Gå på en diet genom att ta bort stärkelsehaltiga livsmedel

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Många människor förbjuder stärkelsehaltiga livsmedel från sin kost eftersom de är kända för att få dig att gå upp i vikt. Dessa människor undviker sedan bröd, pasta eller till och med ris från frukost till middag, av rädsla för att gå upp i vikt. De är dock omedvetna om att dessa livsmedel innehåller näringsämnen som är nödvändiga för att vara i god form. Stärkelsefri kost: är det en bra eller dålig idé? Jag kommer att förklara för dig hur detta dietprogram fungerar.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Gå på en diet genom att ta bort stärkelsehaltiga livsmedel

Rollen av stärkelsehaltiga livsmedel

Stärkelsehaltiga livsmedel är livsmedel som består av kostfibrer, stärkelse, vitaminer och mineraler. De tillhör familjen av komplexa och långsamma kolhydrater. De är nödvändiga för att människokroppen ska fungera korrekt. De ger nästan hälften av den energi som kroppen behöver för att fungera korrekt. De är tillgängliga från många livsmedel som jag kommer att nämna för dig senare. Stärkelsehaltiga livsmedel är inte oersättliga. Det är möjligt att utesluta det för att anta en bantningsdiet.

Den stärkelsefria kosten: hur fungerar det?
Den stärkelsefria kosten antogs först på 1800-talet.

Principen för en stärkelsefri diet

De första konsumenterna att anta en stärkelsehaltig kost levde på 1800-talet. Vid den tiden gjorde en vetenskapsman vid namn Jean-Anthelme Brillat-Savarin ett samband mellan fetma och stärkelsehaltiga livsmedel. Han lyckades visa att konsumtionen av mjöl och stärkelse var en av de faktorer som orsakade fetma.

1972 föreslog Dr. Robert Atkins äkta stärkelsehaltiga livsmedelsprogram. En stärkelsehaltig kost är ett dietprogram som utesluter livsmedel som är stärkelsekällor. Det senare reduceras så mycket som möjligt för att begränsa antalet kalorier. Resultat, det finns viktminskning och en minskning av fettmassan. Denna bantningsmetod delar likheter med den ketogena kosten, ett kolhydratfritt program.

Hur man följer en stärkelserik kost

Att följa en stärkelsehaltig kost innebär att man undviker mat som är källor till komplexa, långsamma och snabba kolhydrater, nämligen:

 • Brödbakningsprodukter: bröd, olika typer av bakverk, bakverk, skorpor och produkter som innehåller mjöl;
 • Baljväxter och torkade grönsaker: linser, bönor, vita/röda bönor, delade/kikärtor, soja eller till och med flageoletbönor;
 • Spannmål och produkter därav: vete, ris, majs, korn, havre, sorghum, pasta, frukostflingor eller till och med mannagryn;
 • Söta produkter: godis, choklad, söta drycker, sylt eller till och med honung.
 • Potatisar.

Livsmedel att gynna

I en stärkelsehaltig kost är det viktigt att ersätta livsmedel som är källor till komplexa kolhydrater med andra som innehåller mindre:

 • Gröna grönsaker: spenat, brysselkål, broccoli, sallad, selleri, sparris, gurka;
 • Grönsaker i överflöd: morötter, rödbetor, zucchini, palsternacka, paprika;
 • Magra proteiner: fjäderfä, fisk, tofu, ägg, mejeriprodukter med låg fetthalt;
 • Oljefrön: jordnötter, soja, sesam, hasselnöt, mandel, cashewnötter, lin.

Hur effektiv är en stärkelsefri diet?

En effektiv stärkelsefri kost hjälper dig att gå ner i vikt, så länge det passar dig. Metoden består i att minska förbrukningen av primära energikällor, i synnerhet stärkelse. I detta tillstånd har kroppen inte längre någon energiförsörjning utifrån. Den kommer då att dra på energireserver, i detta fall i fettvävnader. Dessa lagrar resurser så att kroppen kan hitta energi.

Detta fenomen orsakar viktminskning eftersom lipider från fettvävnad används. Fettmassan minskar, liksom de fula utbuktningarna som störde dig. Resultaten märks inom två veckor.

Den stärkelsefria kosten: hur fungerar det?
En effektiv stärkelsehaltig kost hjälper dig att gå ner i vikt.

Det måste förstås att stärkelsehaltiga livsmedel upptar en övervägande plats i kosten. Till exempel äter du bröd på morgonen och pasta till lunch. Du äter bakverk mellan två måltider. Viktminskning är obestridlig när du ersätter dessa kolhydratkällor med mat med lägre kalorier.

På en dag äter du färre kalorier. Blodsockret minskar tillsammans med insulinproduktionen när du konsumerar färre sockerhaltiga livsmedel/drycker. Du bör veta att insulin tar hand om kolhydrater för att omvandla dem till fettsyror. Klicka på den här länken om du letar efter dem bästa fettförbrännare att komplettera din kost.

Hur startar man en stärkelserik kost?

Den som vill börja en stärkelsefri diet måste analysera sitt komplexa kolhydratintag. Jag råder de som har låga kolhydratnivåer att byta till andra produkter för att gå ner i vikt. De riskerar en kolhydratbrist, vilket leder till problem som trötthet. Jag uppmuntrar dig att konsultera en läkare angående din kompatibilitet för att börja dieten, om du är osäker.

