Hälsosamma alternativ till läsk

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Visste du att den franska konsumtionen av sockerhaltiga drycker enligt INSEE är över 50 liter per år och person? Det finns till och med familjer som konsumerar mer läsk än vatten, det säger dig!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är ”Soda” och är det verkligen så sött?

En läsk är en sockerhaltig dryck som vanligtvis är kolsyrad.

Det är en kombination av vatten, koldioxid, socker, sötningsmedel och naturlig eller artificiell smak. Du kan också hitta koffein i vissa sådana drycker samt kola och tjäravledda konserveringsmedel (ja, du läste rätt!).

I slutändan är det en stimulerande dryck som inte ger dig några näringsämnen.

Dessutom är sammansättningen av t.ex. colabaserad läsk huvudsakligen baserad på syror som kan vara farliga: det räcker med att se vissa ganska specifika användningsområden av världens mest kända sekelgamla coladryck som rekommenderad användning för att rengöra din toalett, vilket visar hur frätande denna produkt är.

Och för att svara på frågan, ”är det verkligen sött”?

Tja, vi hittar fortfarande motsvarande 7 tärningar socker i en 33 cl burk coladryck, det är mycket!

Och kom ihåg att regelbunden och överdriven konsumtion av läsk orsakar en betydande viktökning och diabetes. Och det är inte allt! Att dricka läsk främjar uttorkning, njurproblem, leverproblem och fetma.

Och när vi vet det vill vi verkligen kunna välja andra alternativ.

Soda

Vilka är alternativen?

Tja, jag föreslår den glittrande vattenfontänen.

Det är en anordning som låter dig kolsyra ditt vanliga vatten på några sekunder och du kan till och med lägga till koncentrerade smaker för att göra ”hemlagad” läsk. (som Sodastream), 3 gånger mindre söt än de du köper i stormarknader.

Fördelen är att du kontrollerar mängden socker du tillsätter, du vet vad du stoppar i din dryck.

Så det är en ekonomisk, ekologisk lösning och även bra för din hälsa!

Jag ska förklara allt för dig i videon:

Och är inte dietläsk en hälsosammare lösning trots allt?

Faktum är att människor som vill undvika läsk och andra söta drycker tenderar ofta att vända sig till dietläsk som innehåller konstgjorda sockerarter (sötningsmedel). Men dessa lätta produkter, som fortfarande står för nästan en fjärdedel av försäljningen av sockerdrycker i världen, är långt ifrån fördelaktiga för vår hälsa.

Förmodas vara låg i socker, dessa läsk hjälper inte med viktminskning. Och även om dessa drycker är kalorifria så tyder studier tvärtom på att deras konsumtion är kopplat till utvecklingen av övervikt och fetma och skulle öka risken för diabetes så jag är verkligen inte för vardagen.

Tänk om vi inte riktigt gillar läsk?

I det här fallet har jag flera lösningar:

  • Vatten med fruktsmak! Detta är en ny trend som enkelt kan göras hemma.
    Vi väljer de frukter eller grönsaker som vi föredrar och skivar dem tunt innan vi häller dem i vattnet, till exempel skivor av gurka eller citron. Det kan också vara kolsyrat vatten, beroende på smak. Du kan också lägga till några myntablad för fler färger och aromer. Och häller vi upp det i en vacker glaskaraff, förutom att det är gott, blir det vackert!
  • Och i samma veva, Jag hittade ett märke (Antesit) som gör koncentrerad sirap med fruktextrakt, utan färgämnen, tillsatta sockerarter eller sötningsmedel, lägg bara några droppar i vatten för att smaksätta; den är mycket mindre söt än en klassisk sirap, och den är väldigt god, med många olika smaker!
  • Ett annat mycket hälsosamt och enkelt alternativ att göra hemma: kefir
    Låt oss redan komma ihåg vad kefir är för dem som inte vet vad det är: det är en dryck som fermenteras med kefirkorn, antingen i mjölk eller i sötat vatten med frukt…
    Det är en ”superdrink”, bra för vår tarmflora, den berömda mikrobiotan, och som hjälper till att stärka vårt immunförsvar. Det är mindre sött än läsk och du kan enkelt förbereda det hemma: om du vill, häll i en liter vatten 4 matskedar fruktkefirkorn sköljs i förväg, som finns i ekologiska butiker eller som kan ges till dig (det finns sociala nätverk dedikerade till detta). Du adderar 3 matskedar blont eller farinsocker, ett torkat fikon skära i två likasåen citronskiva. Låt jäsa i 24 till 48 timmar i en glasburk. När frukten har stigit upp till ytan kan du filtrera drycken med hjälp av en sil eller sil för att separera vätskan från kornen. Häll vätskan i en lufttät flaska och förvara den i kylen, det är den berömda fruktkefiren! Under jäsningen livnär sig kefirkornen på sockret och förökar sig. Så släng inte dessa korn! Behåll dem för att göra andra fruktkefirer genom att följa samma steg.

Kefir är ett intressant alternativ som jag presenterar för dig i video:

En annan mycket enkel och hälsosam lösning

Kokosnötsvatten. Men var försiktig, blanda inte ihop det med kokosmjölk, det är annorlunda! Kokosvatten är vattnet som finns i kokosnöten, medan kokosmjölk erhålls genom att pressa massan av kokosnöten och den är mycket mer kaloririk. Eftersom ett glas kokosvatten (150 ml) är 30 kalorier, hälften av en läsk, och framför allt med massor av mineraler som är gynnsamma för din hälsa! Det är därför 100 % naturligt vatten, eftersom det skördats direkt från unga kokosnötter, är mycket rikt på mineraler, törstsläckande och lågt på sockerarter. Och oroa dig inte, kokosvatten, fortfarande nästan omöjligt att hitta i Frankrike för några år sedan, är nu mycket lättillgängligt i stormarknader.

drick med fruktskiva

En liten sista?

Jag erbjuder dig ingefärsdryck. Det är en lite magisk dryck, som tillagas som en alkoholfri grogg, av färsk ingefära, honung och kanel; många recept och varianter finns på Internet.

Det är en uppiggande och anti-infektionsdryck som kommer att vara en perfekt drink på vintern som på sommaren, i sin varma eller iskalla version.

Och jag påminner dig om att VATTEN i alla fall förblir den enda NÖDVÄNDA drycken för hälsan! Och om du verkligen inte gillar det vanligt, är tricket att toppa dina fruktjuicer med samma mängd kolsyrat eller stillastående vatten, beroende på din smak, för en mindre söt cocktail.