Mörk choklad och vit choklad, vad är skillnaderna?

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

”Alla smaker finns i naturen”, naturligtvis, och denna maxim är desto mer verifierbar när vi pratar om choklad. En gång i tiden en ädel produkt med ursprung från Sydamerika, har choklad utvecklats under århundradena och i slutändan antagit en mängd olika former, smaker och blandningar, var och en mer mångsidig än den förra.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det återstår dock en pågående debatt, en debatt mellan choklad mörk med vit choklad.

Dessa två choklad är polära motsatser, om så bara när det gäller deras färg, deras utseende, men också deras smak. Mörk choklad, mer känd och mer utbredd, kommer omedelbart att framkalla bitterhet, och all styrkan hos en choklad vars renhetsfans kommer att berömma. Dess vita motsvarighet, som har en mycket sötare smak, är inte enig i chokladvärlden, med vissa som inte ens anser att den är värd ett sådant namn.

Så var kommer denna skillnad mellan dessa två choklad ifrån? Finns det likheter i deras sammansättning och näringsmässigt? Och vad är ursprunget till denna skillnad i smak så uttalad?

Så många frågor som vi kommer att försöka ge ett svar på, alltid med målet att dagligen kunna göra så välgrundade val som möjligt.

Historiska påminnelser och sammansättning av mörk och vit choklad

Om nyare arkeologiska studier tenderar att visa att användningen av kakaobönan går tillbaka mer än ett årtusende f.Kr., var det först från 1500-talet och importen av denna produkt till Europa som vi börjar blanda produkten från kakaobönan med mjölk och socker, med syftet att minska den naturliga bitterheten hos denna exotiska produkt.

Choklad serverades som dryck på den tiden och det var inte förrän på 1700-talet som vi började konsumera choklad i dess fasta form, som vi gör idag. Faktum är att användningen av en kvarn tillåter utvinning av kakaosmör, vilket gör att chokladen behåller sitt stela utseende.

Vi var dock tvungna att vänta till 1821 för att se den första tuggbara mörka chokladkakan tillverkad av det engelska företaget Cadbury.

Det var från det här ögonblicket som chokladkakorsbranschen tog fart. Mörk choklad som vi känner den idag kommer därför från en exakt blandning av kakaomassa, socker och kakaosmör (i större eller mindre mängder). En produkt kan bära namnet ”choklad” så länge den är gjord av minst 35 % kakao (i pastaform), men barer som innehåller mindre finns i allmänhet mycket sällan på marknaden, 44 % kakao.

Kakao är grunden för tillverkning av mörk choklad, som innehåller en mycket hög mängd. Och det är denna kakaopasta som är ursprunget till klyftan mellan mörk choklad och produkten som vi känner under namnet vit choklad.

Faktum är att vit choklad är något av en slump eftersom den uppfanns på 1930-talet inom det schweiziska företaget Nestlé, som var angelägen om att hitta en användning för det överskott av kakaosmör som genererades av dess tillverkning av choklad.

Vit choklad är då frukten av blandningen av kakaosmör tillsatt i pulveriserad mjölk och socker. Vit choklad innehåller då inte ett gram kakao, och det är skillnaden med mörk choklad. Det är detta som kommer att ge den den här vitaktiga färgen som inte finns i någon annan typ av choklad, och som också kommer att beröva den bitterheten som är specifik för choklad.

Det är just denna punkt som debatteras bland chokladälskare. Det är faktiskt svårt för vissa att betrakta vit choklad som äkta choklad eftersom choklad per definition kännetecknas av sitt kakaoinnehåll… och vit choklad inte innehåller någon alls!

vita chokladrutor

Näringsmässig jämförelse mellan mörk choklad och vit choklad

Näringsinformationen som finns tillgänglig på både mörk choklad och vit choklad skiljer sig beroende på källan och detta beror på att inte alla mörk choklad eller vita chokladkakor är sammansatta av varje ingrediens i samma proportioner. Således kommer denna jämförelse i huvudsak att baseras på medelvärden.

