Vad ska man tycka om soja?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Konsumerat i årtusenden i Asien hittar vi soja mer och mer i våra rätter. Det finns i flera former som tofu, växtbaserade biffar, desserter eller juicer.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vissa säger att soja inte är bra för hälsan, medan andra tycker att det är bra.

Så, vad tycker du egentligen om soja?

Vad är soja?

Soja, eller du kanske redan har hört att den också kallas ”soja”, är en del av baljväxtfamiljen som linser eller vita bönor till exempel. Det är ett livsmedel som är mycket rikt på protein och fibrer, vilket gör att det kan mätta dig väl när du äter det.

Å andra sidan, blanda inte ihop sojabönor med mungbönor. Mungböngroddar kallas ofta av misstag för böngroddar, men detta är ett misstag eftersom mungbönor inte är sojabönor.

Så näringsbidragen är inte desamma.

Är sojabönor bra för din hälsa?

Sojabönor har många hälsofördelar.

  1. På grund av sin sammansättning är sojabaserade livsmedel rika på fibrer och fetter, vilket är mycket bra för kardiovaskulär hälsa och främjar kolesterolsänkning.
  2. Och framför allt är sojabönan en av de proteinrikaste livsmedel som finns i växtvärlden, den innehåller molekyler som vi inte vet hur man gör själva och som är nödvändiga för att vår kropp ska fungera (dvs (säg de 9 essentiella aminosyrorna) syror som vi behöver varje dag).

Sålunda ger 100 g tofu, som är en typ av ost som framställts av sojamjölk, 10 g protein av god kvalitet, eller så mycket som cirka 100 g kött eller fisk, samtidigt som den innehåller lite fett. god kvalitet och nästan inget socker.

Varför hör vi mycket dåliga saker om soja?

Det är sant att vi har hört talas om detta eftersom soja innehåller molekyler som ”härmar” i vår kropp effekterna av de kvinnliga hormoner som kvinnor producerar (östrogener).

…Förutom att de första studierna gjordes på möss och möss reagerar inte som människor på soja!

Som ett resultat har studier gjorda på människor aldrig visat någon speciell risk.

Det visar sig till och med, enligt flera studier, att soja ger skydd mot bröstcancer: den minskar risken för återfall med mer än 20 % och verkar även mot biverkningar av behandlingen.

Studier visar till och med att sojakonsumtion under barn- och ungdomsåren skyddar mot bröstcancer i vuxen ålder. Detsamma gäller för de skyddande effekterna mot prostatacancer.

Oavsett vilket rekommenderar jag alltid patienter att prata med sin onkolog.

sojarätt

Finns det några risker med att konsumera soja?

Ärligt talat, nej!

…förutom möjligheten av allergiska reaktioner mot soja, mot vissa proteiner, men detta är ganska sällsynt, eller överdriven konsumtion av soja, vilket också sannolikt skulle obalansera hormonella behandlingar i händelse av hypotyreos, särskilt i fall av jodbrist, men återigen, detta är ganska sällsynt.

Finns det någon konsumtionsrekommendation?

ANSES (National Agency for Food Safety) rekommenderar ändå, som en försiktighetsprincip, 1 sojabaserad produkt per dag för barn över 3 år och rekommenderar inte det för barn under 3 år.

Och, alltid som en försiktighetsprincip, eftersom inga negativa effekter någonsin har observerats, 2 till 3 sojabaserade produkter per dag för vuxna och 1 per dag för gravida eller ammande kvinnor.

För att sammanfatta :

  • Fördelar: bra protein, fibrer och hälsosamma fetter
  • Nackdelar: Sällsynta allergiska risker eller obalans i hormonell behandling
  • ANSES konsumtionsrekommendation: Max 3 sojaprodukter per dag för vuxna.

Källa: