Godis till Halloween: monstruöst gott eller inte?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Hösten har börjat på riktigt och oktober månad passerar smidigt och slutar med en festival som alla känner till: Halloween.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Den här natten, före alla helgons dag, är i de allra flestas medvetande synonymt med godis som slukas av oss och/eller våra barn.

Som dietist Nutritionist skulle jag vilja upplysa dig om ämnet godis, som konsumeras mellan 3 och 4 kg/person varje år.

Är det tillrådligt att äta dem eller ska vi undvika dem som om de vore små monster?

Var kommer godisarna ifrån?

Spoilervarning: godis växer inte på träd! Det är därför inte en naturprodukt utan ett 100 % industriellt livsmedel där alla komponenter är industrins frukt.

Det var på 1800-talet som konfektyrhandeln blev demokratiserad tack vare utvecklingen av socker- och sockerbetsindustrin.

Innan dess kunde inte alla ha tillgång till dessa smakskatter, bara de mest lyckligt lottade kunde få dem.

Godiset härstammar alltså från 600 år f.Kr., på det antika Persiens tid.

200 år senare, tack vare Alexander den store, användes rörsocker för terapeutiska ändamål.

År 1484 var det bara apotekare (apotekare) som kunde använda socker och det var på 1400-talet som det kom in i köket och blev en gourmetprodukt, reserverad för de rikaste.

Godis finns i olika smaker: sött eller surt. Av alla färger, av alla former.

Berlingo, honungsgodis, kola, marshmallow, nougat, sockrade mandlar, pralin, klubbor, lakritsrullar,… Listan är behagligt lång! Det finns något för alla smaker.

Näringsmässigt, vad gör godisar?

Godis är en del av Sweet Products-familjen. Den här familjen, på matpyramiden, är den allra högst upp, det vill säga den som rekommenderas att konsumeras då och då.

Näringsmässigt är godiset inte av intresse, det ger inga vitaminer.

Det är ett mycket kaloririkt livsmedel, oväsentligt eftersom det är sammansatt av enkelt socker (mycket ofta från glukossirap) till mer än 80 % och mättade fettsyror.

Godiset ger kroppen en ”boost”-effekt, det vill säga energi som snabbt kan användas men lika snabbt konsumeras, vilket genererar toppar i blodsockret (och eventuell reaktiv hypoglykemi, det vill säga bareffekter).

WHO (World Health Organization) rekommenderar att du konsumerar 25g socker/dag. Med 5 katttungor (sura godis) har du redan nått den rekommenderade tröskeln.

Nackdelen med att konsumera för mycket socker är:

 • främja viktökning, vilket är skadligt för hälsan
 • öka triglyceridnivåerna
 • främja insulinresistens i blodet = kronisk hyperglykemi = risk att utveckla typ 2-diabetes

Godis, med sina flashiga färger, är fulla av tillsatser: färg- och smakämnen av alla slag.

Se upp för tillsatser som: E131 och E171 som kan orsaka allergiska eller cancerframkallande manifestationer.

Däremot kan du leta efter godis med naturliga färger eller naturliga smaker.

Sura godisar bör konsumeras med måtta eftersom hög och långvarig konsumtion (av särskilt små barn) ändrar salivens pH, främjar uppkomsten av håligheter samt avmineraliseringen av tandemaljen.

Gelatinet i godisarna, gjorda av grisar, är inte särskilt välsmakande. Att känna till tillverkningsprocessen kan till och med avskräcka dig från att äta för mycket. Det finns dock godis som använder fruktpektin, agar-agar eller till och med växtgelningsmedel.

Kan jag äta det?

Självklart ! Och du får inte stoppa dig själv från att äta det, annars kommer det att skapa frustration och sedan oundvikliga framtida sammanbrott (och därför stora mängder förbrukade).

De måste konsumeras med nöje, vid utvalda tider, vid speciella tillfällen, i fullt medvetande (det vill säga utan att göra något annat samtidigt) och i små mängder.

Var uppmärksam på representationen av godis som en belöning för barn. Med tiden leder detta till ett förvrängt förhållande till söta livsmedel som inte är belöningar utan källor till smaknjutning.

Var försiktig med sockerfria godisar! Under inga omständigheter bör/kan man ersätta godis med denna typ. Sockret och sockersirapen i originalreceptet kan ersättas med en annan form av socker (t.ex. isomalt) som ger samma antal kalorier såväl som andra besvär som uppblåsthet eller matsmältningsproblem.

En studie visade att ju fler färger det finns i en förpackning, desto mer kommer du att äta (marknadsföring och dess makt över vår konsumtion är otroligt kraftfull). Så välj ett enfärgspaket istället!

Hemlagade Halloween godisrecept

Marshmallow Halloween monster

Ingredienser :

 • 1 paket marshmallow
 • sugar eyes (eller smarties + en touch av smält choklad för pupillen)
 • färgade gelpennor (eller godisfärgade trådar)

Recept :

Limma ögon på varje marshmallow med en gelpenna (ett öga, 2 eller 3 för mer monstruösa effekter).

Skapa galet hår med gelpennan.

Banangodis

Ingredienser :

 • 90 g strösocker
 • 1 C. matsked banansmak
 • 3 msk. matsked flytande honung
 • 1 C. matsked citronsaft
 • 5 msk. msk kallt vatten
 • 1 C. tesked gul matfärg
 • 8 blad gelatin

Recept :

Lägg gelatinbladen i en behållare med kallt vatten för att mjuka upp dem (tveka inte att använda en video för den tekniska gesten).

Häll strösocker och vatten i en kastrull. Värm på låg värme tills du får en sirap. Tillsätt honung, smaksättning och färg. Koka vattnet.

När det först kokar, ta av kastrullen från värmen och tillsätt de avrunna gelatinbladen. Blanda väl. Tillsätt citronsaften.

Dela blandningen i små silikonformar och låt stå kallt i 2 timmar. Forma försiktigt ut godisarna och njut.