Får kaffe dig att gå upp i vikt?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

En god kopp kaffe är alltid välkommen vid raster eller när du behöver vara uppe sent. Det är dock ett säkert kort att om många människor är av samma åsikt, få vet de verkliga effekterna av denna mycket uppskattade dryck på organismen. Upptäck kaffets hemligheter, inklusive dess olika komponenter och dess effekter, särskilt på vikten. Frågan som uppstår är om om kaffe får dig att gå upp i vikt…

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Kaffe

Kaffe är framför allt ett frö som vanligtvis odlas i tropiska eller subtropiska områden. DE klimatet är varmt och framför allt fuktigt, gynnsamt för den goda tillväxten av kaffeträd och produktion av frön av utmärkt kvalitet.

Det finns två huvudvarianter av kaffe: Arabica och Robusta. Om Arabica är den mest utbredda och mest kända av alla för sin sötma och noten av djup utan sin smak, är Robusta å andra sidan mer kryddig. Rikare på koffein med en intensiv, jämn bitter smak, konsumeras den ofta blandad med Arabica.

kaffe
Kaffe är en av de mest konsumerade dryckerna i världen

Kaffebönan passerar genom en rostningsprocessen innan den är lämplig för konsumtion. Faktum är att han har ännu ingen smak eller arom och ännu mindre den bruna färgen närvarande i kopparna.

Processen består av att grilla spannmål i ungefär en kvart vid mycket höga temperaturer (mellan 180 och 240°C). Tiden och värmenivån varierar beroende på önskad stekning.

Denna omvandling förlorar till kornen förvandlas deras fukt och stärkelse till socker. Kaffeolja, ämne som ansvarar för kaffesmaken frigörs och det torra kaffet passerar slutligen vid malningsstadiet för att erhålla pulver.

Vad är kaffe gjort av?

Kaffet innehåller flera dussintals aktiva komponenter som tanniner. En kaffeböna nr rostad består av:

  • Kolhydrater (lite mindre än 50%);
  • Lipider (15%);
  • Proteiner (10%);
  • Mineraler (5%);
  • Koffein (upp till 2,4%);
  • Klorogensyra (cirka 7%).

Kaffe innehåller också många vitaminer, mineraler som magnesium, kalcium och kalium.

Trots fördomar, kaffe innehåller därför endast en liten andel koffein: 1,3% av torrsubstans för Arabica och 2,4 % för Robusta.

Bioaktiva föreningar som t.ex melanoidin bildas under rostningen av kaffebönan och ge den dess brunbruna färg.

Vilka är fördelarna med kaffe för kroppen?

Konsumeras i rimliga proportioner, Kaffe ger otaliga fördelar för kroppen. Här är dess viktigaste dygder.

Optimering av intelligens och uppmärksamhet

Kaffe agerar till stor del på nervsystemet tack vare koffein. Förutom att minska känslan av trötthet, det optimerar koncentrationen samt reflexer och ökar vakenhetsnivå.

Koffein blockerar verkan av adenosin, en signalsubstans som ansvarar för sova. Som ett resultat agerar dopamin eller noradrenalin och stimulerande signalsubstanser ensamma och ökar kroppens vitalitet.

Högt innehåll av antioxidanter

Om det finns ett rikt ämne för antioxidanter är det förmodligen kaffe. Faktum är att kaffebönor eller rostade är full av många aktiva ingredienser som kallas polyfenoler. Dessa senare har betydande antioxidantegenskaper.

Det har till och med bevisats att kaffe innehåller mer antioxidanter än någon frukt och grönsaker. Det tillåter kämpar därmed lättare mot degenerativa hjärnsjukdomar som Alzheimers eller Parkinsons sjukdom, vissa cancerformer och diabetes typ 2.

En utmärkt matsmältningshjälp

Om många människor anamma den berömda traditionen med koppen kaffe precis efter maten, det är det eftersom denna dryck stimulerar utsöndringen av enzymer som är nödvändiga för matsmältning och reglerar intestinal transit.

Dess diuretiska verkan på kroppen främjar också urinsekretion för underhåll av njurarna och behandlar och förebygger risken för högt blodtryck.

kaffe
Kaffe hjälper matsmältningen

Mot migrän

Kaffe är också känt för vara ett utmärkt smärtstillande medel. Koffein sätter press på blodkärlen blod som finns i hjärnan för att nästan omedelbart lindra migrän. Dess kombination med paracetamol eller aspirin ökar dess effekter tiofaldigt.

Får kaffe dig att gå upp i vikt?

Gör kaffe dig tjock? Svaret är ja, men bara i relativt små doser. överdrivet och under vissa förutsättningar.

I teorin innehåller en kopp kaffe nästan 0 kalorier. Koffein är den främsta orsaken till viktökning kopplad till överkonsumtion av denna dryck. Faktum är att denna tillgång stimulerar produktionen av kortisol (stresshormon) i kroppen. DE kortisol ökar blodsockernivån i kroppen. Ju mer kaffe du dricker, ju högre dos koffein som finns i din kropp. Ett medryckande faktum en annan, överskott av glykogen översätts till socker.

Socker finns därför i final i blod. Däremot rimmar socker på energi, vilket ger effekt kaffedoping för idrottare. Men det outnyttjade överskottet kommer att lagras under form av fett. Så övervikt kommer att hända förr eller senare.

Å andra sidan orsakar kaffe som konsumeras i överdos mer eller mindre kronisk sömnlöshet. Sömnbrist hindrar dock kroppen från att eliminera avfall optimalt. Dessa ackumulerade toxiner kommer att bidra till en ökning av nivån av fettmassa, därav användningen av kaffe i vissa kosttillskott. I synnerhet kan du läsa min åsikt om PhenQ, en av de mest kända fettförbrännarna.

Till sist, bristen på sömn vakna upp efter ett olämpligt intag av kaffe genererar ackumulerad trötthet som tvingar dig att försumma din livsmedelshygien. Du tenderar att förbereda dig obalanserade snabba måltider (beställ en pizza, en hamburgare, en pommes, etc.) som främjar viktökning.

Slutsats

Som ordspråket säger: ”allt överskott är skadligt”. A viktökning kopplad till kaffe kunde bara förklaras av överkonsumtion. Det rekommenderas då att se över dina vanor och balansera om dina livsstil och livsmedelshygien. Det bör ändå noteras att kaffet har en paradoxal effekt: i vissa proportioner skulle denna dryck tillåta tappar vikt…