Zinkbrist: Symtom och behandlingar

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Kroppen behöver en mängd olika näringsämnen för att fungera. Ett av dessa mineraler är zink. Även om kroppen bara behöver en mycket liten mängd, är en brist fullt möjlig. När kroppen inte har den nödvändiga mängden kan en individ visa tecken på brist. Upptäck i den här artikeln dessa tecken, lämpliga behandlingar och de livsmedel som är rika på zink att gynna.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är zinkbrist?

Zinkbrist eller hypozinkemi kännetecknas av ett otillräckligt spår av detta mineral i kroppen. Denna brist kan orsaka många fel eftersom utförandet av olika processer är beroende av zink. Detta essentiella mineralsalt finns naturligt i vissa livsmedel.

Zinkbrist
Zinkbrist kännetecknas av ett otillräckligt spår av detta mineral i kroppen.

Bland dess många funktioner i kroppen kan vi nämna:

 • Cellbildningar, cellmetabolism
 • Syntes av molekyler: bildningar av DNA, RNA och proteiner
 • Stöd från cirka 300 enzymer för att hjälpa dem att göra sitt jobb
 • Ansvarig för lukt- och smaksinne
 • Immunförsvaret booster
 • Hjälper en individ i deras tillväxt från foster till tonåren
 • Läkande sår

Kroppen kan inte lagra zink: det är därför viktigt att ta det regelbundet för att fylla på sin mängd.

Vilka är orsakerna till zinkbrist?

Låg zinkförbrukning är den främsta orsaken till en brist. Men trots en kost rik på detta mineral kan vissa faktorer minska dess nivåer i kroppen vilket leder till en brist.

Ätrutiner som leder till brist:

 • Veganism, vegetarianism och vegetarianism: biotillgängligheten av zink i livsmedel av animaliskt ursprung är högre än i livsmedel av vegetabiliskt ursprung. Dessutom innehåller baljväxter och frön, de viktigaste livsmedel för veganer, fytat som förhindrar dess absorption.
 • Spädbarn som uteslutande äter med bröstmjölk: bröstmjölk ger det nödvändiga zinkintaget under de första sex månaderna, vilket är 2 mg per dag. Men bortom denna ålder ökar behovet med 3 mg per dag och bröstmjölken kommer inte längre att kunna leverera denna dos. Brist på spädbarn skulle hämma deras tillväxt.
 • Järntillskott: järn kan störa zinknivån i kroppen och därmed minska den
 • Att ta vissa mediciner som diuretika, antibiotika och penicilliner kan minska nivån i kroppen.
Zinkbrist
Brist på zink hos spädbarn kan fördröja deras tillväxt

Vissa medicinska tillstånd främjar också zinkbrist:

 • Tarmsjukdomar som Crohns sjukdom, celiaki, ulcerös kolit minskar absorptionen av detta mineral och främjar dess förlust.
 • Kroniska sjukdomar som diabetes, kronisk diarré, sicklecellssjukdom, njur- och leversjukdom kan leda till överdriven zinkförlust.
 • Alkoholism: alkoholkonsumtion minskar absorptionen av detta mineral och ökar dess urinsekretion. Alkoholister är dessutom inte kända för sin hälsosamma kost, vilket ytterligare ökar risken för zinkbrist.
 • Gravida och ammande kvinnor: deras behov av näringsämnen ökar eftersom de matar två personer samtidigt, sig själva och sitt barn.

Vilka är symtomen på zinkbrist?

Många hälsoproblem kan uppstå. Kroppen kan dock lida av en brist, men visar inga yttre tecken under en viss tid. Men med tiden kommer symtom att börja dyka upp beroende på hur allvarlig bristen är.

Aptitlöshet

Bland de många funktioner zink har i kroppen är att påverka ghrelin. Ett matsmältningshormon även känt som hungerhormonet, ett som stimulerar aptiten och ökar en individs önskan att konsumera mat. Så ju mindre zink det finns, desto mindre ghrelin kommer att fungera och desto mer tappar du aptiten. Detta förklarar också viktminskning, ett annat möjligt symptom.