För att följa en stärkelsehaltig diet måste du eliminera livsmedel som innehåller kolhydrater med ett högt glykemiskt index. Här är ett tips som jag föreslår till dig: byt ut brödet du äter på morgonen mot en mat som är mindre rik på stärkelse. Mat rik på kostfiber är intressanta alternativ. De ger de näringsämnen som behövs dagligen. Dessa är också kraftfulla aptitdämpande medel. De skyddar dig från snackssug, som strider mot målet att gå ner i vikt. Det rekommenderas att gradvis minska konsumtionen av stärkelsehaltiga livsmedel för att vänja kroppen vid den nya kosten.

Detta hjälper till att undvika drastiska minskningar av kalorier. I den här situationen blir det lättare att hålla vikten även efter att man slutat med dieten. Drick tillräckligt med vatten när du minskar källor till komplexa kolhydrater för att behålla muskelmassan. Se till att äta en balanserad kost, trots minskade stärkelsekällor för att undvika ätproblem. Sista rådet, ha tålamod att gå ner i vikt snabbt.

För- och nackdelar med den stärkelsehaltiga kosten

Fördelar

En stärkelsehaltig kost minskar kaloriintaget nästan till hälften på en dag. Denna metod låter dig därför snabbt hitta resultat, såsom:

 • Viktminskning: metoden är ett sätt att skulptera din figur.
 • En minskning av glutenkonsumtionen: den senare utgör många stärkelsehaltiga livsmedel som vete, mjöl eller till och med havre. Det är farligt för personer med celiaki.
 • En sänkning av blodsockernivån: detta gör metoden lämplig för personer med diabetes.

Besvären

Den stärkelsehaltiga kosten kan orsaka problem som:

 • Förlust av energi: detta är en av de vanligaste konsekvenserna som observerats hos personer med lågt sockerintag. Offret känner sig trött och deras immunförsvar försvagas om det inte åtgärdar näringsbrister.
 • Depression: att beröva dig själv socker och stärkelsehaltig mat leder till frustration. Detta har en direkt inverkan på offrets sociala liv, särskilt på deras relationer med nära och kära.
 • Jojo-effekten: denna typ av diet får dig att vilja bli sugen och småäta på grund av bristen på fett. Som ett resultat leder detta till viktökning.
 • Hypoglykemi: sockerbrist orsakar hypoglykemi.
 • Svårighet att koncentrera sig: långsamma sockerarter är nödvändiga för intellektuell utveckling. En minskning på denna nivå orsakar koncentrationsproblem.

Hur man går ner i vikt tack vare en stärkelsehaltig kost: menyidéer

FrukostLunchMiddag
Dag 1Äggröra blandat med provensalska örter, salt och peppar + fruktjuice + yoghurt med låg fetthaltLax + spenatsalladGurkmeja morotssoppa
Dag 2Fettfri keso + rött te + säsongens frukt (förutom banan)Crustyfri fiskquiche + lätt sötad fruktjuiceGrönsallad + kycklingbröst + tomat blandat med balsamvinäger och olivolja
Dag 3Grönt te + säsongens frukt + stekt äggLaxbiff med grönsakerÄgggryta med knappsvamp + råa grönsaker
Dag 4Grönsaksomelett + rött te + mjölkKycklingspett + gröna bönor och äggsalladAuberginegratäng + grönt te
Dag 5Fruktsallad + kaffe + keso 0%Peppar fylld med köttGrädde Av Blomkål

Åsikten från hälsospecialister om den stärkelsefria dieten

Hälsoexperter rekommenderar den icke-stärkelsehaltiga dieten till dem som vill gå ner i vikt snabbt. Resultaten är synliga efter några veckor. Metoden räddar dig från monotoni, eftersom den låter dig göra flera recept. Läkare rekommenderar att du anpassar kosten efter din fysiska aktivitet.

Den stärkelsefria kosten: hur fungerar det?
Hälsoexperter rekommenderar den icke-stärkelsehaltiga dieten till dem som vill gå ner i vikt snabbt.

De rekommenderar inte kosten för dem vars studier eller arbete kräver mycket energi. I denna situation är det klokt att inkorporera stärkelsehaltiga livsmedel med ett lågt glykemiskt index för att undvika kolhydratbrist. Specialister rekommenderar inte denna diet på lång sikt. Bantningsmålet ska genomföras under en kort period, det vill säga mindre än ett år.

Konsumenternas åsikter om den stärkelsefria kosten

Många människor verkar intresserade av den stärkelsefria kosten, baserat på min webbforskning. Några av dem följs av en läkare för att hitta motivationen att fortsätta med dieten. De bestämde sig för att helt eliminera stärkelsehaltiga livsmedel från sin kost.

De ersätter dem med mat så att de kan hitta en balanserad kost. Konsumenter har lyckats gå ner mellan 5 och 6 kg på en månad. Enligt vittnesmål är den stärkelsehaltiga kosten lämplig för att hitta resultat på kort tid. Nackdelen är att kosten ger dig cravings under dagen, och även på natten. Självkontroll är därför att gynna.