Fyll på energi för tillbaka till skolan!

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Så är det, sommarlovet går mot sitt slut. Tiden tillbaka till skolan närmar sig med stormsteg. Vi packar ihop våra väskor och går tillbaka till kontoret!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vill du starta läsåret i bra form i år? På höger fot? Har du bestämt dig för att din batterinivå ska laddas maximalt?

Inledningen av läsåret är ofta synonymt med stress, trötthet och sjunkande temperaturer. Jag kommer att ge dig mina tips och tricks för att göra det bäst för dig.

Vad ska du äta för att öka din energi? Vilka nya bra vanor bör du ta till dig?

Jag berättar allt! Följ mig…

Dra nytta av sommarens frukter och grönsaker som alltid finns tillgängliga

Sommaren erbjuder oss ett brett utbud av grönsaker och frukter, var och en mer färgglad än den förra, rik på vatten och vitaminer. Var nyfiken och hjälp dig själv!

Meloner, vattenmelon, persikor, auberginer, tomater, zucchini, paprika… Listan över grönsaker & frukter för sommarsäsongen är lång. Du hittar det du letar efter i stånden på din marknad eller stormarknad! Passa på att koka ihop ljusa och aptitretande rätter som väcker dina sinnen.

Låt dig frestas, våga testa nya saker och samtidigt fylla på med vitaminer och mineraler för att vara i form inför läsårsstarten!

Att äta grönsaker och frukt vid varje måltid bör vara din nya goda vana nummer 1.

  • De är mättnadsgivande: de kommer att fylla dig, ge dig en känsla av mättnad.
  • De är rika på vitaminer och mineraler, de kommer att stärka ditt immunförsvar och förhindra att vintersjukdomar stör dig.
  • Fruktsocker är mycket mer fördelaktigt för din hälsa och energi än socker från industriprodukter.
  • De är rika på fibrer och kommer därför att underlätta din tarmpassage.

Grönsaker kan tillagas råa, kokta, i pannan, i ugnen, i ångan, i en wok, etc. Så många möjligheter som kommer att erbjuda dig variation på dina tallrikar.

Ät frukt och grönsaker för att hålla din energi uppe

I år tar du dig tid

Kapplöpningen mot tiden? I år bestämmer du dig för att organisera dig och ha tid!

Ordna dina måltider och menyer i förväg för att anpassa din shopping. Tveka inte att fråga runt omkring dig om allas kulinariska vanor, detta kommer att ge dig idéer. Internet är också ett verktyg rikt på information.

Det är viktigt att ta för vana att gå in i köket för att förbereda dina måltider. Detta är din hälsa och ditt välbefinnande prioritet. Hur länge ? På 20 minuter kan du förbereda en vacker, balanserad och smakrik tallrik.

Matlagning innebär att välja vad du lägger på tallriken, du är mästaren ombord. Du kommer att äta mindre salt, mindre fett och mer gott.

Mycket viktigt: ta dig tid att slå dig ner vid bordet, utan skärm innan du börjar din måltid. Du kan vända dig mot ett fönster så att landskapet blir trevligare att observera, du ger dig själv en en-mot-en-stund med dig själv. Kom ihåg att tugga din mat väl och avsluta din tugga innan du tar en ny. Låt det gå några minuter mellan förrätt och huvudrätt, huvudrätt och efterrätt. Fråga dig själv om din hunger, finns den kvar? Behöver du fortfarande äta?

Fysisk aktivitet ? Men ja ! Ge järnet!

Unna dig ett sportpass, på din nivå, för att slappna av, andas och ta hand om din hälsa ungefär två gånger i veckan.

Att träna för att gå ner i vikt fungerar inte och borde inte vara det som motiverar dig att röra på dig. Det som är viktigt är att ha kul med det. Välj en aktivitet som du tycker om, där du inte kommer att känna dig pressad att gå. Det som får dig att ge upp sporten är när du känner dig tvungen att göra det.

Din motivation måste därför vara din hälsa, din energi, att återfå tonen och inte målet att gå ner i vikt.

Kom ihåg att du under ett pass med fysisk aktivitet utsöndrar endorfinhormonet, det som ger dig en känsla av välbefinnande. Efter ett pass känner du dig avslappnad, lugn och avslappnad, vilket nöje!

Vad är bättre att må bra året runt? Kroppen gillar sina vanor, om du vänjer den vid att röra på dig kommer den att kräva mer.

Sömn är viktigt!

Dålig sömnkvalitet åtföljs ofta av viktökning. Det är därför viktigt att sätta upp en rutin för att få den bästa sömnen.

Har du fått den dåliga vanan att gå och lägga dig sent eller gå upp sent? Är tillbaka-till-skolan-rytmen svår att återhämta sig?
Du kan börja med att ta en tupplur efter lunch, eller ta dig tid att andas, koppla av, du blir bara mer effektiv.

Sömnritualer är nycklarna till att förbereda din hjärna för en god natts sömn: dämpa ljuset i ditt sovrum, borsta nitarna, stäng av skärmarna (som retar ögonen och hjärnan), plocka upp en god bok, massera dina ben och fötter,… Det som är viktigt är att du hittar dina egna små ritualer!

Kom också ihåg att ditt rum har rätt temperatur för att sova: runt 18°C.

Vad händer om du inte kan släppa stressen under dagen? Tänk på meditation: bli medveten om varje ögonblick, om din kropp och din miljö. Var uppmärksam på dig själv och det kommer att göra det lättare för dig att lossna.

Visste du att när du äter för mycket på kvällen, innan du går och lägger dig, orsakar det mardrömmar? Du förstår därför vikten av att unna dig en lätt måltid till middag för att kunna sova lugnare.

Dina nya vanor för tillbaka till skolan:

  • Ät en balanserad och varierad kost (respektera säsongsbetonade grönsaker och frukter)
  • Ät utan skärm, ta dig tid att tugga mat. Njut av.
  • Ha fysisk aktivitet under hela året
  • Ta hand om din sömn så att den är av kvalitet