D-vitaminbrist: Symtom, behandlingar & föredragna livsmedel

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Rakitis, osteomalaci, muskelsvaghet, hjärt-kärlsjukdomar, autoimmuna sjukdomar etc. är konsekvenserna av brist på vitamin D. Varje näringsämne är väsentligt, vitamin D är inget mindre. Det intar en viktig plats bland de element som får kroppen att fungera. I den här artikeln hjälper jag dig att upptäcka lite mer om denna mycket vanliga brist som drabbar mer än en miljard människor världen över.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är D-vitaminbrist?

Vitamin D-brist eller hypovitaminos D resulterar i en koncentration av 1,25-hydroxivitamin-D lägre än 20 nanogram per milliliter (ng/ml) i blodet. D-vitamin även känt som solskensvitaminet är ett unikt näringsämne. För det första fungerar det som hormoner. För det andra produceras det av kroppen själv tack vare att huden utsätts för solen.

Allt du behöver veta om hypervitaminos D.
D-vitamin även känt som solskensvitaminet är ett unikt näringsämne.

När den väl har landat i kroppen måste den fortfarande omvandlas till sin aktiva form som kallas 1,25-hydroxivitamin-D även kallad kalcitriol för att fungera. D-vitamin har två huvudfunktioner:

 • Det hjälper kroppen att ta upp kalcium och fosfor
 • Det kontrollerar utsöndringen av bisköldkörtelhormon, ett hormon som ansvarar för benresorption.

Tack vare dessa två funktioner bibehåller D-vitamin normala nivåer av kalcium och fosfor i blodet och säkerställer därmed benhälsan. Den övervakar musklernas tillstånd och förbättrar immunförsvaret. Det förebygger också vissa cancerformer och diabetes och många andra.

Vilka är orsakerna till D-vitaminbrist?

Hypovitaminos D kan uppstå av olika anledningar: medicinska skäl, geografiskt läge, kost, hygien och livsstil, etc.

Kost med låg D-vitamin

Till skillnad från andra näringsämnen är livsmedel rika på D-vitamin få till antalet. Människor som följer en begränsad diet som vegetarianer eller de som är allergiska mot livsmedel som innehåller D-vitamin har en stor chans att få D-vitaminbrist. Detsamma gäller för spädbarn som bara äter bröstmjölk, D-vitamin är nästan obefintligt i denna.

Begränsad solexponering

Ultraviolett B från solen är huvudelementet i kroppens produktion av vitamin D. Människor som är inomhus för ofta, alltid skyddade från solen, de som alltid använder solskyddsmedel eller de som täcker sig från topp till tå riskerar att få hypervitaminos D.

Allt du behöver veta om hypervitaminos D.
Ultraviolett B från solen är huvudelementet i produktionen av vitamin.

Men andra människor är också i riskzonen, de som har begränsad tillgång till solen på grund av sitt geografiska läge eller årstiden.

Kroppens oförmåga att absorbera D-vitamin

Näringsämnen tas upp av tunntarmen. Men vissa sjukdomar som celiaki, cystisk fibros, Crohns sjukdom hindrar tarmen från att fungera ordentligt och därmed ta upp näring. Vissa operationer, särskilt fetmakirurgi såsom gastric bypass, minskar mängden näringsämnen som kan konsumeras och kan leda till brist.

Hudfärg

Studier har visat att mörk hud inte syntetiserar lika mycket vitamin D som ljus hud, detta beror på den högre nivån av melanin i mörk hud. Ju mörkare nyansen är, desto mer melanin finns och desto mindre vitamin D producerar den. Som ett resultat måste personer med mörk hy utsätta sig för solen längre än de med ljus hy.

Läkemedel

Att ta vissa mediciner kan sänka nivån av D-vitamin i blodet. Här är några exempel:

 • Laxermedel
 • Steroider: prednison
 • Kolesterolsänkande mediciner: kolestyramin, kolestipol
 • Antiepileptika: fenobarbital, fenytoin
 • Läkemedel mot tuberkulos: rifampicin
 • Läkemedel för viktminskning: orlistat

Kroppens oförmåga att omvandla D-vitamin till sin aktiva form

Levern och njurarna är ansvariga för att omvandla D-vitamin till dess aktiva form genom att producera motsvarande enzymer. Så om de är skadade på grund av sjukdom, kan D-vitamin inte omvandlas.

