Laxermedel för viktminskning: fel idé

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Laxermedel är mediciner som påskyndar tarmpassage och mjukar upp avföring för att underlätta deras evakuering. Finns även i form av kosttillskott eller mat, de rekommenderas för att lindra förstoppning. De används därför i medicinska sammanhang. Men vissa människor anser att laxermedel är lämpliga sätt att gå ner i vikt. Detta missbruk av att använda ett laxermedel för att gå ner i vikt visar sig vara en ohälsosam metod förknippad med många biverkningar. Det är inte klokt att använda laxermedel för viktminskning, eftersom denna användning kan få skadliga konsekvenser eller mer eller mindre allvarliga skador på din hälsa.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Laxermedel, vad är de till för?

Laxermedel, farmaceutiska eller inte, är avsedda för behandling av förstoppning. Detta är en typ av medicin eller örtte som används när det är svårt att ta avföring hos ett ämne. Således hjälper ett laxermedel att övervinna de tecken som är kopplade till denna matsmältningsstörning som kännetecknas av hård, torr avföring som är svår att passera. Frekvensen av avföring störs med mindre än 3 avföringar per vecka, under flera veckor Förstoppning kan också åtföljas av smärta i magen, uppblåsthet, tyngd i nedre delen av buken, smärta vid avföring, gasbildning och magkramper. Laxermedel hjälper till att lindra, eller till och med utrota, dessa obehag och obehagliga symtom som orsakas av förstoppning, samtidigt som du kan bli av med denna matsmältningsstörning.

Effektiviteten av laxermedel mjukar alltså upp och utlöser avföring. Det är därför ett växtbaserat laxermedel eller inte ordineras i en medicinsk miljö när det finns brist på avföring, förekomst av hård avföring, ofullständig utdrivning av avföring och/eller svår avföring. Laxermedel används därför för att behandla förstoppning och rekommenderas för:

 • påskynda rörelsen av tarmarna,
 • hjälpa till att tömma (rensa) tarmarna,
 • hjälpa matsmältningen vid förstoppning,
 • underlätta evakueringen av avföring.
Laxermedel gör det lättare att ta avföring
Laxermedel gör det lättare att ta avföring

Hur fungerar laxermedel?

Funktionsprincipen skiljer sig beroende på vilken aktiv ingrediens som kännetecknar dem och är mycket specifik för varje typ av laxermedel. Generellt finns det flera typer av laxermedel:

 • Osmotiska laxermedel: de drar till sig vatten till avföringen för att öka deras volym, göra dem mjukare och underlätta deras naturliga eliminering.
 • Stimulerande laxermedel: de stimulerar tarmrörelser, ökar tarmens rörlighet och tarmpassage genom att irritera slemhinnan, vilket underlättar evakueringen av avföring.
 • Smörjande laxermedel: de smörjer avföringen, mjukar upp dem och underlättar deras evakuering.
 • Bulk laxermedel: de hjälper till att öka volymen av fekal massa och gör avföringen mjuk, vilket kommer att utlösa peristaltiken i tarmarna och underlätta elimineringen av fekalt material.
 • Rektala laxermedel: de verkar genom att främja utdrivningen av avföring genom sammandragning av ändtarmen. På så sätt främjar de evakueringen av avföring.

Dessa olika verkningsmekanismer har samma syfte, att underlätta och påskynda avföring. Laxermedel gör det alltså möjligt att evakuera avföring som stagnerar i tjocktarmen (transitförstoppning) eller i ändtarmen (terminal förstoppning). En av de möjliga biverkningarna förknippade med de flesta av dessa olika laxermedel är diarré, särskilt vid överdosering eller felaktig användning.

Får laxermedel dig att gå ner i vikt?

Vissa tror att de kan använda ett laxermedel för att gå ner i vikt. Andra rekommenderar dem för att hjälpa till med viktminskning. Således vågar människor experimentera med användningen av ett laxermedel som ett snabb lösning för att gå ner i vikt. För att göra detta tvekar de inte att missbruka laxermedel.

Att ta laxermedel i stora och regelbundna mängder kan faktiskt öka frekvensen av tarmrörelser och inducera uppkomsten av diarré.

Dessa olika laxerande doser mjukar upp avföringen, som därmed är vattensjuk, samtidigt som de underlättar evakueringen. Denna diarré, förknippad med en betydande förlust av vatten, jämförs ibland (felaktigt) med viktminskning.

Men i själva verket är viktminskningen som observeras på en skala efter användning av laxermedel i verkligheten en förlust av vatten och av innehållet i tarmen, i synnerhet avföring, mineralsalter, etc. Vilket ger dig intrycket av att gå ner i vikt genom att passera ut mer avföring och eliminera en betydande mängd vatten.

Således kan laxermedel endast orsaka tillfällig viktminskning i vatten och är inte en effektiv metod för långsiktig viktminskning. Eftersom du ska dricka vatten igen, så kommer vattenförlusten snabbt att fyllas på.

Dessutom, med användning av laxermedel, elimineras inget fett som ackumuleras i vävnaderna. Således separerar kroppen inte från sitt överskottsfett, eftersom laxermedel inte smälter fett.

