Gå ner i vikt i knäna: hur går man ner i vikt i knäna?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Även om knäfett inte har någon farlig effekt på din hälsa, kan det vara en källa till problem, så mycket att det begränsar vilken typ av kläder du kan bära. Knäfett kan också göra att benen verkar oproportionerliga. Men det går att tappa det med rätt övningar, matvanor och andra metoder. Jag kommer att berätta om allt detta i den här artikeln.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Var kommer knäfettet ifrån?

Det finns flera sätt att gå ner i vikt i knäna. Men för att veta vilken du ska anta måste du börja med att identifiera källan till problemet.

Gå ner i vikt i knäna
Det finns olika anledningar till att fett samlas i knäna

Varför har vi fett på knäna?

Ofta beror detta på övervikt. Ibland kommer det också av brist på fysisk träning och dålig kost…

  • Viktökning: detta är ofta huvudorsaken till fett runt knäna. Och det är helt naturligt, för när du går upp i vikt samlas fett överallt i kroppen. Detta varierar från en person till en annan, beroende på deras kroppsform. För vissa lagras fett i magen, andra på höften och det finns de som har det på knäna…
  • Ålder: när vi åldras tappar huden gradvis sin elasticitet. Vilket leder till slapp hud. Det är en naturlig process som verkligen inte kan undvikas. Å andra sidan kan du ta kollagen för att bevara hudens ungdomlighet lite längre.
  • Brist på fysisk träning: ibland beror svullna knän inte på fett, utan på muskler som inte tonats eller stärkts.
  • Överdriven fysisk träning: å andra sidan kan för mycket fysisk träning göra att området ovanför knäna ser större ut. Dessa är inte fetter, utan bara muskler som svullnat av fysisk träning. Idrott bör också utövas med måtta.
  • Vattenretention och dålig blodcirkulation: vilket leder till lagring av celluliter i knäna

Vilka sporter för att förfina dina knän?

I verkligheten finns det ingen speciell knäförfinande sport. Att gå ner i vikt i en viss del av din kropp samtidigt som du håller de andra intakta är inte möjligt. För att slanka dina knän måste du tänka på att gå ner i vikt. Det finns dock vissa övningar som främjar fettminskning i knäna, men det betyder inte att de kommer att vara de enda som går ner i vikt.

Övningar för att förfina dina knän

Konditionsträning rekommenderas starkt liksom muskelstärkande övningar.

Squats för att gå ner i vikt på knäna

Det består av att först stå upprätt, sedan böja på knäna som om du skulle sitta på en stol och sedan resa dig upp. Upprepa rörelsen tio gånger under de första dagarna och öka sedan lite i taget. Squats riktar sig mot quadriceps, ben och glutes.

Squats för att gå ner i vikt på knäna
Squats för att gå ner i vikt på knäna

Simning

Simning är bra för hela kroppen. Det anses också vara en konditionsträning eftersom den förbättrar hjärtfrekvensen och syrenivåerna i kroppen och är effektiv för att bränna fett. Simning stärker och tränar alla dina muskler.

Simma för att slanka dina knän
Simma för att slanka dina knän

Hopprep

Det är en övning som hjälper till att bränna kalorier snabbt. Nyckeln ligger i tekniken. Försök att hoppa med så lite böjning av knäna som möjligt. Du ska inte heller hoppa för högt och landa med bara fotspetsarna. Det är också bäst att träna ovanpå en matta istället för att hoppa direkt på en styv yta. Eftersom hopprep är mycket effektivt är 5 till 15 minuters träning per dag mer än tillräckligt.

Hopprep för att bränna kalorier
Hopprep för att bränna kalorier

Slitsarna

De arbetar med sätesmusklerna, quadriceps och bakom benen. De består av att sätta en fot framåt, och den andra långt bak med bara tån på marken. Gå sedan ner tills dina knän bildar en 90° vinkel, med kroppen förbli rak, gå sedan upp igen. Upprepa rörelsen tio gånger och byt sedan till den andra foten.

Utfaller för att gå ner i vikt på knäna
Utfaller för att gå ner i vikt på knäna

Joggning

Jogging är effektivt för att bränna fett. Dessutom fungerar det benen och hjälper till att stärka knäna. 30 minuters jogging om dagen räcker redan.

Att jogga
Att jogga

Cykla

Cykling jobbar inte bara mycket på knäna, det är också bra för hjärthälsa eftersom det anses vara en konditionsträning. Förutom knäna kommer även fett från lår, höfter och rumpa att elimineras.