Kommersiell mörk choklad kan variera mellan 44% och 100% kakao, men för denna jämförelse kommer vi att välja mörk choklad med en kakaohalt mellan 70 och 85%.

Jämförelsen i makronäringsämnen (och fibrer) materialiseras i form av följande tabell:

Näringsvärde / 100gMörk chokladvit choklad
Energi631kcal551kcal
Lipider53g32g
Varav mättad32g19,6 g
Kolhydrater25g57,7 g
Varav socker21g57,1 g
Proteiner8g8g
Kostfiber10 g0g

Analys av denna tabell visar oss att mörk choklad är mer intressant ur en rent näringsmässig synvinkel. Faktum är att mörk choklad innehåller nästan 3 gånger mindre socker än vit choklad men är mycket fetare än den senare. Med detta sagt är andelen mättade fettsyror för dessa två typer av choklad liknande eftersom den svänger runt 60 % av det totala fettet.

Proteininnehållet är lika för dessa två livsmedel även om deras natur inte är exakt densamma, en del av proteinerna i vit choklad kommer från mjölken som är nödvändig för dess tillverkning.

Observera att till skillnad från mörk choklad innehåller vit choklad absolut inga kostfibrer, vilket bland annat har en roll i att reglera tarmpassage, mättnad och biotillgänglighet av näringsämnen.

Det är dock inte så mycket för dess makronäringsämnen som choklad är näringsintressant utan för mineralerna den innehåller.

Mörk choklad är först och främst en utmärkt källa till magnesium, idealisk för benbildning, för immunsystemet och även för replikering och distribution av DNA. Den senare innehåller 150mg per 100g, med vetskapen om att ANC för en man är 420mg och 360mg för en kvinna. Vit choklad å andra sidan kan inte skryta med en sådan fördel eftersom den bara innehåller 25mg per 100g.

När det gäller kalcium är mörk choklad tyvärr en mycket låg källa (cirka 20mg/100g), men detta är inte fallet för vit choklad som innehåller nästan 250mg per 100g på grund av tillsatsen av mjölk vid tillverkningstillfället, vilket därför gör det är en utmärkt källa, betingad av närvaron av 230 mg fosfor, vilket gör assimileringen av kalcium nästan perfekt (kalcium/fosforförhållande på 1,1).

Slutligen den 3e Viktigt mineral som finns i choklad är kalium eftersom vit choklad innehåller 350 mg per 100 g och mörk choklad 700 mg, med vetskap om att ANC varierar mellan 400 och 600 mg.

Vi kan avsluta med att tillägga att mörk choklad innehåller flavonoider, en molekyl som är en del av polyfenolerna och har antioxiderande, antikoagulerande och antidepressiva egenskaper. Dessa flavonoider hjälper till att bekämpa oxidativ stress och förhindra utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Något att kombinera det nyttiga med det trevliga helt enkelt!

Franska konsumtionsvanor

Hur är det med fransmännens konsumtionsvanor? En undersökning gjord 2013 av företaget LH2 (undersökningsinstitut) gav en ungefärlig kunskap om den årliga chokladkonsumtionen och vilka typer av choklad som de brukade köpa i vårt territorium.

Det verkar som att mörk choklad i allmänhet fortfarande konsumeras mer än vit choklad eftersom 61 % av fransmännen säger att de konsumerar vit choklad minst en gång om året, vilket fortfarande är hedervärt när vi vet att för mörk choklad är denna andel 84 %.

Det är dock viktigt att betona att denna konsumtion inte är regelbunden eftersom endast 12 % av fransmännen konsumerar vit choklad minst en gång i veckan jämfört med 51 % för mörk choklad.

Totalt konsumerar varje fransman i genomsnitt lite mer än 7 kg choklad per år, alla typer av choklad tillsammans, vilket motsvarar ungefär 20 g choklad per dag, eller 2 kvadrater av medelstorlek. En ganska rimlig mängd, speciellt om du tar dig tid att njuta av varje ruta och tänker på nöjet att äta som en prioritet.

Och du, föredrar du mörk choklad eller vit choklad?