Vilken typ av choklad ska man äta utan skuld?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Vi har precis passerat påskperioden, ett firande som kretsar kring en flaggskeppsmat: choklad.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Detta finns i alla dess former: från vitt till svart, fyllt eller vanligt, i form av ett ägg, en kyckling eller till och med en klocka. Mums, tillräckligt för att det vattnas i munnen!

Frågan du säkert har ställt dig själv är: vilken choklad kommer jag att kunna äta utan att gå upp i vikt? Vilket är minst kaloriinnehåll? Kanske är du på ”jävla jävla” humör och har ätit för mycket?

Tack vare den här artikeln kommer jag att upplysa dig om det klokaste valet av choklad att göra för att kombinera njutning, överseende, smak och inget krångel!

Chokladens historia

Låt oss börja med några intressanta förklaringar.

Choklad har sitt ursprung i Central- och Sydamerika, där den ansågs vara en helig mat av de gamla maya- och aztekiska civilisationerna. Kakaobönor användes som valuta och choklad serverades ofta som en bitter dryck under religiösa ceremonier.

Européer upptäckte choklad på 1500-talet och började importera den till Europa för att göra en söt drink.

På 1800-talet industrialiserades chokladtillverkningen och godiskakor introducerades.

Idag är choklad en av de mest populära godsakerna i världen och det finns många olika sorter som passar allas smaker.

Nedan kommer vi att utforska de olika typerna av choklad.

vit choklad

Vit choklad är gjord av kakaosmör, socker och mjölk. Den innehåller inte fast kakao så den har inte den karakteristiska smaken av mörk choklad eller mjölkchoklad. Vit choklad används ofta till glasyr, pålägg och desserter.

Den är mindre rik på antioxidanter och andra nyttiga näringsämnen än mörk eller mjölkchoklad.

Dessutom är den ofta högre i socker och fett än andra typer av choklad, vilket kan bidra till överdriven kalorikonsumtion.

På grund av sin sockerhalt bör vit choklad konsumeras med måtta, en njutningsmat i sig!

vit chokladkaka

Mjölkchoklad

Mjölkchoklad är en blandning av mörk och mjölkchoklad. Den är mjukare och krämigare än mörk choklad på grund av mjölkhalten.

Mjölkchoklad är den mest populära typen av choklad i världen och används ofta till chokladkakor och godis.

Den är i allmänhet mindre rik på kakao än mörk choklad och innehåller en större mängd mjölk och socker.

Dess näringskvalitet kan konstateras vara mindre bra än mörk choklads. Mjölkchoklad kan dock fortfarande vara en källa till hälsofrämjande näringsämnen, som vitaminer och mineraler som finns i mjölk. Den är också rik på antioxidanter, men i lägre proportioner än mörk choklad.

Som med all söt mat är det viktigt att konsumera mjölkchoklad med måtta som en del av en balanserad kost.

mjölkchoklad

Mörk choklad

Mörk choklad är gjord av rostade kakaobönor som mals och blandas med socker och kakaosmör. Den är mer bitter än andra typer av choklad på grund av dess höga kakaohalt (70 % eller mer). Den anses också vara hälsosammare än andra typer av choklad eftersom den innehåller mindre socker (men var försiktig, den har inte färre kalorier!)

Mörk choklad är i allmänhet rik på kakao, innehåller lite socker men mer tillsatt fett.

Kakao är rikt på antioxidanter som kan hjälpa till att skydda kroppens celler.

Mörk choklad innehåller även mineraler som järn, magnesium och zink. Det är dock viktigt att notera att mörk choklad kan innehålla mycket kalorier och bör också konsumeras med måtta.

Mörk chokladsorter med högre kakaohalt kan också innehålla en högre mängd koffein.

mörk choklad

Smaksatt choklad

Smaksatt choklad används ofta för att ge unika smaker till choklad. Smaker kan vara frukt (hallon, apelsin), nötter (mandel, hasselnöt) eller kryddor (kanel, mynta). Smaksatt choklad kan hittas i många former, inklusive godisbarer, tryffel och godis.

Vilken ska man konsumera?

Det som i slutändan betyder något är inte så mycket vilken som är minst kaloriintressant eller mest näringsintressant utan snarare vilken som ger dig mest smakglädje.

Choklad förblir en mat från den söta familjen, som ska konsumeras med måtta.

Om du inte känner frustration/skuld när du äter din choklad (oavsett färg) så kommer den att smakas och konsumeras i måttliga mängder, hälsosamt för din hälsa och din moral!

Glöm inte nöjet att äta

Nöjet att äta är en multisensorisk upplevelse som omfattar syn, lukt, smak, textur och till och med ljud. Det är en upplevelse som går utöver att bara stilla hunger och som bidrar till fysiskt och känslomässigt välbefinnande.

Njutningen av att äta kan ökas genom att vara uppmärksam på konsistensen och temperaturen på maten du äter.

Att äta medvetet och ta sig tid att njuta av varje tugga ökar nöjet att äta.

Det är viktigt att notera att nöjet att äta inte ska förväxlas med överätande eller överdriven konsumtion.

Att äta uppmärksamt, utan yttre distraktion, ta dig tid att tugga väl, gör att du bättre kan hantera de mängder du får i dig eftersom du kommer att ge din mage tid att skicka informationen till hjärnan att den har ätit tillräckligt.

Glad smak till dig!