Fördelarna med timjanhonung

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Timjanhonung är ett sött ämne som kännetecknas av en mycket speciell arom, en unik smak och en vacker färg och ojämförlig renhet. Den kommer från timjan, en aromatisk växt välkänd i medelhavs- och provensalsk flora och mat, men också för sina terapeutiska egenskaper. Växten har blommor som lockar bin. Precis som växten är honung också aromatisk och har också en mängd förtjänster. Mycket populär, den är känd för sina antiseptiska och helande effekter som är förknippade med många andra fördelar för kroppen. Det hjälper till att lindra många infektioner och rekommenderas ofta för att förebygga infektionssjukdomar, andnings- och matsmältningssjukdomar.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är timjan?

Timjan är en växt som tillhör den botaniska familjen Lamiaceae. Denna fleråriga subbuske med en låg höjd av 10 till 40 cm, med vedartade stjälkar, upprätt eller stigande och mycket starkt grenad, är särskilt doftande. Dessa stjälkar bildar en mycket tät liten buske. Växten odlas i trädgårdar eller fält som en aromatisk eller medicinalväxt. Lansformad oval form, bladen är mycket små; de är väldigt aromatiska. De rosa eller nästan vita blommorna, 4 till 6 mm långa, dyker upp under sommarperioden. Sällan isolerade är de grupperade i spikar, insatta i två eller tre i nivå med axlarna på stjälkarnas övre blad. Pälrötterna bildar en tät klump.

Används i matlagning, timjan kännetecknas av en aromatisk profil och en exceptionell lukt. Den är också rik på eterisk olja, vars huvudkomponenter är tymol och carvacrol, aromatiska föreningar. Timjan, vars mest kända art är vanlig timjan (Thymus vulgaris), är en biväxt som ger honung som är mycket uppskattad för sin smak och arom samt sina terapeutiska egenskaper.

Vi minns att timjan är en aromatisk och medicinalväxt som också är av biodlingsintresse.

timjan blommor
Timjanblommor är rosa eller nästan vita

Vad är timjanhonung och hur får man det?

Timjanhonung är ett naturligt sött ämne som produceras av honungsbin från nektaren från timjanblommor som bina söker efter, bearbetar och kombinerar med specifika material som de utsöndrar.

Timjan är därför en melliferös växt som utsöndrar nektar från vilken biet gör sin honung. Nektar är en söt vätska som finns i timjanblommor. Det skördas av bin, i synnerhet arbetarna som har en munapparat som låter dem extrahera denna söta vätska. De söker efter blommor på jakt efter mat till bikupan som hyser en koloni av bin. När bina laddade med nektar som lagras i deras gröda (honungsmage) når kupan, återför de denna söta vätska till de andra bina i form av fina droppar. För att göra detta får de som söker föda upp nektaren och trycker tungspetsen mot munnen på bina de vill mata. Detta ätmönster från mun till mun kallas trophallaxis. Vi kan också ställa oss frågan: med tanke på att honung är söt, gör det att du går upp i vikt? Jo, jag tar itu med den här frågan min artikel tillägnad honung.

Bina blåser upp nektarn flera gånger och blandar den med saliven. Bisaliv innehåller enzymer som omvandlar sackaros, sockret i nektar som kännetecknas av en hög vattenhalt. Den erhållna blandningen är fortfarande för flytande. För att göra detta ventilerar bina cellerna så att cirka 15 till 20 % vatten återstår efter 2 till 3 dagar. I detta skede är honungen mogen, bina stänger sedan cellen med en vaxtätning. Honungen lagras därför i cellerna som är täckta. Biodlaren, som har verifierat att bina har lagrat tillräckligt med honung, kommer för att skörda detta söta ämne genom att placera bikakor.

Dessutom, för att få timjanhonung, placeras bikuporna nära denna växtart, under dess blomning, och skörden sker i slutet av honungsflödet.

Vilka är särdragen hos ekologisk märkt timjanhonung?

Certifierad ekologisk timjanhonung är en honung som kommer från växter från ekologiskt jordbruk med europeisk AB (Ekologiskt lantbruk) certifiering. En certifiering som garanterar dig en kvalitativ och ekologisk timjanhonung. För att få denna ekologiska eller ekologiska biodlingscertifiering måste biodlaren följa specifikationer gällande den ekologiska produktionsmetoden och måste kontrolleras av ett certifieringsorgan.

Biodlaren måste alltså respektera många regler om bl.a.

