Vilka är alternativen till salt?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Hur gillar du salt? Stor eller tunn? Grå eller vit? Sjöman eller inte? Naturligt eller växtbaserat? Utbuden är varierande, marknaden blomstrar, men är salt bra för oss? Och om han vill oss illa, vilka är alternativen?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Är salt verkligen användbart för oss?

Salt är viktigt för att vår kropp ska fungera korrekt. Det reglerar våra nerv- och muskelsystem och låter oss assimilera mineraler och spårämnen. Det kommer inte från vår kropp, så det måste tillhandahållas av vår mat eller dryck.

Vår kropp behöver 2 gram salt per dag och WHO:s rekommendationer rekommenderar att inte överstiga 5g per dag.

Tyvärr konsumerar fransmännen i genomsnitt 10 gram per dag…

salt och peppar på ett bord

Var finns detta salt i allmänhet?

Det finns i vatten, frukt och grönsaker, ost, bröd eller kallskuret, men också i tillagade rätter, tyvärr, eftersom det är där problemet ligger: agro-livsmedelsindustrin använder det och missbrukar för att ge smak åt tillredningen och behålla den vatten som gör det möjligt att ha tyngre rätter och därför sälja dem dyrare!

Han använder och missbrukar det också eftersom salt förbättrar bevarandet av livsmedel som bröd eller kallskuret eftersom det har egenskaper som förstör bakterier (särskilt för ost och bröd).

Även för desserter, kex och andra sötsaker används salt överdrivet eftersom det förstärker matens söta smak.

Och problemet är att salt i för hög dos är skadligt för vår hälsa.

Till exempel förvärrar det vissa problem som osteoporos och vätskeretention och leder till ökat blodtryck och risk för hjärt-kärlsjukdom.

Observera: studier har visat att cirka 80 % av vårt saltintag kommer från vår mat (naturligt eller tillsatt), 20 % från våra saltkar…

Några tips för att minska vår saltkonsumtion?

Det är viktigt att minska din saltkonsumtion: visste du att om vi konsumerade 30 % mindre salt skulle det vara 20 000 eller 30 000 färre dödsfall per år i Frankrike ändå?

Medvetandehöjande åtgärder riktade mot livsmedelstillverkare, bagare och charkuterier genomfördes.

För vissa produkter är resultaten uppmuntrande: torkade soppor (mindre 48 %), ravioli (mindre 25 %), majsflingor (mindre 17 %), puffat ris (mindre 16 %).

kastrull med salt i ett kök för att visa att saltkonsumtionen måste minskas

För resten, här är mina tips:

Läs etiketterna

Att läsa etiketter hjälper dig att undvika att göra misstag om salthalten i ett livsmedel.

Precis som socker är salt gömt i produkter som vi inte nödvändigtvis misstänker!

Välj produkter märkta ”lågt natrium” eller ”salt”, ”natriumfritt” eller ”inget tillsatt salt”.

Leta också efter symbolen ”Hälsokontroll” som indikerar att produkten inte överskrider det maximala natriumvärdet som rekommenderas av Heart and Stroke Foundation-programmet.

Husmanskost att föredra

Redan beredda industriprodukter innehåller i allmänhet mycket salt, som används för att bevara dem bättre och för att förbättra deras smak. Matlagning hemma kommer kring detta problem: det är upp till dig att bestämma hur mycket salt du ska lägga till dina rätter.

Mat att konsumera med måtta

Minska konsumtionen av livsmedel med hög salthalt, såsom ostar, kallskuret, bröd, flingor, kex, förpackade soppor och salladsdressingar på flaska.

15 ml kommersiell salladsdressing innehåller i genomsnitt 100 mg natrium.

Observera: bara för att ett livsmedel inte har en uttalad salt smak betyder det inte att det inte innehåller mycket natrium.

Attityd vid bordet

Förvara inte saltkaret på bordet. Salta måltider innan de serveras. Lägg sedan inte till salt på tallriken. Detta gör att du kan behålla en viss kontroll över mängden salt i dina måltider.

Smaksätt med örter eller krydda med kryddor

Örter förhöjer också smaken på dina rätter, och vi kan lägga till dem i våra färska eller torkade rätter, vilket gör dem lättare att konservera.

Kryddor som gurkmeja, spiskummin, ingefära och kanel har en kraftfull smak som förhöjer rätter. Det finns flera kryddblandningar och de innehåller lite eller inget salt.

alternativ till salt med kryddor och örter

Kan andra produkter ersätta salt?

Kostsalt som har en smak som liknar bordssalt är sammansatt av mineralsalter (1/3 natriumklorid och 2/3 kaliumklorid).

Till skillnad från salt orsakar det inte retention och har till och med diuretisk kraft. Men var försiktig så att du inte överkonsumerar det.

Det finns också gomasio, ursprungligen från Japan, den är gjord av havssalt och rostad sesam och innehåller ibland tång. Dess salthalt är mycket låg (knappt 10%) och smaken är behaglig. Enda nackdelen: det kan inte tillagas. Den kan därför användas i sallader och vinägretter.

Även från Japan finns svart tång, som används för att göra sushi. Strödd på måltider kommer denna tång att ge en lätt jodiserad smak.

Du kan också konsumera galet salt: det är en blandning av kryddor och aromater som kommer från Ile de Ré. Den är smakrik och har en mycket låg salthalt. Bland dess beståndsdelar finner vi grå, röd och vit peppar, motoriander, rosa bär, timjan och rosmarin.

FÖR ATT SAMMANFATTA

  • Salt är viktigt för vår kropp
  • Överkonsumtion av salt är dåligt för vår hälsa
  • Byt ut saltet mot kryddor, örter, gomasio eller galet salt
  • Minska konsumtionen av ost, bröd och industriberedningar