Får quinoa dig att gå upp i vikt?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Quinoa kan anses vara den perfekta maten för alla nutritionister. Förutom att innehålla de tio essentiella aminosyrorna är den rik på mineralsalter. Den innehåller mer järn än spenat och den är mer protein än soja. Quinoa är rik på magnesium, kalium och fosfor. Den innehåller även kolhydrater, vilket gör den till en mycket mättande mat. Samtidigt är den väldigt lätt och väldigt lättsmält eftersom den är fettsnål och absolut glutenfri. Dessutom är quinoa rik på antioxidanter och dess konsumtion hjälper till att bekämpa diabetes och förbättra ämnesomsättningen. Inför dessa många fördelar vill många inkludera det i sin kost. Men frågan de ställer sig är: gör quinoa dig att gå upp i vikt?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är quinoa?

Quinoa (Chenopodium quinoa) är en örtartad växt som tillhör familjen Chenopodiaceae, precis som spenat och rödbetor. Den är infödd i Anderna och odlas främst i Peru, Bolivia och Ecuador.

Quinoa korn
Det finns över 300 varianter av quinoa, men den vanligaste är Real Quinoa. Kornen finns i flera naturliga färger.

Quinoafrön är kända för sina näringsegenskaper då de är gjorda för nästan 70% kolhydrater och 30% protein. Quinoa är rik på mineraler och andra spårämnen som järn, fosfor, mangan, kalium, vitamin A och E och zink. Likaså innehåller denna pseudo-spannmål lite mättat fett. Quinoa är också rikt på protein, essentiella aminosyror, antioxidanter och lösliga fibrer, näringsämnen som kan sänka blodsockret och sänka kolesterolet.

En halv kopp kokt quinoa innehåller 111 kalorier. Som jämförelse, en halv kopp ris brunt har 109 kalorier och en halv kopp kokt brun spagetti har 87 kalorier. 100 g kokt quinoa innehåller:

  • Kolhydrater: 26,3 g
  • Socker: 0g
  • Protein: 5g
  • Totalt fett: 2,2 g
  • Kolesterol: 0mg
  • Fiber 2,3g
  • Natrium: 196mg
  • Kalium: 283mg

Denna mat är också en värdefull hjälp för dieter eftersom det ökar mättnadskänslan, vilket främjar viktminskning. Absolut glutenfritt, det är ett viktigt inslag för celiaki. Den kan användas för att göra olika typer av recept, allt från sallader till desserter.

Näringsvärde och fördelar med quinoa

Quinoakorn är, på grund av sitt höga näringsinnehåll, en produkt som mycket ofta rekommenderas av nutritionister. När det gäller protein kan baljväxter och spannmål inte konkurrera med det. Quinoaprotein är ett av få vegetabiliska proteiner, som innehåller alla essentiella aminosyror.

Quinoa är en komplett växtproteinkälla. Specialister rekommenderar det därför till personer som av hälsoskäl begränsar sin köttkonsumtion. Av samma skäl är det en oersättlig ingrediens i vegetarianernas och veganernas meny.

Quinoa stödjer mjölkproduktionen och rekommenderas därför för ammande mödrar. På grund av dess lättsmältbarhet kan den ges till spädbarn och barn. Dessutom stimulerar det tillväxthormon tack vare föreningar som arginin och histidin.

Den innehåller även saponiner. Tack vare saponiner kan det ha antiallergiska, antiinflammatoriska, svampdödande, antivirala och immunstimulerande effekter. Dessutom innehåller quinoafrön en extremt hög mängd flavonoider, bland vilka quercetin och campferol dominerar. Därför har quinoa antioxidantegenskaper. Det är värt att påpeka att traditionella spannmål inte innehåller flavonoider, vilket gör quinoa till ett ”ganska speciellt ris”.

Får quinoa dig att gå upp i vikt?

Svaret på frågan ”är quinoa gödande?” » är komplex. Din potentiella inverkan på din vikt beror på om du når eller överskrider ditt dagliga kaloriförbränningsmål. Om du redan har förbrukat ditt maximala antal kalorier på dagen men vill äta en skål quinoa, går du över 222 kalorier. Om det är regelbundet bidrar detta överskott till viktökning.

komplett måltid
Ett bra sätt att inkludera quinoa i din kost är att blanda det med grönsaker och göra det till en komplett måltid.

Quinoa är i allmänhet ett bantningsmat. Men att äta för mycket av det kan förhindra viktminskning, precis som all annan mat. Till exempel ger 4 koppar kokt quinoa 888 kalorier. Vilket är mer än hälften av ditt dagliga kaloribehov. Att äta mat, även hälsosamt, med måtta är nyckeln. Detta är nyckeln till att gå ner i vikt effektivt och behålla vikten senare under lång tid.

Varför får quinoa dig inte att gå upp i vikt?

Den första anledningen till att quinoa inte är gödande är dess höga protein- och mineralinnehåll. Quinoafrön är rika på essentiella aminosyror och mineraler som magnesium, järn och kalcium. Quinoa innehåller mycket vitamin B12 som tillsammans med järn spelar en viktig roll för att öka ämnesomsättningen och viktminskning.

Quinoas höga fiberinnehåll spelar också en roll för dess förmåga att hjälpa dig gå ner i vikt. Quinoa är rik på kostfiber och protein som ökar mättnaden. Quinoa innehåller cirka sju gram protein och sex gram fibrer per portion. Vilket gör den särskilt lämplig för vegetarianer och i allmänhet för alla som vill gå ner i vikt.

En annan anledning är dess låga glykemiska index. Tack vare denna egenskap, som är särskilt viktig för diabetikers kost, minskar quinoa ansamlingen av vikt genom att främja de fysiologiska processerna för fettförbränning. Jämfört med andra livsmedel innehåller quinoa väldigt få kalorier.

Långt ifrån att få dig att gå upp i vikt, är denna supermat ett värdefullt hjälpmedel för viktminskning. Detta är dock inte en magisk formel för viktminskning. Quinoa hjälper dig bara att gå ner i vikt om du konsumerar det på ett ansvarsfullt sätt och tränar.