Försvagning av immunförsvaret

Detta element har en stor inverkan på immunförsvaret. Även en liten brist kan ha negativa effekter på den. Till exempel kan en enkel förkylning ta längre tid att läka om det är brist.

Långsam läkning av sår

Under en skada hjälper zink till med blodkoagulering, etablering av ett immunförsvar där du blivit skadad och återställande av degenererade hudceller till sitt normala tillstånd. Zink krävs därför i varje läkningsstadium, en brist kan bromsa det eller till och med förhindra det.

Zinkbrist
Zink hjälper till att koagulera blod.

Förlust av lukt- och smaksinne

Zink är också ansvarigt för lukt- och smaksinnet. Även om denna brist inte är särskilt vanlig, är detta symptom mycket närvarande hos äldre personer som upplever brist.

Hypogonadism

Zink är avgörande för en individs tillväxt och utveckling i unga år. Låg konsumtion kan därför försena dess tillväxt. Denna fördröjning påverkar främst utvecklingen av reproduktionssystemet. Hypozincemi hos en tonåring kan plötsligt stoppa puberteten vilket leder till hypogonadism, låg produktion av könshormoner.

Det finns andra symtom, men de är mindre vanliga, såsom håravfall, diarré, hudskador och bristande koncentration. Observera att inte alla dessa symtom nödvändigtvis kommer att visas. Dessa symtom kan tyda på en annan näringsbrist så du bör alltid gå till läkaren för att vara säker.

Vad ska man göra vid zinkbrist?

Om du misstänker en brist måste du gå till en vårdpersonal för att säkerställa och få lämplig behandling. Om du redan är medveten om detta, notera ditt hälsotillstånd. Om du till exempel har diarré i flera dagar, kontakta din läkare. Likaså om behandlingen orsakar dig något obehag som illamående, yrsel, migrän etc. Slutligen, glöm inte att äta mat som är rik på zink varje dag.

Hur diagnostiseras zinkbrist?

Hypozincemi är svår att upptäcka på grund av dess låga närvaro i kroppen. Därför räcker det inte med ett enda test, särskilt för en mild brist. Ditt blodprov kan visa en normal nivå, när du i verkligheten lider av en brist. Utöver blodprovet kan läkaren även göra en urinanalys och en håranalys för att fastställa zinkkoncentrationen. Den normala nivån är mellan 0,66 och 1,1 µg/ml blod.

Zinkbrist
Ditt blodprov kan visa normala zinknivåer.

Andra tester kan också göras för att kontrollera om symtomen faktiskt är tecken på andra sjukdomar, men inte en brist. Detta inkluderar :

 • Fullständigt blodvärde: låter dig se tillståndet för dina röda och vita blodkroppar och avgöra om symtomen beror på en infektion eller anemi.
 • Kontrollera elektrolytnivåer som kalcium, kalium, natrium och klorit. Dessa nivåer gör det möjligt att indikera otillräckliga näringsämnen i kroppen och vissa sjukdomar.
 • Sköldkörtelhormonanalys: eftersom sköldkörtelbrist och sköldkörtelsjukdom har några liknande symtom

Alla dessa tester kommer faktiskt bara att utföras efter noggrant förhör av läkaren om patientens sjukdomshistoria.

Behandling

Behandlingen består i att helt enkelt öka zinkförbrukningen. Först genom att regelbundet konsumera mat som innehåller det. Och även genom att ta kosttillskott om läkaren rekommenderade det till dig. Kosttillskott finns i flera format inklusive kapslar, tabletter och pastiller. Doseringen beror på tillståndet av bristen, men som referens är den normala dosen för en vuxen person 8 mg/dag för kvinnor och 11 mg/dag för män.

Mat att välja för att begränsa zinkbrist

Zinkbrist
Mat rik på zink.

Livsmedel används också som en förebyggande åtgärd. Här är de livsmedel som är rikast på zink:

 • Ostron, krabbor, räkor, hummer
 • Nötkött, fläskkotlett
 • Tomater
 • Cashewnötter
 • Mandel
 • Sesamfrön, pumpa, squash
 • Mejeriprodukter: ost och mjölk
 • Ägg
 • Mörk choklad
 • Bönor med bacon