På vintern, hur man lättar upp våra tallrikar, samtidigt som smaker och njutning bevaras!

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Små vinterrätter är ofta synonyma med långsamt tillagade rätter, smakrika, tröstande men energirika!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Som ett resultat, eftersom vi också tränar mindre för att det är kallt, finns det mindre sol… vår kropp lider: svår matsmältning, rastlösa nätter, mindre energi och ofta en ökning av skalan. ! Detta är inte oundvikligt, om du sätter in några bra reflexer som gör att du kan bevara din figur och uppnå ditt bantningsmål!

Konkret hur du lättar upp dina tallrikar samtidigt som du behåller smakerna och komforten vinterrätter?

Fokus på säsongens grönsaker!

De kommer att förse dig med fiber, bra för transit och fylla dig snabbare och ger dig även vitaminer och mineraler!

På färsk del, även fryst eller konserverad (skölj dem väl), vi väljer säsongens grönsaker: morötter, endiver, purjolök, lök, lammsallat, salsify, rotselleri, sötpotatis, Jordärtskocka, svamp, mangold… Men även palsternacka, rödbetor, selleri, kål, squash och kålrot.

DU kan förbereda dem, utan att tillsätta salt, ångade kryddat med en klick olivolja, stekt med örter (lök, vitlök, timjan, lagerblad, rosmarin, etc.) och/eller kryddor (curry, paprika, saffran, gurkmeja…), i gratäng, i paj, sjudad med kött eller med fisk i folie!

Lek med färger för att lysa upp din tallrik (minst 3) och smaker!

purjolök säsongens grönsaker

Välj låga glykemiska index, baljväxter och halvfulla eller kompletta spannmål!

Kokt potatis har ett högt glykemiskt index, det är bättre att tillaga dem med skalet på men det idealiska vore att ersätta dem med fullkorn (pasta Och ris fullkorn, rött ris, korn, quinoa) rikare på mineraler, proteiner och kolhydrater med ett långsammare glykemiskt index, vilket ger dig energi längre.

De kan också ersättas av baljväxter (linser, kikärter, ärter etc.) rika på protein som fyller dig bra. Du kan också kombinera spannmål med baljväxter och lägga till grönsaker så får du en komplett rätt, låg på mättat fett men rik på proteiner av god kvalitet och långsamma kolhydrater.

Till exempel :

  • linser + vildris och smält purjolök istället för linser-korvar eller lägg fläskaxel (lägre fett) för att ersätta korvarna,
  • ljus couscousversion: mannagryn + kikärter och kycklingbröst marinerade i 10 minuter med citron, vitlök och olivolja och sauterade i pannan.

Vi lättar såser

Byt ut béchamels och andra krämer mot tomat- eller champinjoncoulis i gratänger och på pasta eller gör en lätt béchamel med majsstärkelse (1 msk för 125 ml mjölk) och 2 msk olja för att göra roux och bara en klick smör för smak i slutet av matlagning, peppar och lite salt.

färsk gräddsås

Vi välj dina proteinkällor: se upp för fett kött hög halt av mättat fett!

Om du använder styckningsdelar som filé eller nötrevben, kalvflank, axel och nacke av lamm, föredrar du fågel utan skinn, skinka och fläskkinder, ankaiguillettes, vitt kött, kanin, anka, gås, bitar av scar, kind eller flank biff till nötköttet.

Vi förbli giriga och vi anpassar vinterrecept utan att offra smaker!

Vara gourmet och informerad konsument: hemgjord mest möjligt!

Do din grönsaks- eller kycklingbuljong (som du kan avfetta) det kommer inte att tillsättas glukos, förtjockningsmedel och andra smakämnen inte vald!

Byt ut mot hemlagad mördeg, smördegen av dina söta och salta pajer.

Använda sig av hellre mozzarella eller parmesan istället för gruyère med pasta kokt ”al dente” (bättre glykemiskt index).

kock med alla dina sinnen! Dofter, smaker, syn, ljud!

Ta njutning: använd aromater för lukter och smaker: lök, vitlök, timjan, lagerblad, rosmarin, peppar, kryddnejlika kryddnejlika, muskotnöt och kryddor för färg: curry, paprika, gurkmeja, kanel…

Några vinterrätter som du kan smaka lightversion men inte i smak!

  • Tartiflette: smält lök med endiv bräserad med lite vitt vin, tillsätt tärnad skinka och reblochon och sätt in i ugnen.
  • Lätt gryta: vi använder kalkonben, utan skal, sjuda i buljong i en timme på låg värme, till vilken vi lägger till grönsakerna i trettio minuter. Servera med lite senap.
  • Havslasagne med lax, färsk spenat, knappsvamp, mozzarella och mjölk och majsstärkelse bechamel, muskotnöt.
  • Havssurkål med musslor kokta med lite saft och grädde, kolja och pocherad torsk, grillade räkor, schalottenlök som du bryner din kål i med rosa bär i en kvart.
  • Till gryta (biff bourguignon etc.), använd majsstärkelse istället för mjöl, välj mindre fett kött och kom ihåg att förbereda det dagen innan, ställ i kylen en stund och avfetta det sedan. Den blir ännu godare uppvärmd men blir lättare och mer lättsmält! .

Tveka inte att förnya och testa nya recept, smickra dina ögon, din näsa och dina smaklökar! Ju mer nöje du har, desto snabbare blir du mätt!