Hur sparar man fisket till höstsäsongen?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Så är det, september månad går mot sitt slut och höstsäsongen närmar sig.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Löven skiftar färg, träden börjar tappa sin prakt, dagarna blir kortare och kanske din moral påverkas?

Att behålla dina persikor och bananer är viktigare än någonsin under den här halvsäsongen, och det är därför jag ger dig 10 tips att applicera nu för att hålla dig i form!

Här är mina 10 tips för att ta hand om dig själv nu

1. Ge din kropp vitaminer och mineraler

Grönsaker och frukter är alltid stjärnorna i stånden på dina marknader och stormarknader. Så dra nytta av säsongens nya produkter: fikon, vindruvor, äpplen, päron, kvitten eller till och med majskolvar, squash, aubergine, kronärtskockor, morötter och svamp, etc. Så mycket att välja på!

Ät en del grönsaker vid varje måltid samt en bit frukt för att öka din energi!

2. Rör dig för att hålla dig i form

Fysisk aktivitet gör att du kan öka din kropps energibehov, att bättre känna dina hunger- och mättnadskänslor, att känna dig levande i din kropp och det gör att du kan hålla dig i form.

Hitta eller fortsätt ditt fysiska aktivitetsnöje så att du gärna kan åka dit för att fortsätta fiska på hösten!

3. Ta dig tid att koppla av

Kanske den här halvsäsongen orsakar humörstörningar för dig? Lite depression som reser upp sitt fula huvud eller ackumulerad trötthet? Ta några minuter för att slappna av i kropp och själ.

Dessa några minuter dagligen gör att du kan fokusera på dig själv, att andas och ladda din energi.

man ligger i en hängmatta för att koppla av mitt i skogen på hösten

4. Se till att du får kvalitetssömn

Om din sömn är optimal kommer du att vara i god form och bättre mottaglig för din kropps behov. Sömn påverkar vår kost, våra önskningar och våra behov. Om du har dålig sömn är det mer sannolikt att du vänder dig till livsmedel som innehåller mycket kalorier och har lite näringsvärde.

Tipset för kvalitetssömn? Inrätta en läggdagsritual: ta på dig pyjamas, borsta tänderna, dämpa belysningen i huset osv.

Sluta använda skärmar på kvällen för att inte reta upp din hjärna. Föredrar en mer avkopplande bok, serie eller tidning.

5. Ta dig tid att observera förändringarna

Varje dag kan du ta dig tid att uppmärksamma vad som händer omkring dig. Vilka förändringar medför den här nya säsongen för din miljö?

Färgen på löven förändras, temperaturen sjunker, dina kollegors val av klädfärger, dagarna blir kortare,…

Var i observation av vad som händer omkring dig, var i nuet, här och nu.

6. Dra nytta av den friska luften för att gå runt och få lite frisk luft

Värmeslag är äntligen över, vi kan andas! Passa på att ta en promenad under dagen på helgen eller i slutet av dagen under veckan, dessa temperaturer är så mycket behagligare.

Du kan också passa på att ta en promenad eller göra lite fysisk aktivitet ute innan det blir för kallt.

7. Fokusera på dina ätupplevelser

För att behålla din viktminskning och hitta eller återfå din balanserade vikt är det viktigt att återkoppla med dina ätförnimmelser.

Vänta tills du känner dig hungrig med att börja äta.

Ta dig tid att sitta ner och tugga långsamt din måltid medan du inte gör något annat.

Var uppmärksam på din mättnadskänsla för att respektera ögonblicket när du behöver sluta äta.

Allt detta medan du njuter av att äta, utan skärmar, i harmoni med dig och din tallrik.

Ju mer du lär dig att förstå dig själv, desto bättre blir det att uppnå dina mål.

kvinna som äter och fokuserar på sin matkänsla

8. Jaga bort negativa tankar

”Jag kommer inte att klara det”, ”Jag är inte tillräckligt motiverad”, ”Jag är skräp”, ”fan för jävla”,… Alla dessa förorenande fraser gör dig en otjänst. De hindrar dig från att gå framåt, från att lyckas med att uppnå dina mål. Du måste därför frigöra dig från det!

Du kan börja med att lista dem för att bli medveten om vad de är, och sedan stoppa dessa tankar när de väller igenom dig. Avvisa dem, förvisa dem! De har ingen anledning att existera.

Fokusera istället på allt du åstadkommit under dagen! Så du kommer att betona det positiva och attrahera det positiva.

9. Etablera nya vanor

Förändringen är nu! Inte imorgon, inte nästa måndag, nej, direkt!

Du kan lista de första sakerna du vill förändra i ditt dagliga liv och din vecka och hålla dig till dem från och med nu.

Det är en svår övning att ändra vad din hjärna har registrerat som en bekväm vana för det. Förändring kommer att kräva att du går ut ur din komfortzon!

Men om du har läst den här artikeln så här långt är du redan på väg att förändras. Bra gjort !! Fortsätt så här, byt små element varje dag tills du hittar en rutin som passar dig 100%.

10. Våga be om hjälp om du behöver det

Eftersom det inte alltid är lätt att möta dina rädslor, negativa tankar eller skadliga vanor ensam, tveka inte att vända dig till en vårdpersonal för att stödja dig på din resa.

Att be om hjälp kräver mod och för dem som gör det är det ett första steg för att förbättra sin situation.

Stanna inte ensam om du känner att dina problem är för tunga för dig att hantera, omge dig med människor som vill ditt bästa och är redo att hjälpa dig.

Du har nu alla nycklar i handen för att attackera denna halvsäsong med persika och banan! Hösten är en möjlighet att kokongera dig själv, ta vara på den.