Uppenbarligen hjälper laxermedel inte med viktminskning, för när laxermedel verkar i tjocktarmen och tömmer den, absorberas de förbrukade kalorierna redan av tunntarmen och finns därför i blodet. . Tanken att laxermedel får dig att gå ner i vikt visar sig vara fel.

Vad kan vara de skadliga effekterna av att använda ett laxermedel för att gå ner i vikt?

 • Att använda ett laxermedel för viktminskning kan leda till uttorkning

Den överdrivna användningen av laxermedel för att gå ner i vikt leder till vattenförlust. Vissa laxermedel verkar faktiskt genom att dra in vatten i tarmarna och avföringen, vilket inducerar vattenförlust genom att avföringen passerar. När denna vattenförlust inte fylls på i tid, orsakar den uttorkning som kan vara skadlig eller potentiellt farlig. Denna brist på vatten i kroppen kommer att orsaka en känsla av törst, men också en förlust av energi, minskad urinproduktion och torr hud och läppar. Huvudvärk, yrsel, syn och yrsel kan uppstå när uttorkning förvärras. Denna förvärring kan leda till att patienten dör.

Laxermedel kan orsaka uttorkning
Överanvändning av laxermedel kan orsaka uttorkning
 • Att använda ett laxermedel för viktminskning kan leda till elektrolytobalans

Natrium, kalium, kalcium och fosfor är mineralsalter eller elektrolyter som finns i kroppen.

”Vissa av dessa laxermedel kan orsaka elektrolytobalans eftersom de tar bort näringsämnen och andra ämnen med vattnet. »(1)

Den överdrivna användningen av laxermedel kommer att leda till eliminering av ett stort antal mineralsalter som är nödvändiga för att kroppen ska fungera korrekt. Med tiden kommer förlusten av dessa salter att orsaka en elektrolytobalans med åtföljande hälsoproblem. Personen kan påverkas av andningssvårigheter, benkramper, oregelbunden hjärtrytm, muskeltrötthet, muskelsmärtor. I de allvarligaste fallen kan denna obalans leda till koma, hjärtstopp och i slutändan död.

 • Att använda ett laxermedel för att gå ner i vikt kan orsaka störningar i tarmens mikroflora

Alla bakterier och svampar som finns i tarmen och matsmältningskanalen utgör tarmfloran. Det senare hjälper till att neutralisera skadliga bakterier, skadliga bakterier som kommer in i kroppen genom maten. Tarmfloran eliminerar bakterier och hindrar dem från att påverka kroppen. Att ta laxerande ämnen för att gå ner i vikt, i stora mängder och på lång sikt, kan orsaka obalans i tarmfloran. Dessa ämnen kommer sannolikt att skada tarmfloran, med en betydande minskning av de goda bakterierna som är förknippade med god immunhälsa. Denna grova användning inducerar en utdrivning av bakterier som är nödvändiga för slemhinnorna och för att tarmen ska fungera korrekt.

Således kan denna störning av balansen i tarmfloran leda till en försvagning av immunförsvaret, en försämring av matsmältningen, meteorism, svår kolit eller till och med dödsfall.

Tarmflora
Se upp för störningar i tarmfloran!

Varför ska du inte använda ett laxermedel för att gå ner i vikt?

Laxermedel är inte ofarliga. Missbrukade, som är fallet när de används för viktminskning, kan de orsaka flera biverkningar.

Faktum är att ”…missbruk av vissa laxermedel utgör en hälsorisk”(2).

Överanvändning av laxermedel för att gå ner i vikt kan vara farligt för tarmhälsan, med nedsatt tarmfunktion, tarmförlamning, allvarlig dysfunktion av tarmens rörlighet, uppkomsten av irritabel tarm, trög tarm.

Dessutom kan överdriven användning av laxermedel för att gå ner i vikt leda till okontrollerbar diarré, magsår och buksmärtor. Missbruk av laxermedel kan utsätta dig för risker relaterade till en tarmtumör, förlust av tjocktarmens funktionsförmåga, koloninfektion, hemorrojda attacker, kolik och till och med cancer i tjocktarmen. De skadliga effekterna av överdriven användning av laxermedel för viktminskning inkluderar också njursvikt, pankreatit, magkramper och ändtarmsbränna.

Överdriven konsumtion av laxermedel kan leda till hormonell obalans och blodtrycksfall.

Att använda laxermedel under lång tid kan öka risken för laxermedelsberoende.

”Vi får dock inte glömma att det är relativt lätt att utveckla ett beroende av laxermedel…”(3).

Kroppen vänjer sig vid laxermedel och kräver mer av dem med tiden, så laxerande sjukdom kan uppstå. Denna patologi visar sig när du missbrukar laxermedel eller använder dem på ett indirekt sätt, till exempel för viktminskning. Det kan orsaka alltför mjuk avföring och överdriven frekvens av avföring (diarré).

Här är min lilla video om ämnet:


Källor:

(1) Alan Low: Behandlar förstoppning med laxermedel

(2) Julie Luong: Förstoppning: MediaPedia,

(3) Suren Bahidsky: Farorna med laxermedel | Hur undviker man missbruk? mars 2018