De viktigaste principerna för att äta för att gå ner i vikt enligt kinesisk diet

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Kinesisk diet fokuserar på energi: det som maten ger oss och det som cirkulerar i vår kropp. Dess mål är att förhindra förlust av vitalitet och blockeringar, vilket orsakar viktökning. Här är huvudprinciperna som gör att du kan gå ner i vikt samtidigt som du är i samklang med naturen och enligt dina behov.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Målet med kinesisk diet är framför allt förebyggande: att leva så länge som möjligt med god hälsa. Det har också ett botande syfte som kräver att man känner till matens terapeutiska fördelar. När de har hälsoproblem har kineserna för vana att lägga till mat och växter på tallriken.

Baserat på det grundläggande konceptet för kinesisk tanke, är yin och yang två motsatta och kompletterande principer (som skugga och ljus), alltid i rörelse. I kinesisk diet hittar vi denna princip: yin, det är det friska, det kalla, det bittra, det syrliga, det salta, det mjuka och det befuktande; yangen, den är ljummen, varm, söt, kryddig, hård, torkande.

Personer med en mer yin-konstitution (kall, blek, lugn, lös avföring, tendens att vara överviktig) kommer att dra nytta av att äta mat av yang-karaktär och de mer yang (känsla av värme, agitation, tendens till extroversion, muntorrhet, förstoppning) att äta mat av yin-karaktär.

Måltiden ska innehålla 1/4 flytande föda, 1/2 fast föda och 1/4 tom föda. Detta hjälper till att förhindra uppblåsthet och underlättar matsmältningen.

Måltiden kan följas av en 100-stegspromenad, en 100-rund magmassage och sedan en tjugo minuters tupplur!

1- Ha en ”matsmältningsbrand” av god kvalitet

”Mjälte/mage-paret är centralt i tillvägagångssättet för kinesisk diet. Magen är som en kittel som tar emot maten som kommer att reduceras till mos tack vare mjältens yang (det är elden som värmer den) Mjälten ger näringsämnen upp i kroppen, magsäcken för ner avfall i tarmen.

De två rörelserna är sammanlänkade och balanserar varandra. Om den ena störs kommer den andra att bli det också. ”Mjälten föredrar torrhet och magen föredrar fukt, vilket innebär att vi alltid måste hålla rätt balans i kosten och äta varken för torrt, inte för varmt, inte för fuktigt eller för kallt.”

Det är också viktigt att säkerställa matens kvalitet och färskhet eftersom ju fräschare den är, desto mer lokalt, säsongsbetonat och minst bearbetat möjligt.

näring

2- Ät en ”bra och kvalitet” frukost

Rätt mat : en varm dryck (kaffe, te, infusion) utan socker som främjar matsmältningen, spannmål med lågt glykemiskt index (rostat surdegsbröd, flingor) som ger energi hela morgonen, en salt ton (ägg, skinka) för att väcka njurarna, organ av medfödd energi, som levererar yang till mjälten och magen.

Råa frukter, som tenderar att jäsa med andra livsmedel, bör helst tas bort från måltiderna, i slutet av morgonen till exempel för att undvika att bli uppblåst och komma för hungrig till lunch och undvika att äta för snabbt och/eller för rikligt.

Akta dig för vitt bröd, sylt, apelsinjuice som ger för mycket snabbt socker, inte ger kvalitetsnäring och leder till sötsug på morgonen.

Sockerprodukter och mejeriprodukter orsakar sjukdomsframkallande fuktproduktion och låg energi.

3- Ät en mättande lunch

Adoptera den enda plattan!

Förrätter bör undvikas, eftersom de ofta består av antingen kallskuret (för fet) eller råa grönsaker, som försvagar mjältens energi från början av måltiden på grund av sin kalla natur och är mindre smältbara än tillagad mat. .

För att vara välbalanserad måste den enskilda tallriken innehålla 1/2 tallrik kokta grönsaker, 1/3 av spannmål och/eller baljväxter och 1/3 av proteiner (kött, fisk, ägg)

Det är viktigt att ta minst tjugo minuter till lunch, sittande, i lugn och ro. Detta undviker trötthet och mellanmål på eftermiddagen, samt dålig matsmältning, till och med reflux och uppblåsthet. Var också försiktig med kalla måltider (smörgåsar, sallader, mejeriprodukter etc.). Om du är trött kommer detta att kräva mycket ansträngning på matsmältningsbranden och kan i slutändan leda till trötthet och viktproblem.

4- En lätt middag

På kvällen, gynna kokta grönsaker: i soppor, pajer, sauterade grönsaker, tillsammans med en 1/3 av spannmål och/eller baljväxter.

Varm mat som kött bör undvikas på kvällen.

Vanliga misstag: smutskasta frukost, ta lunch på språng och komma hungrig till middag. Detta är ett stort misstag, för på kvällen är matsmältningselden svag och våra behov är begränsade, eftersom vi går och lägger oss. Dessutom riskerar en för rejäl middag att förstöra din aptit på frukosten och därmed sänka balansen hela dagen nästa dag.

5- återfukta dig själv men inte för mycket!

Du behöver inte tvinga dig själv att dricka 1,5 liter per dag. Drick så mycket du är törstig och ta färgen på din urin som vägledning, som ska vara klar under dagen.

Om så är fallet, pressa dig inte längre, du kommer att trötta ut dina njurar i onödan!

6- Kvalitet och regelbunden sömn

En vuxen behöver sova mellan 7 och 9 timmar per natt.

Försök att gå och lägga dig så fort du känner de första tecknen på trötthet för att inte missa din sömnrutin (vilket bara händer var 90:e minut!).

En tupplur på 15 minuter rekommenderas också.

Kroppen behöver riktlinjer: försök att hålla en fast läggtid och väckningstid.

7- Lite fysisk aktivitet varje dag

Att träna 30 minuters fysisk aktivitet per dag hjälper till att underhålla ditt hjärta och andra muskler. Gå, hellre trappan framför hissarna, cykeln framför bilen för att få bröd… Och om du vill ägna dig åt en sportaktivitet, välj en disciplin som du gillar. Det här är ett tillfälle att få lite frisk luft och framför allt göra det samtidigt som du har roligt!

Det är upp till dig, du har korten på handen för att uppnå din hälsosamma vikt naturligt!