  • Placeringen av biodlingsbeståndet eller födosöksområdet: bikupan måste befinna sig minst 3 km från stadskärnor, motorvägar, industriområden, deponier, avfallsförbränningsanläggningar, etc. Stadgan för ekologisk biodling kräver att bigårdar placeras i områden som är fria från påvisade föroreningskällor.
  • Installation av bikupor: bikupor måste installeras i områden med spontan flora eller omgivna av organiska eller vilda grödor över en radie av 3 km.
  • Konstruktionen av bikuporna: de måste byggas med obehandlade material, utan färger eller syntetiska lacker. Liksom bikupor måste supers vara gjorda av material som inte utgör någon risk för kontaminering av bin.
  • Skördemetoder: skörden av organisk timjanhonung måste utföras utan användning av kemiska medel.
  • Honungsextraktionsmetoder: de måste vara helt naturliga. En organisk timjanhonung är alltså en honung vars extraktion har utförts kall och utan uppvärmning. Det är en honung som extraheras vid rumstemperatur och som inte genomgår någon manipulation som sannolikt förändrar smaken och egenskaperna hos denna söta substans.

Ekologisk timjanhonung är därför en honung som inte innehåller några kemikalier. Det är ren honung, ett resultat av en naturlig extraktionsprocess.

Placering av bikupor
Placeringen av bikuporna påverkar den organiska karaktären eller inte hos timjanhonung

Vad är egenskaperna hos timjanhonung?

Timjanhonung är av blommigt ursprung. Den kommer från timjanblommanektar som samlas in och bearbetas av bin för att producera en mycket specifik honung. Det är en monoblommig honung som framställs av nektaren från en enda typ av blomma, särskilt från timjanblomman. Det kännetecknas av:

  • En smak: denna uttalade och delikata smak är en blandning av honungs sötma och den subtila smaken av timjan. Denna assertiva smak av ojämförlig sötma kännetecknas av en anmärkningsvärd längd i munnen. Denna doftande smak är bättre när honungen kommer från en ekologisk biodlingsbesättning.
  • En färg: färgen på timjanhonung är orange, något bärnstensfärgad och försvinner när den kristalliseras.
  • En doft och en smak: med en intensiv, uttalad och unik aromatisk doft kännetecknas timjanhonung av en delikat och söt smak, doftande och behaglig.
  • En textur: dess konsistens är flytande i början av skörden eller vid tidpunkten för extraktion, sedan krämig och smaklös när honungen stelnar naturligt.

Vilka egenskaper har timjanhonung?

Med en vattenhalt är timjanhonung rik på flavonoider, vitaminer, aminosyror, mineralsalter. Timjanhonung hämtar sina egenskaper från de olika komponenterna.

Antioxidanteffekter

Komponenterna inkluderar en hög koncentration av antioxidanter, polyfenoler och flavonoider. Dessa komponenter kännetecknas av antioxidantegenskaper. Antioxidanter hjälper till att neutralisera fria radikaler som främjar för tidigt åldrande av huden och bidrar även till utvecklingen av olika patologier och tillstånd, inklusive degenerativa patologier, hjärtpatologier, olika former av cancer, celluliter, grå starr och astma. Tack vare denna starka antioxidantkraft skyddar timjanhonung cellerna från åldrande och mot de skadliga effekterna av fria radikaler.

Antiseptiska egenskaper

Fenolen och tymolen som finns i timjanhonung är kraftfulla antiseptika som är effektiva mot infektionssjukdomar. Dessa komponenter förstör patogena bakterier i huden och slemhinnorna och påskyndar läkningsfasen. Timjanhonung består av karvacrol, linalool, tuyanol, alfaterpineol, geraniol eller paracymen. Dessa molekyler ger den också antiseptiska egenskaper.

Antibakteriell verkan

Aminosyror, i detta fall tymol och carvacrol, kännetecknas av antibakteriella aktiviteter. De är involverade i regenerering och läkning av epidermis. Verkan av denna förening skadar bakteriers cellmembran och blockerar deras spridning. Timjanhonungens sura pH och låga luftfuktighet förhindrar också tillväxten av bakterier.

Åtgärd på nivån av metaboliska reaktioner

Timjanhonung innehåller vitaminerna A, C, D och K som är involverade i en mängd metabola reaktioner i kroppen. Vitamin A är en antioxidant. Vitamin C, viktigt för immunförsvaret, ger ton och skyddar mot cellulärt åldrande. Vitamin D, som stärker vårt immunförsvar, är väsentligt för kroppens funktion, samtidigt som det spelar en viktig roll i skelettets assimilering av kalcium och fosfor. Vitamin K spelar en viktig roll i blodets koagulering.

Antiallergiska egenskaper

Timjanhonungs höga quercetininnehåll är förknippat med antiallergiska egenskaper. Quercetin är en flavonoid som minskar allergiska reaktioner och symtom på vårallergier genom att förhindra frisättning av histamin från basofiler och mastceller. Det stabiliserar membranen i mastceller som är ansvariga för frisättningen av histamin, ett ämne som främjar uppkomsten av klåda, nysningar eller svullnad i en allergisk region.

