5 frukter och grönsaker/dag? Vi berättar allt!

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

När PNNS (National Nutrition and Health Program) säger åt oss att ”äta minst 5 frukter och grönsaker per dag” är jag säker på att du också har sagt till dig själv: ”5 frukter + 5 grönsaker?… Mhh eller nej! Det måste vara 5 frukter ena dagen och 5 grönsaker nästa dag?… Um…? » !

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad innebär det att äta 5 frukter och grönsaker per dag?

Jag kommer att avslöja för dig innebörden av denna slogan: den innebär att konsumera 3 grönsaker och 2 frukter varje dag (minst), allt som en del av en varierad och balanserad kost.

Vi kan fråga varför denna rekommendation? Vilka är fördelarna med frukt och grönsaker?

Om jag äter enligt PNNS rekommendationer går jag ner i vikt?

Mina damer och herrar, jag ger er 5 skäl att äta frukt och grönsaker:

#1 De är rika på fiber

Fiber låter vår tarm fungera korrekt, det förbättrar vår transit, det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer, det sänker kolesterolnivåerna (den som täpper till våra artärer och orsakar stor skada). Plusen med fibrer: de är mättande, det vill säga de håller dig uppe! Du kommer att ha förstått, fibrer är: väsentliga.

#2 De är rika på C-vitamin

Dess lilla vetenskapliga namn är askorbinsyra. C-vitamin är ömtåligt, känsligt och löser sig i vatten, men det tillåter oss att bekämpa trötthet (det ger oss Pepp!). Det är en antioxidant, det tillåter oss att kämpa mot cellulärt åldrande (ger oss vacker glödande hud, vackra naglar, vackert hår, etc.) och låter vår kropp absorbera det järn som intas under vår måltid (vilket ger det nödvändiga syre till våra celler).

#3 De är rika på vatten

Vatten är den enda drycken som är nödvändig för vår överlevnad, hälften av den kommer från vår kost och till stor del av frukt och grönsaker. Vatten återfuktar vår kropp, vår hud och lite extra: kan hjälpa oss att veta om vi är riktigt hungriga eller inte mellan måltiderna, du dricker ett glas vatten och väntar några minuter för att se om lusten att äta försvinner eller inte (överdriven är verkligen inte en lösning och kommer inte att ha ytterligare effekter!).

#4 De är rika på mineraler

I kalcium (bra för skelett), magnesium (erkänd antistresseffekt), kalium (för att förhindra högt blodtryck),… Dessa är viktiga mineraler för en stark hälsa!

#5 De tillåter oss att variera vår kost

Det finns alla färger, alla storlekar, alla former och för alla smaker! Varför beröva dig själv det? De äts råa, kokta, i puréer, hela, med eller utan skal, frysta, konserverade… Detta gör dem till möjligheter för en hälsopartner! Du kan ånga dem, steka dem, baka dem, steka dem, lägga till dem i en tårta, en quiche, en pastasallad, etc. Det finns så många recept inklusive frukt och grönsaker, bara din fantasi kan blockera dig från alla möjligheter. som de erbjuder! Gå till din spis!

frukt och grönsaker

Anteckningar från dietisten!

5 frukter och grönsaker/dag ok, men hur mycket motsvarar det i kvantitet?

En portion frukt/grönsaker är cirka 80 till 100 g, d.v.s. en näve jordgubbar eller körsbär, 1 skål soppa, 1 medelstor tomat, 1 medelstor banan, 1 äpple, etc. Ha kul med att väga frukterna och grönsakerna du har hemma för att ge dig en idé.

Akta dig för bedrägeri och falska vänner!

  • Fruktjuice är inte likvärdigt med frukt! De är väldigt söta, rika på sockerarter, låga på fibrer och vitaminer. Studier visar att de ökar risken för att utveckla ”diabetes mellitus” när de konsumeras i för stora mängder. Inget slår en god frukt, den bästa hälsoallierade! Ibland kan du dricka ett glas, föredrar pressad fruktjuice.
  • Yoghurt och fruktkex innehåller väldigt lite frukt och är inte gjorda av färsk frukt, det är industriellt! Endast kompotter utan tillsatt socker kan motsvara en portion frukt (var noga med att inte blanda ihop dem med lätta kompotter som inte rekommenderas för din hälsa och vikt!!).
  • Torkad frukt (torkade aprikoser, dadlar, russin etc.) är supersöta eftersom det inte finns mer vatten! Energibomb bra att följa med till ett sportpass eller när du känner dig nedstämd.

Ät frukt och grönsaker för din hälsa! Att inte gå ner i vikt…

Att gå ner i vikt har inget med att äta frukt och grönsaker att göra! Och nej…

Jag vet att detta uttalande går emot allt du har hört hittills och ändå visar lågkaloridieter, baserade på konsumtion av ångade grönsaker och frukter, inte någon långsiktig viktminskning. . Kilonen ska återvinnas!

För att gå ner i vikt på ett hållbart och hälsosamt sätt måste du ändra ditt ätbeteende på djupet, omarbeta din relation med tallriken och dina matupplevelser: hunger och mättnad.

Du kan gå ner i vikt genom att bara äta pizza, ost eller choklad! Ja, eftersom det inte är kvaliteten på den mat som konsumeras som får dig att gå ner i vikt, det är kvantiteten som är kopplad till att respektera din hunger.

Uppmärksamhet! Att äta frukt och grönsaker är utmärkt för din hälsa, dina organ och din energi!

Ser du nyansen?

Att äta frukt och grönsaker för att gå ner i vikt är motsatsen till vad jag försöker säga dig…

Så dessa 5 frukter och grönsaker om dagen? Jag hoppas att det nu är tydligare för dig och att du är övertygad om att de är vår partner och vår allierade för en vacker figur, strålande hud och galen energi. Kort sagt, hälsa och välbefinnande som står emot alla tester!

Jag älskar att äta det varje dag och du?