Tabubelagd mat, jag säger stopp!

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Obetrycklig önskan om mat? Frustration? Krackning? Skuld ? Du kan den här låten utantill och idag har du bestämt dig för att befria dig från den!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Som dietist Nutritionist tänker jag ge dig mina tips för att hjälpa dig uppnå detta!

I slutet av den här artikeln kommer din nya sång att rimma på frihet, nöje, skuld och välbefinnande!

Vad är tabu mat?

Det här är de livsmedel som inte längre ingår i din kost eftersom du har förbjudit dem från ditt skåp men som du trots allt älskar så mycket… Dessa är i slutändan de livsmedel som du ännu inte kan konsumera med fullständig sinnesro eftersom du vet inte ( du vet inte längre) ät en mängd anpassad efter dina behov!

Hur kan man leva bättre med dessa livsmedel?

 • Lista dina tabubelagda livsmedel och föredrar, när du återinför dem, att begränsa dig till en eller två livsmedel per vecka. Målet är noll deprivation, att kunna äta allt samtidigt som man är lugn.
 • Undvik att göra lager för varje typ av tabubelagd mat: föredrar att ha en kopia av varje i ditt skåp. Om du tar slut, köp ett exemplar och så vidare.
 • Tveka inte att portionera din tabu mat. Ett paket M&M kan bli flera små paket med 10 M&M till exempel. Överväg individuella portionstårtor eller köp 2 eller 3 minibakelser istället för en stor. Det låter dig också lära dig att smaka bättre.

Glöm inte att matbalansen sker under mycket långa tidsperioder.

känslomässiga begär

Det är normalt, efter långa månader eller år av restriktioner, att initialt konsumera tabubelagd mat i överskott. Om du efter att ha ätit en god mängd kaloririk mat väntar tills hungern kommer tillbaka innan du äter igen, kommer detta inte att orsaka viktökning och hindra din viktminskning!

Några veckors ”skräpmat” är en ofta obligatorisk och naturlig övergång: du kommer att se att du i slutändan snabbt kommer att tröttna på det. Lusten och behovet av att konsumera frukt och grönsaker är inte en otillgänglig fantasi, din kropp kommer så småningom att kräva dem!

Känslomässiga matsug

För det mesta när du känner känslor som du anser vara för intensiva försöker du ta bort dem med mat, det är känslomässiga ätbegär. Det är också där en assimilering då kan uppstå mellan tröstmat = som får mig att gå upp i vikt eftersom ätit utan hunger = undertryckt mat = tabumat.

Dina känslor (stress, sorg, ilska etc.) kan bli matkänslor: du är rädd för att tappa kontrollen, rädd för att gå upp i vikt eller du känner skuld för vad du har ätit eller ska äta. Allt detta blir så komplicerat för dig att du tenderar att säga till dig själv, synd, jag kommer att eliminera allt sånt utan frestelser… Förutom att du kommer att orsaka precis motsatt effekt!

Mina lösningar för att bekämpa ditt känslomässiga ätbegär:

 • Försök att hålla dig sysselsatt, tänk på något annat: film, läsning, aktivitet (kreativ eller sportig)
 • Försök att ”slappna av” och ”slappna av” dig själv på olika sätt (avslappningsljud, podcasts, etc.)
 • Gör det till en fråga om viljestyrka och bestäm dig för att hålla ut, att inte ge efter för dina känslor samtidigt som du tänker på din hälsa!
Läs en bok

Hur gör man fred med mat? Mitt råd :

 1. Schemalägg måltider/menyer för veckan: planera/organisera = hantera bättre, frigör ditt sinne = bibehåll din balanserade vikt över tiden!
 2. Sluta kontrollera: sluta fred med mat (det som får dig att gå upp i vikt är att äta utan hunger, inget annat). Tallriken är en källa till välbefinnande, din hälsoförbund och inte ett tröstobjekt. Vi måste sluta kämpa mot mat och leva med den. Ät för att leva och inte lev för att äta!
 3. Lyssna på dina matförnimmelser: HUNGER + MÄTTSÄTTNING + SMAKNING => vid behov kan du föra en journal, skriva anteckningar om dina förnimmelser, känslor, känslor för att sedan läsa och förstå vad du går igenom = behålla din vikt och fortsätta att lyssna på dina kropp.
 4. Känn dig själv bättre för att förändra bättre: ta ett steg tillbaka från dina matbeteenden (ibland att behöva äta för att trösta dig själv är okej, vi väntar på att hungern kommer tillbaka efteråt), ta en objektiv titt på dina nya vanor och intrycket att bryta ner är bara ett intryck… Allt är en fråga om balans PÅ LÅNG SIKT! Det är ingen kapplöpning mot tiden, inse det!
 5. Ät allt utan skuld, ingenting får dig att gå upp i vikt, ingenting får dig att gå upp i vikt… Glöm inte att vila matsmältningssystemet före/efter överätande (för att känna bra hunger under + återvändande av hunger efteråt).
 6. Att ha kvalitetssömn är din allierade. balansvikt + Lev nuet: i full medvetenhet för att njuta av varje ögonblick till 100 %!

Vi är inte perfekta!

Jag skulle vilja avsluta med en viktig anmärkning: ja vi är inte perfekta!

Att gå sönder, känna skuld, gå ur ”balanserad kost” är normalt. Vi frestas ständigt överallt och av allt! När vi handlar, köper bröd, en tidning, på en rastplats på motorvägen,… Kort sagt, det är normalt att ha roligt och framför allt är vi inte perfekta, men vi lär oss av våra misstag, det viktiga är att alltid gör ditt bästa!

Din vikt är vad den är idag eftersom du ständigt gör kompromisser med dig själv och din omgivning! Acceptera dig själv som du är, med dina egenskaper och dina fel. Detta är det första steget att ta, resten följer!