara på mört och välsmakande kött, utan också på högt näringsvärde, lågt innehåll av mättat fett och lågt kaloriinnehåll. Räkor är en rik källa till lättsmält protein, B-vitaminer och värdefulla mineraler. Dessutom är de lättsmälta. Låt oss tillsammans ta reda på hur många kalorier räkor innehåller.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Kalorier i räkor: 85 kcal per 100 g

100 g räkor motsvarar 85 kcal. Men var försiktig, 100 gram friterade panerade räkor har ett energivärde på 308 kcal. Medelstora räkor (8 g) innehåller cirka 7 kalorier (kcal). För att få en verklig känsla av den här storleken, kom ihåg att mängden kalorier från en medelstor räka (8 g) liknar mängden kalorier från en halv tesked socker. För att bli av med dessa kalorier (7 kcal) bör du till exempel cykla i minst 1 minut, simma i 1 minut eller jogga i 1 minut.

räkor kalorier

Räkor: Protein-, kolhydrat- och lipidhalt

Kalorierna i en räka kommer från 95 % protein, 0 % kolhydrater och 5 % fett. Räkor har en anständig kolesterolhalt, cirka 150 mg per pund. En portion räkor ger ungefär hälften av den rekommenderade dagliga mängden för god hälsa. Den positiva sidan är att dessa skaldjur ökar den högra delen av kolesterolet, dvs HDL-nivåerna. De ska därför inte demoniseras utan avnjutas utan överdrift, i frekvens och kvantitet.

Räkernas näringsvärdestabell

Näringsämnenräkor: innehåll per 100 gram
Kolhydrater1,16 g
-med socker0g
-varav stärkelse0g
– inklusive kostfiber0g
Proteiner17,4g
Lipider1,29 g
– inklusive kolesterol161 mg
-varav mättar0,333 g
Kalium101mg
Natrium347 mg
Vatten77,8g
Alkohol0 mg

Hur mycket väger en genomsnittlig räka?

Räkan väger i genomsnitt 8 g.

Vilka är vitaminbidragen från räkor?

En källa till omega 3 och 6 som hjälper till att kontrollera triglycerider, räkor ger protein av god kvalitet och B-vitaminer, användbara för fett- och proteinmetabolism.

I framkant ligger vitamin B3 eller niacin, som bland annat håller nervsystemet i full effektivitet, och främjar cellandningen och matsmältningen. Vid brist kan du drabbas av irritabilitet och huvudvärk.

Å andra sidan är vitamin B12, även kallat kobalamin, viktigt under graviditeten för att förebygga risken för fostermissbildning. Det förhindrar också en dysfunktion i produktionen av röda blodkroppar.

Vilka är mineralbidragen från räkor?

Räkor är särskilt rika på natrium: ett överskott av detta element ökar vätskeansamlingen och ökar blodtrycket, vilket skapar en ökad risk för hypertoni. Det är därför nödvändigt att begränsa konsumtionen av denna mat i fall av högt blodtryck, undvika att tillsätta salt. Låg i kalorier, räkor är mycket rika på mineraler. Förutom natrium innehåller de stora mängder kalium, magnesium, järn, fosfor och kalcium.

Innehåller räkor livsmedelstillsatser?

Färska, obearbetade räkor innehåller inga livsmedelstillsatser. Den kan sedan förvaras i kylen eller frysen en stund innan konsumtion. Å andra sidan kräver bearbetade och särskilt konserverade räkor:

  • färgämnen: Ponceau 4R eller Coccine Nouvelle (E124), amaranth (E123), Jaune Soleil FCF eller Orange Yellow (E110) och tartrazin (E102);
  • surhetsreglerande medel: citronsyra (E330) och ortofosforsyra (E338);
  • och ett sekvestreringsmedel: etylendiamintetraättiksyra (E385).

Är räkor gödande?

Urban legender säger att de inte är bra för dieter eftersom de är mycket feta, eller att de är höga i kolesterol. Räkor är en produkt som säkert kan anses vara låg i kalorier. 100 g räkor ger 85 kcal. De rekommenderas därför för personer som vill gå ner i vikt.

Räkor ger kalorier främst från protein. Det är därför ett livsmedel som också bör anses vara utmärkt för den som idrottar och för den som behöver en kost som hjälper till att strukturera kroppen.

Förutom att du inte går upp i vikt, kan fisk och skaldjur hjälpa dig att gå ner i vikt. Räkor är fulla av protein, vilket kommer att hålla dig mätt längre och hindra dig från att äta mer än du behöver. Denna mättnadskänsla orsakas också av omega-3-fettsyrorna som finns i räkor.

Akta dig för skaldjursallergier!

Särskild uppmärksamhet krävs för personer som lider av skaldjursallergier. Den är mycket utbredd och kan orsaka en rad symtom som sträcker sig från nässelfeber till klåda, svullnad av läppar och tunga, samt eventuella andningsproblem.