Antifungala egenskaper

Timjanhonung kännetecknas av svampdödande egenskaper som hämmar spridningen av svampar. Tymolen som finns i timjanhonung utövar en svampdödande aktivitet som hjälper till att behandla infektioner orsakade av svampar. Tymol i kombination med carvacrol förbättrar den svampdödande effekten av timjanhonung.

Matsmältningsegenskaper

Timjanhonung ger matsmältningskomfort och förbättrar matsmältningen. Det främjar matsmältningen och är effektivt vid svår matsmältning. Dessutom bidrar det till att förbättra hälsan i matsmältningssystemet, samtidigt som det tillåter att behandla olika matsmältnings- och tarmproblem. Det är ett matsmältningsstimulerande medel och en regulator av matsmältningsmetabolismen.

Antiinflammatoriska egenskaper

Timjanhonung har antiinflammatoriska egenskaper. Denna antiinflammatoriska aktivitet är kopplad till verkan av flavonoider såsom quercetin som hjälper till att minska smärta och svullnad, genom att hämma frisättningen av histamin och andra mediatorer av inflammation (prostaglandiner och leukotriener). Timjanhonung är därför effektivt för att förebygga kronisk inflammation.

Toningsegenskaper

Timjanhonung innehåller vitaminer som piggar upp kroppen. Dessa uppfriskande egenskaper stimulerar människokroppen med en energigivande effekt som bekämpar trötthet och underlättar fysisk återhämtning.

lugnande egenskaper

Timjanhonung har lugnande egenskaper som främjar sömn. Genom tymols aktiviteter lugnar den också luftvägarna och olika inflammatoriska patologier.

Timjanhonung lugnar luftvägarna
Timjanhonung lugnar luftvägarna

Vilka är fördelarna med timjanhonung?

På nivån av matsmältningssystemet

Honung har medicinska egenskaper som hjälper till att stimulera matsmältningssystemet och förebygga olika gastrointestinala åkommor, inklusive gastrit, magsår, kolik och kolit. Det är ett kramplösande medel i matsmältningskanalen. På så sätt underlättar det matsmältningen och lugnar de nervösa sammandragningarna i mage och tarmar. Genom sina avmaskningsaktiviteter eliminerar den inälvsmaskar. Det utsätter en bakteriedödande verkan på bakterierna i tarmen som ofta är orsaken till diarré och dysenteri.

Genom att göra det låter timjanhonung dig få ett hälsosamt matsmältningssystem och lindra magbesvär. Det bidrar till matsmältningshälsa genom att minska skadliga bakterier och främja utvecklingen av probiotika eller tillväxten av goda bakterier i matsmältningssystemet. Fördelarna med timjanhonung hjälper också till att reglera tarmtransiteringen.

På nivån av andningsorganen

Fördelarna med timjanhonung är uppenbara i andningssystemets hälsa. Denna naturliga produkt förbättrar andningshälsan, är fördelaktig för lungorna och hjälper till att lindra symtom relaterade till luftvägarna. De antimikrobiella och antibakteriella egenskaperna hjälper till att behandla lunginfektioner genom att rensa slem och lugna luftvägarna. Det är ett slemlösande medel som främjar utsöndringen av slem och på så sätt frigör lungorna och luftvägarna.

Så du kan använda timjanhonung för att bota hosta och bronkit. De antiinflammatoriska och antihistaminegenskaperna bidrar till att lindra astma- och hostsymtom till följd av allergier. Tack vare fördelarna med timjanhonung är det alltså möjligt att lindra luftvägsinfektioner, förkylningar eller ont i halsen.

På immunsystemets nivå

Vårt immunförsvar gör att vi kan kämpa mot sjukdomar, patogener (virus, bakterier, svampar, parasiter). Timjanhonung är en utmärkt källa som gör att vi kan stärka vårt immunförsvar mot inflammation. Denna källa till antioxidanter och vitaminer stimulerar immunförsvaret och förbättrar det naturliga försvarets förmåga att bekämpa infektioner eller virus. Fördelarna med honung bidrar till att immunförsvaret fungerar väl och att motståndet upprätthålls med ett aktivt och starkt försvar. På så sätt ger vår kropp ett naturligt skydd.

