Jag hade covid19: vad är näringsråden?

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Att bli smittad av covid-19 upplevs i allmänhet som en riktig psykisk chock. Speciellt eftersom vi inte är i toppform med infektionen!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

  • Vi idrottar mindre, med nedläggning av kollektiva och inomhusidrottsaktiviteter.
  • Vi har hamnat i en ibland obalanserad kostrutin, med en mindre diversifierad kost.
  • Vi tenderar mot kostöverskott, som godis, fet mat och alkoholkonsumtion.

Paradoxen med den här infektionen, det här virusets snubb, är att begränsningsåtgärderna och begränsningen av spridningen av viruset gör att vi går upp extra kilon, och om vi blir smittade riskerar vi en allvarligare infektion, som beskrivs här: https ://www.chu-lyon.fr/fr/une-etude-francaise-confirme-limportance-de-lobesite-dans-les-formes-graves-dinfections-covid -19

Sedan, när vi redan är försvagade, får vi höra:

”Ditt test är positivt”.

Vad är kostrekommendationerna för att klara denna prövning?

Under infektionsfasen,

  • Håll dig hydrerad: Vatten är den viktiga drycken för kroppen!
  • Håll en balanserad, varierad och diversifierad kost som ger de näringsämnen och mikronäringsämnen och antioxidanter som krävs för att immunförsvaret ska göra sitt jobb.
  • Säsongens frukt och grönsaker äts bäst råa, eftersom C-vitamin kommer att förstöras när de tillagas. C-vitamin är en av de viktigaste för immunförsvaret.
  • En bra fettfördelning genom att minska mättade fettsyror (fett kött, smör, palmolja) genom att konsumera rapsolja, nötter och fet fisk en gång i veckan, viktiga källor till omega 3 som starkt stärker immunförsvaret och har en antiinflammatorisk verkan.
  • Boosta din tarmflora! Dessa bakterier är involverade i immunsystemet. För detta är fermenterade produkter som yoghurt, surkål, kombucha intressanta.
Håll dig hydrerad

Sedan, under denna fas, kommer fasen av fysisk återhämtning, kallad konvalescens.

Om du inte har några följdsjukdomar så måste du fortsätta med en balanserad och varierad kost som är naturligt rik på mineraler, vitaminer och antioxidanter.

Å andra sidan, om du är anosmisk, det vill säga om du har tappat luktsinne, blir det komplicerat!

Med förlusten av lukt kommer också förlusten av en del av smaken kopplad till lukten: smaken, det vill säga den del av luktmolekylerna som frigörs vid tuggning och fångas upp av nässlemhinnan: l retronasal lukt. Denna förlust av smakglädje är mycket traumatisk på en psykologisk nivå.

Vi har bara de grundläggande smakupplevelserna kvar, det vill säga sött, salt, surt, bittert och umami. Borta är njutningarna av smaken av färsk frukt, av en berusande krydda, borta är njutningarna av att analysera finesserna i en god flaska vin!

Vad ska vi göra då? Tja, för att kompensera för denna förlust och reparera denna orättvisa, kommer vi alla att ha samma anpassningsreaktion: att äta mer fett och mer socker.

Dubbel paradox!!!

Detta virus kommer att få oss att gå upp extrakilon, när vi redan haft dem sedan idrottshallarnas stängning, och risken för en allvarlig form är större när man är överviktig… Det här viruset är djävulskt.

Men det är dåligt att känna oss! Vi kommer att reagera tillsammans och hålla huvudet högt och kontrollera vår näring.

  • genom att göra en luktträning, det vill säga omskolningen av luktsinnet. Eftersom det går att återhämta sig är det en fråga om träning och självhypnos! Viruset har stört infektionens elektriska kretsar, men lyckligtvis har våra hjärnor och nerver stor kapacitet att återhämta sig. För att återhämta dig måste du antingen konsultera en rehabiliteringsspecialist eller beställa ett luktrehabiliteringskit som på denna sida: https://perte-odorat.com/.

Två av tre personer lyckas återhämta sig med luktträning, vilket är en effektiv teknik, som t.ex vetenskapen har visat oss.

  • använda aromatiska örter och kryddor så mycket som möjligt som rosmarin, timjan, gräslök, kanel, spiskummin, gurkmeja, chilipeppar, paprika, peppar och speciellt gurkmeja: den senare är rik på antioxidanter och stimulerar samtidigt smak och lukt.

Samtidigt som du begränsar sockerhaltiga, feta produkter och salt. För att förbättra smaken tenderar vi att lägga till socker, fett och salt, vilket kan främja hjärt- och kärlsjukdomar och metabola sjukdomar.