Allt du behöver veta om hypervitaminos D.
Levern och njurarna är ansvariga för att omvandla D-vitamin.

Och utan att vara i sin aktiva form kan D-vitamin inte göra sitt jobb.

Fetma och övervikt

När det gäller den kroniska sjukdomen fetma sitter D-vitamin fast i fettcellerna och hindrar dem från att verka på kroppen. Fetma är ofta kopplat till brist på vitamin D. Alla personer med ett kroppsmassaindex över 30 kg/m2 riskerar verkligen att få brist på D-vitamin.

Ålder

Kroppens förmåga att producera D-vitamin minskar med åldern. Detta beror på minskad njurfunktion. Som ett resultat kommer kroppen också att ha svårt att ta upp kalcium och fosfor.

Vilka är symtomen på D-vitaminbrist?

Hypovitaminos D kanske inte har några symtom. Tecknen kan variera beroende på graden av bristen. Det kan orsaka rakitis hos barn eller osteomalaci hos vuxna när bristen är mycket allvarlig. Förutom detta kan personer som lider av D-vitaminbrist uppleva följande symtom:

 • Trötthet
 • Bensmärta
 • Smärta, svaghet och muskelkramper
 • Viktökning
 • Depression och ångest
 • Långsam läkning efter skada, operation eller infektion
 • Blir ofta sjuk
 • Håravfall

Vad ska man göra vid D-vitaminbrist?

Om du tror att du har D-vitaminbrist, kontakta din läkare omedelbart så att du kan följa lämplig behandling. Han kommer att vägleda dig och ordinera vitamintillskott vid behov. Självmedicinering avråds starkt.

Allt du behöver veta om hypervitaminos D.
Kontakta din läkare omedelbart.

Det enda du kan göra under tiden är att äta mat som är rik på D-vitamin och gå ut i solen. Men råd från en läkare kommer alltid att vara nödvändiga även när det gäller att sola.

Hur diagnostiseras en D-vitaminbrist?

Blodprov är det enda sättet att säkerställa om en individ har brist på vitamin D eller inte. För hypovitaminos D består testet av att analysera serumnivån av 25-hydroxivitamin-D i blodet. Den normala nivån av kalcitriol i blodet är högre än eller lika med 20 ng/ml. Om värdet är mellan 12 och 20 ng/ml är diagnosen brist på vitamin D. Läkaren bekräftar brist på vitamin D när kalcitriolnivån är lägre än 12 ng/ml.

Behandlingar för D-vitaminbrist

Allt du behöver veta om hypervitaminos D.
Blodprover kan ske under hela behandlingen.

Behandlingen består huvudsakligen av att ta tillskott av vitamin D. D-vitamintillskott finns i 2 format: vitamin D2 som kallas ergocalciferol, det är av vegetabiliskt ursprung och vitamin D3 som kallas kolekalciferol av animaliskt ursprung. Doseringen och behandlingens varaktighet varierar beroende på stadium av bristen och patientens situation. Till exempel, för en individ utan problem med näringsabsorption, är dosen cirka 1250 mikrogram (mcg) en eller två gånger i veckan, i 6 till 8 veckor och sedan minska dosen till 20 till 25 mikrogram. Tillägget finns i flera format: tabletter, vätskor, pulver, etc. det kan till och med göras genom injektion. Att ta kalcium parallellt med D-vitamintillskottet rekommenderas också. Förutom detta kommer läkaren också att rekommendera att konsumera mat som är rik på D-vitamin och att gå ut då och då så att huden kan komma i kontakt med solens strålar. Blodprover kan göras under hela behandlingen för att justera dosen av kosttillskott i enlighet med nivån av kalcitriol i blodet.

Mat att välja för att begränsa risken för D-vitaminbrist

Livsmedel som är rika på D-vitamin är huvudsakligen livsmedel av animaliskt ursprung:

 • Fet fisk: makrill, sardiner, lax, öring, tonfisk, sill
 • Lever av nötkött
 • Äggula
 • Ost (Emmentaler)
 • Sojamjölk
 • Svamp

Livsmedel berikade med D-vitamin: spannmål, apelsinjuice, komjölk, margarin, etc.