Vilken mat ska du välja på kvällen för att gå ner i vikt?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Om du vill gå ner i vikt måste du vara extremt försiktig med vad du äter i slutet av dagen. Så, vad ska man äta på kvällen för att gå ner i vikt?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Jag undrar alltid vad man ska äta på kvällen för att gå ner i vikt snabbt? För att uppnå detta är det nödvändigt att välja en balanserad måltid varje kväll. Det betyder att vi måste lämna mat som är för söt och för fet och ersätta dem med lättare rätter.

Vad rbantning recept jag väljer för kvällen?

Här är fyra intressanta receptidéer för att äta på kvällen.

Vegetarisk soppa rik

Till det här receptet kommer tre potatisar, två morötter, en lök och en halv purjolök att behövas för att koka ihop denna varierade grönsakssoppa. Börja med att skära grönsakerna i tärningar innan de kokar upp. När de är kokta som önskat, tillsätt olivolja och ett skal av salt. Ät sedan din måltid direkt.

gazpacho

Vet du inte vad du ska njuta av på kvällen för att gå ner i vikt under sommarsäsongen? För att göra dina sommarkvällar svalare rekommenderar jag att du provar gazpacho. För att göra den här soppan för en balanserad kvällsmåltid, här är vad som behövs: paprika, tomater, gurka, lök, citronsaft, salt, peppar och olivolja. Lägg sedan ihop allt för att få ett fantastiskt preparat optimerat med fibrer och vitaminer. Slutligen, för att förstärka smaken av detta lågkalorirecept, inkluderar jag mycket färsk basilika.

Lax på linsbädd

Vad ska jag äta på kvällen för att gå ner i vikt och om jag vill äta fisk? Jag rekommenderar lax, en ”fet” fisk men perfekt för en balanserad kost. För att förbereda denna perfekta kvällsrätt, här är vad du behöver: laxfilé, brunt ris och koralllinser. Ånga din fisk medan du förbereder den tillsammans med riset och linserna. För att förstärka smaken av denna lätta rätt rekommenderar jag att du inkluderar följande: färsk dill, persilja och curry.

Fjäderfäskål i provensalsk stil

Här är en idealisk rätt att äta på kvällen för att gå ner i vikt. Med den kan du njuta av en riktig smakresa. För att förbereda en escalope av provensalsk stil, här är vad du behöver: en kalkon eller kyckling escalope, grönsaker (spenat, morötter, lök eller till och med sötpotatis), utan att glömma Provences örter. När jag lagar kött väljer jag örter och jag ångar grönsakerna. Hjälp dig själv efteråt.

Vad är maten som jag undviker på kvällen för att gå ner i vikt?

Det finns livsmedel som absolut bör undvikas på kvällen för att inte optimera viktökningen. Dessa livsmedel kan också försämra kvaliteten på din sömn genom att komplicera matsmältningen. Tänk på att även när du sover så sover inte kroppen! Många fysiologiska processer sker under natten. Så jag äter aldrig olämplig mat eftersom det kan skada min kropp och orsaka sömnproblem och överdriven fettlagring. Dålig sömnkvalitet påverkar viktökning.

Upptäck maten du inte ska äta på kvällen om du vill gå ner i vikt: industrimat, processade livsmedel, spannmål, raffinerat bröd, tunga rätter, socker, sockerhaltiga produkter, mättat fett, smör, grädde, ostprodukter, kaffe, alkoholhaltiga drycker och läsk.

Vad ska man äta på kvällen för att undvika att gå upp i vikt?

För min kvällsmåltid måste den alltid respektera följande tre regler:

  • Främja inte lagring för att undvika viktökning;
  • Tillhandahåller de näringsämnen som behövs för kroppen, samtidigt som de bidrar till sömn av god kvalitet;
  • Var lättsmält, så att matsmältningssystemet inte utsätts för ”överbelastning”.

Det är därför det är viktigt att äta en balanserad måltid på kvällen.

Min måltid måste uppfylla följande punkter

Först och främst måste den ha mycket grönsaker, speciellt om de är gröna. Faktum är att B-gruppens vitaminer de innehåller är mycket bra för nervsystemet. När det gäller kvantitet, räkna 200 till 250 gram. Sedan måste det ha komplexa kolhydrater med ett lågt glykemiskt index, detta kan vara fullkornsris eller fullkornspasta. De ska optimera kvaliteten på att somna och vara bra för hjärnan. Jag räknar 100 till 125 gram för dessa.

Jag inkluderar också ofta en fin portion frukt. Detta kan vara färsk frukt (rå eller kokt). De senare är rikligt med magnesium, vilket hjälper till att minska stress och spänningar. Glöm inte heller mat som är rik på tryptofan och låg i kalorier: de optimerar sömnen, utan att vara tunga på vågen. Således är det möjligt att vända sig till en mager mejeriprodukt. För min del väljer jag oftast yoghurt eller keso.

Vänd dig inte till ett betydande intag av animaliska proteiner eftersom de stimulerar kroppen, på samma sätt som rött kött. Undvik självklart fetter, speciellt om de är mättade. Kaloriska och långa att smälta, de kan också försämra sömnkvaliteten och bidra till viktökning. Det är därför jag alltid undviker kallskuret, mogna ostar, såser eller till och med friterad mat när jag äter på kvällen. Sista punkten: fokus på vatten på kvällen!

Ät inte på kvällen är inte relevant jämfört med viktminskning

Dessutom har begreppet intermittent fasta inga bevisade effekter på viktminskning.

De perversa effekterna av intermittent fasta: om du inte äter på kvällen när du är hungrig finns det risk att du vaknar på morgonen väldigt hungrig och äter för stor frukost. Vanligtvis när jag går upp på natten för att äta beror det på att min tomma mage väckte mig. Min sömn var helt enkelt störd. I alla fall, nu vet du att äta på kvällen för att gå ner i vikt!