5 växter för bättre matsmältning

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Kanske uppfann våra grottans förfäder kosten utan att veta om det. De åt växter, som vi nu vet hjälper matsmältningen.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Nåväl, men vilka?

Svara nedan.

Men varför har vi problem med att smälta?

Det är uppenbart att festmåltider ofta är feta, och fett är en av de livsmedel som är extremt långsam att smälta. Detta kräver mycket arbete och mycket energi från vårt matsmältningssystem.

Du vet konsekvenserna: uppblåsthet, illamående, känsla av obehag,…

Men lyckligtvis finns det naturliga metoder, bland annat vissa växter, som kan hjälpa dig att smälta bättre…

Vilka är dessa växter som hjälper matsmältningen?

Låt oss börja med fänkål!

Torkade fänkålsfrukter används traditionellt för att stimulera matsmältningen och behandla mindre matsmältningsbesvär.

Helt enkelt, dagen efter en måltid som är för tung och för fet, förbered dig ett örtte: häll kokande vatten över 1 tesked torkad fänkålsfrukt. Du låter det dra i 2 till 3 minuter. Du filtrerar och dricker det tre gånger under dagen.

Om du inte gillar anissmaken av fänkål, kan du till och med tugga en tesked fänkålsfrön efter en måltid.

Fänkål

Och när vi hade problem med att smälta efter en natt med för mycket dryck?

I det här fallet, låt oss tänka på kronärtskocka…

Det är en vän efter alla semestermåltider eftersom det stimulerar levern att bättre smälta fetter.

Du måste göra en kronärtskocka infusion; När det gäller smaken är den inte den mest attraktiva, men den är väldigt effektiv eftersom den hjälper till vid produktionen av galla, vilket gör att du kan smälta fetter och återfukta din kropp.

Men ta inte tillfället i akt att missbruka alkohol med vetskapen om att det finns ett sätt att smälta det bättre, för i vilket fall som helst, tyvärr kommer du att absorbera alkohol!

Mitt råd: för att undvika att göra ett ansikte medan du dricker denna infusion, blanda kronärtskocka med lakrits och anis.

Recept: smula 1 nypa kronärtskockshjärtan med ½ nypa anis och ½ nypa lakrits i en liter kallt vatten. Koka upp och låt puttra i några minuter. Stäng av värmen och låt dra i 10 minuter. Sila och tillsätt en tesked rosmarinhonung. Drick detta 3 gånger om dagen!

Kronärtskocka

Och svart rädisa?

Används i juice eller pulver, är svart rädisa också känd för att stimulera verkan av galla.

Här är receptet: tvätta och skala en svart rädisa och skär den i skivor. Mixa det i en mixer. Häll juicen i en 1,5 liters flaska vatten och drick en klunk varje morgon på fastande mage.

Om smaken är för stark, tillsätt lite vatten eller fruktjuice.

Och förvara allt i kylen.

Rättika

Och vad används vegetabiliskt kol till?

Så faktiskt är vegetabiliskt kol gjort av kokosnöts-, ek- eller askträ och det hjälper till att bekämpa spasmer eller magsmärtor.

I grund och botten kommer det att fungera som en svamp och hjälper till att fixa gaserna. Sedan evakueras det i avföringen, det är väldigt effektivt mot uppblåsthet.

Det kommer i form av pulver, kapslar, tabletter eller granulat, fråga din läkare om råd.

Var försiktig, försiktighetsåtgärder bör vidtas: med tanke på att träkol är en sorts svamp bör det inte tas samtidigt med medicinsk behandling.

Han kunde absorbera det och stoppa denna medicin från att fungera!

Det ska inte heller tas vid förstoppning eftersom det kan bromsa tarmpassagen.

Svart kol

En sista växt att rekommendera?

Slutligen rekommenderar jag pepparmynta!

Närmare bestämt Peppermint Essential Oil.

De viktigaste hälsomyndigheterna erkänner användningen av pepparmynta vid matsmältningsbesvär och i synnerhet vid irritabel tarm.

Det är ett utmärkt naturligt botemedel mot smärta, illamående eller kräkningar, akut diarré, mindre matsmältningsbesvär och…för att bekämpa dålig andedräkt!

För att göra detta, blanda 25 cl vatten med en hint av honung och 1 droppe eterisk pepparmyntaolja (ta inte mer än 1 droppe eftersom dess aktiva ingrediens är kraftfull).

Viktig : Det är nödvändigt att ha medicinsk rådgivning för att definiera frekvens, varaktighet, dosering och indikation på användning av denna eteriska olja. Kom ihåg: Eterisk olja kan inte konsumeras ren!

Peppar mynta

För att sammanfatta :

  • ”Fett” tar längre tid att smälta.
  • Fänkål, kronärtskocka, svart rädisa, vegetabiliskt kol, pepparmyntsolja är dina allierade!
  • Be om din läkares åsikt.