Hur gör man utan socker?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Bakverk, bakverk, glass, drinkar, etc etc… Varhelst det finns socker känner du att du inte kan leva utan det. Och ändå kan vi komma dit!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Varför har vi den här känslan av att inte klara oss utan socker?

Vi måste först förstå att vi här talar om socker i form av strösocker., samma som tillverkarna eller vi själva lägger till nästan överallt, på vissa frukter som jordgubbar, i yoghurt, i kaffe, i te… och som inte är livsnödvändigt men som är till för att ge smak och därför främja vår smakglädje.

Det är inte samma socker som finns naturligt i stärkelsehaltiga livsmedel eller bröd till exempel, påverkan på din kropp är inte identisk.

Det har visat sig att med tillsatt socker befinner vi oss i det vi kallar ”belöningskretsen”: i grund och botten, när vi äter det, gör det hjärnan så mycket bra att den begär mer…

Flera studier har visat att socker hos gnagare är mer beroendeframkallande än kokain (av 100 testade råttor föredrog 94 i hög grad den söta smaken framför kokain).

Så jag säger inte att du inte ska äta det alls, men om du känner att det börjar bli ett slags ”beroende” så finns det tekniker som hjälper dig; för, låt oss inte glömma, överskott av socker kan vara dåligt för din hälsa: övervikt, fetma, diabetes och andra hjärt-kärlsjukdomar….

känner att du inte kan vara utan socker

Hur gör vi det?

”Lagen om allt eller ingenting”: det enda sättet att hantera ett beroende är att stoppa all konsumtion.

En narkoman kan inte nöja sig med en enda dos heroin eller en rökare med en enda cigarett. Vi måste därför sluta konsumera alla former av socker och konstgjorda sötningsmedel som orsakar ett ökat sug och leder till fettlagring. Undvik helst processade livsmedel i 3 veckor, det vill säga de som du köper färdiga i butik och lagar hemma med färskvaror, du kommer se ditt sockersug minska.

Och då är mitt andra råd att ”drick inte dina kalorier ”.

I själva verket undvik någon form av flytande socker, det bör undvikas: läsk, sötat te eller kaffe, energidrycker, etc.

Upptäck 5 tips för att stoppa (tillsatt) socker:

Är det svårt att implementera dem?

Det kräver ett minimum av ansträngning men så småningom kommer du att se att kroppen kommer att kräva mycket mindre och du kommer att bli nöjd med dig själv.

Så, naturligtvis, bortsett från det, rekommenderar jag dig starkt att ” äta protein”: protein till frukost, protein till lunch och protein till middag. Inte i stora mängder utan regelbundet för att undvika suget som ofta pressar dig att sträcka dig efter socker.
Börja dagen med en proteinfrukost: ät till exempel nötter, frön, ekologiska frigående ägg. Och så fisk, kött eller gräsmatad kyckling för bra kvalitetsprotein vid andra måltider.

Och mitt andra råd är att ”ät grönsaker utan måttlighet”!

Och tro inte att vissa grönsaker innehåller socker (sparris, gröna bönor, lök, zucchini, tomater, fänkål), i dessa grönsaker är de konstitutionella sockerarter, de är inte farliga, det är de andra.
Tillsatt socker! Dessa grönsaker som jag just har nämnt reagerar inte på samma sätt i din kropp eftersom de även innehåller fibrer som gör att du kan smälta bättre, och dessutom kan dessa grönsaker dig må bättre.

applicera sockerfria tips

Vid små hungerkval, vad gör vi?

Jag rekommenderar faktiskt ett ”första hjälpen-kit” för när du känner dig sugen. Hemligheten är att aldrig hamna i en nödsituation för att inte ge efter för en önskan att äta medan du passerar en godisdistributör eller en snabbmatsrestaurang. Så ha alltid en ”första hjälpen-låda” med dig som innehåller ett hälsosamt mellanmål för att fylla lite hunger.

Här är vad den kan innehålla:

 • kokosvatten utan tillsatt socker
 • Mandel, valnötter, pumpafrön
 • 1 hårdkokt ägg

Slutligen, kom helt enkelt bara ihåg att inte köpa ”frestelse” mat som kex eller choklad eftersom de hänger länge i dina skåp, de är inom räckhåll, det är oundvikligen svårare att motstå dem!

Om du behöver ha några till andra familjemedlemmar eller eventuella gäster, förvara dem högt upp i skåpet för att göra dem oåtkomliga.

Det är inte bara kosten som spelar roll för suget efter söt mat.?

Ja, nej, det finns andra faktorer du kan spela på:

 • Redan, befria dig från stress !
  Stressreaktionen orsakar en riktig ”hormonstorm” i din kropp och frisätter stresshormonet (kortisol) som främjar lagringen av fett i magen. Ett litet tips för att bekämpa detta: ta ett djupt bukandning i 5 sekunder och andas ut i 5 sekunder, allt i 5 minuter, 3 gånger om dagen vid varje måltid: detta kallas hjärtkoherens.
  Gör det, du kommer att bli förvånad!
 • Slutligen, försumma inte din kvot på sova… Trötthet driver oss att konsumera komfortmat (fettare och sötare) som inte nödvändigtvis är bra för vår hälsa, jag upprepar. Sömnbrist är förknippat med utsöndringen av två hormoner som är ansvariga för aptit och mättnad.
  Sömnbrist kan med andra ord leda till hungerkänslor.

Avslutningsvis skulle jag vilja säga att även om det inte är så lätt att ”detoxa” från socker så är det värt ansträngningen. Du kommer att förbättra din hälsa och din figur. prova i minst ett par dagar så får du se…

FÖR ATT SAMMANFATTA:

 • Tillsatt socker är inte nödvändigt
 • Ha alltid en ”första hjälpen-låda” när du känner dig sugen
 • Stress och sömn kan bidra till ditt sockersug