Hur många kalorier är det i spenat?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Spenat är en bladgrönsak med låga kalorier och högt näringsvärde. Året runt finns fryst och färsk spenat i butik. I följande rader kommer jag att avslöja för dig hur många kalorier spenat ger, vilka mineraler och vitaminer spenat innehåller och vilka är dess fördelaktiga egenskaper för hälsan. Jag kommer att förklara vem som kommer att dra nytta av dess konsumtion och vem som bör vara försiktig med denna produkt.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Hur många kalorier är det i spenat?

Spenat är en grönsak med låg kalorihalt, eftersom 100 gram bara ger 23 kalorier. En stor näve färsk spenat (25 g) ger 5,5 kcal. Ett glas tinad hackad spenat (22 g) ger 48 kcal. En portion frysta spenatblad (50 g) ger 10 kcal.

spenat kalori

Spenat: Lipid-, protein- och kolhydratinnehåll

Kalorierna i spenat kommer från kolhydrater på 2,9%, protein på 3,4% och fett på 0,7%.

Spenat näringsvärdestabell

NäringsämnenSpenat: innehåll per 100 gram
Kolhydrater3,63 g
-med socker0,42 g
-varav stärkelse0g
– inklusive kostfiber2,2 g
Proteiner2,86g
Lipider0,39 g
– inklusive kolesterol0g
-varav mättar0,063 g
Kalium558g
Natrium79g
Vatten91,4g
Alkohol0g

Hur mycket väger spenat i genomsnitt?

Ett glas färsk spenat (30 g) ger 7 kcal.

Vilka är spenatens vitamin- och mineraltillskott?

Spenat innehåller mineralsalter, såsom magnesium, kalium, fosfor, koppar och kalcium. Den är också rik på vitaminer, särskilt vitamin C och folsyra (vitamin B9).

Spenat är också en bra källa till karotenoider, klorofyll och lutein. Klorofyll är ett användbart ämne för sin antioxidantkraft. Det skyddar våra celler från skador orsakade av fria radikaler. Lutein är också en antioxidant. Det är ett naturligt pigment som finns i vissa växter. Det är väsentligt för näthinnans normala funktion och syntetiseras inte av kroppen. Enligt viss forskning är luteintillskott till hjälp för att förhindra makuladegeneration, en ganska vanlig sjukdom bland äldre vuxna.

Alla näringsmässiga egenskaper hos spenat garanteras endast när den konsumeras rå. Koncentrationen av vitaminer och mineraler bibehålls väl i färska blad. En råspenatsallad ska smaksättas med lite salt, extra virgin olivolja och citronsaft. Det senare underlättar upptaget av växtjärn.

Kokt spenat har en reducerad mineralsalthalt eftersom den är dispergerad i kokvattnet. Deras C-vitamin- och folsyrainnehåll minskar också eftersom dessa vitaminer är värmelabila. En bra kompromiss skulle vara att ångkoka spenaten

Innehåller spenat livsmedelstillsatser?

Nej, spenat innehåller inga livsmedelstillsatser. Det konsumeras vanligtvis färskt, en tid efter skörd.

Får spenat dig att gå upp i vikt?

Spenat är också en bra källa till kostfiber (cirka 2 viktprocent). Det är utmärkt för att gå ner i vikt.

Egenskaper och fördelar med spenat

Denna grönsak har antioxidantegenskaper. Spenat är rik på antioxidanter som vitaminer (A, C, E), betakaroten, lutein och zeaxantin. Dessa föreningar neutraliserar oxidativ stress orsakad av fria radikaler. De bekämpar cellulärt åldrande och minskar riskerna för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Spenat har också antitumöregenskaper. Spenat är den grönsak som är rikast på glykoglycerolipider, särskilt monogalaktosyldiacylglycerol (MGDG) och sulfokinovosyldiacylglycerol (SQDG). De är anticancermolekyler eftersom de kan hämma replikationen av cancerceller. Vissa studier har visat att denna grönsak har en förebyggande roll mot prostata- och bröstcancer.

Den har också en stark diuretisk kraft. Det rikliga kalium som finns i spenat motverkar verkan av natrium. Det är därför användbart för att bekämpa celluliter och vätskeansamling. Det är också ett laxermedel. Fibrerna och vattnet som finns i denna grönsak ökar den fekala massan i tarmen, vilket gynnar dess utdrivning. Det rekommenderas därför starkt vid förstoppning.

Spenat har också hypotensiva egenskaper. Tack vare den avsevärda mängden nitrater som finns i spenat kan dessa grönsaker sänka blodtrycket. Det har också hypoglykemiska egenskaper. Den är lämplig för diabetiker eftersom den innehåller väldigt lite kolhydrater. Dessutom fördröjer fibrerna absorptionen av sockerarter och undviker på så sätt plötsliga höjningar av blodsockernivåerna.

Spenat är bra för ögonhälsan. Zeaxantin, lutein och betakaroten hjälper till att skydda våra ögon från skador orsakade av solljus. Dessutom har flera studier visat att dessa pigment kan förhindra makuladegeneration och grå starr.

Spenat har enorma fördelar för tänder och ben. Vitamin K, kalcium, fosfor och magnesium är viktiga för utveckling och underhåll av ben- och tandstruktur. Spenat innehåller också bra mängder folat, vilket är mycket viktigt för en korrekt utveckling av neuralröret hos fostret.

Spenat är känt för att det av många anses vara en järnrik grönsak. De innehåller faktiskt en betydande mängd, men mycket mindre än linser, kikärter och solrosfrön. Mängden järn man kan få från en portion spenat begränsas också av oxalsyrahalten i dessa grönsaker. Denna syra bildar ett salt med järn, vilket hindrar kroppen från att ta upp mineralet.

Spenat förblir därför en utmärkt mat med näringsegenskaper som är användbara för vår hälsa och välbefinnande.