Sushi under nutritionistens mikroskop

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Är du mer Makis? Kalifornien? Laxsushi, eller tonfisk kanske? Färdig tallrik eller föredrar du att välja à la carte? Sushi-trenden tappar inte fart, vi äter den överallt, när som helst och det finns något för alla!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

När du biter i en munfull ris bjuder du på en resa till Asien, med dess ”friska” och långlivade kultur. Kanske har du också haft den här (fått?) idén att det är bättre att unna sig sushi snarare än en pizza eller en hamburgare?

Så är detta verkligen sant? Är sushi lägre i kalorier än annan snabbmat? Får de dig att gå upp mindre i vikt?

Genom den här artikeln lånar jag ut mina Nutritionist-glasögon och tillsammans ska vi undersöka: är sushi bra för din hälsa?

Var kommer sushi ifrån?

De är av japanskt ursprung och dök upp runt 500-talet f.Kr. De är därför mycket gamla bland våra vänner från den uppgående solens land. Från början var sushi en metod för att konservera fisk i fermenterat ris! Och ja !

Formerna och varianterna av sushi är många, för närvarande har alla städer i Frankrike sushirestauranger: snabbmat, catering på plats, efter behag, etc. Formlerna förökar sig och är mycket långt ifrån det traditionella sättet på vilket de skulle kunna konsumeras över tid.

Nuförtiden beställer vi sushi precis som en hamburgare, take away tack. Vi äter dem ”snabbt”, så vi hittar här en snabbmatsversion som inte inbjuder dig att smaka eller äta medvetet, men är det bara problemet?

Låt oss bryta ner denna sushi!

  • Ris (vinägerat): är en stärkelsehaltig mat rik på långsamma sockerarter. Det kommer att ge din kropp den nödvändiga energin för att utföra dina ansträngningar för dagen (fysiska eller intellektuella). Att konsumera stärkelsehaltig mat kommer att förhindra dig från cravings på eftermiddagen eller kvällen eftersom de är mättande, de fyller dig! Ris hjälper också till att bekämpa transitproblem.
  • Tång: kallas ”nori” (de som omger Makis-riset) har en smak som liknar svamp. De är rika på växtproteiner, fibrer och vitaminer och har erkänt näringsmässiga och hälsomässiga fördelar: de hjälper till att bekämpa hjärt-kärlsjukdomar, förbättrar intestinal transit och ökar vårt immunförsvar. Wakame tång är också rik på vitaminer, jod, proteiner och har en hög kalciumhalt. Deras fördelar när det gäller att förbättra intestinal transit och deras antioxidanteffekter liknar de hos nori-alger.
  • Rå fisk: rik på animaliska proteiner (lika mycket som kött) och känd för sin rikedom på fettsyror bra för hjärtat: omega 3! Fisk är också rik på mineraler, spårämnen och vitaminer! Fisk skulle rekommenderas för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar, skulle hjälpa till att minska det onda kolesterolet för att bevara det goda kolesterolet.

Uppmärksamhet! Rå fisk rekommenderas inte till gravida kvinnor (på grund av det metylkvicksilver som den kan innehålla, vilket är skadligt för fostrets utveckling).

Damer som väntar på din lilla, välj sushi gjord på vällagade produkter och pastöriserad ost!

  • Miso: konsumeras huvudsakligen i soppor och såser i Europa, är en tjock pasta som består av soja, spannmål (vete, korn eller ris), salt och jäser. Används i buljonger är det en källa till vegetabiliska proteiner, vitaminer och främjar den goda balansen i vår tarmflora.
  • Sojasåser: rika på vegetabiliska proteiner, de underlättar matsmältningen och förbättrar tarmfloran. Nackdelen är att dessa såser är väldigt kaloririka, väldigt salta eller väldigt söta! De bör därför konsumeras med måtta! Plus att de helt hämmar smaken av sushi om du använder för mycket… Vad synd!
lax sushi

Du kommer att ha förstått att sushi har många näringsmässiga fördelar. Men var försiktig, det betyder inte att de har låga kalorier!

Sushikalorier: låg i grönsaker, mycket söt, ingredienslistan ibland (för) lång, tillsats av krämer (sjöborreskorall, majonnäs, krispig lök etc.),… Kort sagt, sushi är lika kaloririk som en god hamburgare!

Inget att oroa sig för men det är viktigt att veta, eller hur?

Hur anpassar man sushi till dig och inte tvärtom?

Smaka: oavsett om det är med snabbmatsversionen, på plats eller sittande i din matsal, du måste smaka! Ta dig tid att tugga, att smaka, att vara uppmärksam under din måltid. Detta gör att du kan inse när du inte längre är hungrig och inte konsumerar mer än din aptit. Ta dig tid att svälja en bit sushi, observera alla dess smaker innan du äter en till och naturligtvis kommer användning av ätpinnar att vara till stor hjälp för att sakta ner tempot.

Att vara hungrig: det är viktigt! Hur kan man njuta av en måltid utan hunger? Om du äter utan hunger kommer du att hindras från att njuta av dessa små tuggor. Det kommer att vara omöjligt för dig att hantera de kvantiteter du behöver och känna dig mätt! Vänta tills du känner denna ätande känsla innan du börjar din måltid (ihålighet i magen, verklig lust att äta, lite trång hals).

Påminnelse: det som får dig att gå upp i vikt är att äta utan hunger eftersom din kropp inte (eller inte längre) behöver energi.

Gör din egen sushi: på detta sätt kommer du att kontrollera sammansättningen av vad du äter, kvaliteten på produkterna utan att glömma det roliga som finns runt dessa originalpreparat, väldigt långt från våra kulinariska vanor!

Slutsats

Sushi är därför ett livsmedel som är bra för din hälsa och näringsmässigt intressant. Däremot kan överdriven konsumtion av ris (vinägerad), fet fisk och såser leda till viktökning, precis som all form av överflödig mat, särskilt om de äts utan hunger och i full fart.

Sushi alltså? Ja! Men i mängder anpassade efter din hunger och som en del av en varierad och balanserad kost!