Timjanhonungens helande egenskaper

Timjanhonung är känd för sina läkande egenskaper. Det är därför det används för att påskynda läkningsprocessen av sår som påverkar patienter. Denna utmärkta helande kraft är kopplad till närvaron av fenoler, i detta fall tymol och karvacrol. Denna dygd är mycket uppskattad i det medicinska samfundet där timjanhonung används av kirurger för att påskynda läkningen av allvarliga eller ytliga djupa sår. Det är medicinsk honung, bearbetad i laboratoriet som appliceras i form av en steril kompress, som fungerar som ett förband. Fördelarna med en applicering av timjanhonung befriad från alla orenheter och bakterier hjälper till att förhindra sårinfektioner.

Bikupa
Bin är viktiga för honungsproduktion

Timjanhonung är faktiskt ett kraftfullt desinfektionsmedel med antibakteriella, antiinflammatoriska, antiseptiska egenskaper, som stimulerar ämnesomsättningen och på så sätt påskyndar cellrekonstruktionen, samtidigt som den optimerar läkningen. Det minskar ödem och inflammation i vävnader. Det läker snabbt och tydligt sår, vare sig det är invärtes (canker sår, magsår) eller externa (sår, brännskador, liggsår). Således är oförorenad timjanhonung mycket effektiv för att läka mycket specifika sår.

Sårliknande sår

Timjanhonungens helande egenskaper är förknippade med gynnsamma effekter på venösa sår såväl som hudtypssår. Timjanhonung desinficerar och påskyndar sårläkning. Det minskar smärtan och varaktigheten av sår i munnen.

infekterade sår

Timjanhonungens helande kraft är tydlig på infekterade sår. Det främjar snabb och tydlig läkning med en betydande minskning av bakterier, särskilt bakterier. De antibakteriella egenskaperna hos timjanhonung är indikerade på infekterade sår från diabetiska lesioner eller kirurgiska snitt.

Dessutom hjälper timjanhonung att utrota obehagliga eller stinkande lukter som kommer från vissa infekterade sår. Timjanhonung stimulerar kroppens naturliga försvar. Med sin bakteriedödande verkan är den således effektiv i närvaro av infekterade sår som drabbar personer som är offer för hiv/aids och har ett försvagat immunförsvar.

Brännskador

Den omedelbara appliceringen av timjanhonung på brännskador främjar snabbare läkning och återuppbyggnad av huden, samtidigt som den inducerar snabb läkning. Denna honung är mycket effektiv i närvaro av ytliga första gradens brännskador; det förbättrar läkningstiden.

Liggsår

Liggsår eller vävnadsnekros kan behandlas med timjanhonung som förbättrar hudens utseende och motverkar spridningen av mikrober. Således har du möjlighet att använda timjanhonung som kännetecknas av antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper vid behandling av liggsår, i syfte att främja cellproliferation och, gradvis, snabb läkning.

Var finns timjanhonung?

Timjanhonung produceras i flera länder. Det finns i många länder runt Medelhavet, särskilt i Nordafrika och södra Europa. Den finns i Frankrike och Spanien.

I Marocko är flera regioner kända för produktion av timjanhonung, särskilt Immouzer-regionen (nära Agadir, i södra delen av landet).

I Italien är timjanhonung från Ibleibergen (i den sydöstra delen av Sicilien) välkänd. Den art av timjan som finns där är vild timjan. Du kan också hitta timjanhonung av italienskt ursprung i butiker, särskilt från Korsika och Sardinien.

Grekland har flera produktionsområden, inklusive timjanhonung från berget Hymettus (i Attika, nära Aten).

Timjanhonung produceras också i Nya Zeeland. Den art som du kan hitta där och som dessutom är den blommiga källan till denna honung, är vanlig timjan (Thymus vulgaris).

Mount Hymettus
Bland de länder som producerar timjanhonung har Grekland ett bra läge med Hymettus-regionen.

Var kan man köpa timjanhonung?

Om du vill ta vara på fördelarna med timjanhonung kan du köpa den via de olika försäljningsnätverken. Det är lämpligt att köpa ekologisk timjanhonung som är av utmärkt kvalitet. Du kan köpa det från biodlare. När du köper från producenterna kan du få information om metoden för framställning och extraktion av honungen. Ibland ställer de senare ut sin produktion på jordbruksmarknader eller mässor för att alla ska kunna köpa timjanhonung. Men det finns ekologiska butiker som låter dig köpa denna naturliga produkt. Under dina olika shoppingresor kan du se den på hyllorna i stormarknaderna. Livsmedelsbutiker är också platser där timjanhonung säljs.

Det finns onlineförsäljningsnätverk. Så för dem som älskar onlineshopping kan de enkelt köpa timjanhonung via webbplatser. Biodlare har också sajter som låter dem sälja sin produktion och informera kunderna om tillgången på timjanhonung innan de köper den. Du kan hitta ett urval av timjanhonung av utmärkt kvalitet på andra webbplatser dedikerade till försäljning av timjanhonung.