Cykla
Cykla

Hur förfinar du dina knän snabbt?

Resultatet är inte omedelbart om du väljer sport och kost. Dessutom är det inte alltid garanterat. Men du har inte tålamod, och du vill säkerställa ett effektivt och garanterat resultat, då är det möjligt att ta till kirurgiska eller icke-kirurgiska metoder. Med dessa metoder kan du dessutom vara säker på att de andra delarna av din kropp förblir intakta.

Kryolipolys för att gå ner i vikt i knäna

Cryolipolysis eller ”coolsculpting” är en icke-kirurgisk, icke-invasiv fettreduktionsprocedur. Det består av att förstöra fettceller genom intensiv kyla. Många studier har visat en minskning med mellan 15 till 28 % i fett fyra månader efter första behandlingstillfället. Du kan dock märka förändringar redan efter tre veckor. Ett enda pass kanske redan räcker, allt beror på fettnivån på dina knän.

Fördelarna med kryolipolys är att det är mindre risk för infektion då det inte finns några snitt. Biverkningar är minimala såsom svullnad, viss smärta och rodnad. Även fettcellerna förstörs helt. Å andra sidan kan feta och överviktiga personer inte använda denna teknik.

Endast en plastikkirurg har tillstånd att utföra kryolipolys. Observera att det andra behandlingstillfället (om det finns en) endast kan genomföras åtta veckor efter det första behandlingen.

Fettsugning

Fettsugning är en kirurgisk teknik för att ta bort fett. Under proceduren, som varar 30 till 45 minuter, kommer patienten att vara under allmän eller lokalbedövning. Kirurgen börjar med att injicera dina knän med saltlösning och mediciner för att minska blodförlusten. Då kommer huden att exponeras med ultraljud för att förstöra fettcellerna. Sedan kommer han att göra ett litet snitt för att kunna sätta in ett rör kopplat till en vakuummaskin. Den senare kommer då att suga upp fettet.

Fettsugning kan endast utföras av en kosmetisk kirurg. Liksom criolipolysis är det inte lämpligt för överviktiga personer. Nackdelen med fettsugning är att risken för infektion är högre jämfört med den icke-kirurgiska metoden.

Mat: ät bra för att gå ner i vikt i knäna

Enbart sport räcker inte smala dina vader, behöver du också en hälsosam och lämplig kost. Nyckeln är att följa en lågkaloridiet till den punkt där kroppen kommer att ha underskott. Genom att utöva sport regelbundet kommer kroppen att behöva kalorier. Men eftersom det saknas kommer fett att vara dess energikällor. Undvik konsumtion av bearbetade livsmedel, stekt mat och socker.

Äta hälsosamt
Äta hälsosamt

Å andra sidan, gynna följande livsmedel:

  • Grönsakerna ;
  • Fullkorn: majs, hela havregryn, brunt ris, vildris, korn, quinoa, bovete, bulgur;
  • Magra proteiner: linser, ägg, nötkött, kyckling, kalkon;
  • Omättade fetter: de finns i nötter, oliv-, solros-, raps- och linoljor;
  • Mejeriprodukter med låg fetthalt.

Tips & tricks: massage

För att optimera resultatet är det att föredra att åtfölja fysiska övningar och kost med massage. Det finns tre massagetekniker idealiska för att banta knän.

Palpering-rullen

Denna massageteknik har visat sig vara mycket effektiv och är också mest känd för att förlora knäfett. Det hjälper inte bara att minska fett på knäna, utan det hjälper också till att bekämpa celluliter på knäna. Det rekommenderas att göra massagen med en specialiserad olja. Den består av att göra ett litet hudveck mellan tummarna och fingrarna och föra upp det. Du kan göra massagen själv.

Knådning

Tekniken består av att göra ett stort veck med handflatorna och sedan knåda djupt och flytta uppåt. Knådning hjälper till att bli av med fettavlagringar, men det stimulerar också lymfcirkulationen och hjälper till att lugna musklerna.

Lymfdränage

Lymfdränering rekommenderas särskilt om svullnaden orsakas av celluliter i knäna eller vätskeansamling. Det rekommenderas även att få massage av en professionell, då det kräver goda kunskaper om lymfområdet. Lymfdränage består av mjuka, långsamma och repetitiva rörelser för att förlora knäfett. Det görs utan olja, eftersom huden måste sträckas för att vidga lymfkärlen och driva ut vätskorna i evakueringsriktningen. Allt detta kommer att få effekten att tömma knäna.