Vad jag kallar en hälsosam livsstil av Clélia D’angelo

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Hygien eller ”hälsosam livsstil” som vi hittar det överallt på sociala nätverk är inte en hashtag. Det är en uppsättning handlingar och beteenden som syftar till att hålla din kropp, själ och kropp friska. Detta förblir lite vagt.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Som dietist Nutritionist kommer vi tillsammans att upptäcka vad jag anser vara en hälsosam livsstil.

Jag börjar med att äta med lust och nöje

Det är viktigt att du har lust att konsumera dina rätter. Utan lust är det väldigt svårt att njuta av att äta.

Så ja, att äta är viktigt för att överleva men vi kan krydda, söta, krydda eller strö över våra rätter lite för att göra dem läckra för våra smaklökar (de ber bara om det)!

Lust att äta = den mest kända är den av gravida kvinnor. Vem har inte redan hört eller upplevt lusten efter mat, en akut lust! När jag var gravid kan jag berätta att jag verkligen ville ha rött kött, körsbärstomater, jordgubbar eller pasta. Jo, dessa önskningar är helt enkelt ett normalt fenomen som du behöver återupptäcka, för nej, vi behöver inte vara gravida för att uppfatta vår kropps behov och ännu mindre för att kunna lyssna på dem. Lyssna bara så skickar din kropp signalen till dig.

Nöjet att äta = när vi lyckas lyssna på lusten vi har efter en mat blir det desto lättare att känna intensiv smaknjutning.

Nöjet att äta är också nära kopplat till att vara hungrig när du stoppar maten i munnen! Har du någonsin märkt att det inte är lika bra att äta när du inte är hungrig?

Så jag inbjuder dig att vänta tills du är hungrig och sedan fokusera på vad du verkligen skulle vilja äta så att du äntligen kan njuta av denna mat, långsamt, utan att göra något annat.

Jag tar mig tid att laga mat för att ta hand om mig själv

När mina patienter säger till mig ”Jag har inte tid att laga mat” svarar jag dem alltid ”det är en fråga om prioriteringar, prioriterar du din hälsa eller… tittar på TV?” Bläddra din telefon? …”.

Matlagning måste bli en livsstilsvana, det måste vara normalt för dig och inte en ansträngning!

Du behöver bara 15 till 20 minuter/måltid för att förbereda en god liten rätt med smaker som du gillar.

Till att börja med inbjuder jag dig att respektera säsongsvariationen hos grönsaker, detta gör att du aldrig kan laga samma rätter eftersom grönsakerna ständigt förändras. Om du inte känner till dem, ta hjälp av internet (det är ett magiskt verktyg!).

Kom ihåg att du kan laga mat i ugnen, i pannan, i ångan, att du kan äta rå, kokt, sauterad, marinerad, stekt, grillad, att du kan lägga till kryddor och örter för att ändra smaken på en maträtt!

Till exempel, ta purjolökskichen, du kan mycket väl förbereda den med curry en gång, sedan med herbs de Provence nästa gång! Det kommer inte smaka likadant alls… Jag låter dig testa det.

hygiène

Ha fysisk aktivitet

Till alla som är ovilliga att träna, snälla ursäkta mig men att ha fysisk aktivitet är viktigt för att upprätthålla en hälsosam livsstil!

Var försiktig, jag säger inte till dig att träna för att springa ett maraton, nej, utan att hitta en aktivitet som du tycker om, som du kan göra utan att känna att du anstränger dig om det är vad du vill.

Fördelarna med fysisk aktivitet? För det första kommer det att tillåta dig att rensa ditt sinne, att rensa ditt sinne, om inte ens att bara rensa ditt sinne genom att lämna rummen och rummen där du kan tillbringa långa timmar när du arbetar.

Dessutom ökar fysisk aktivitet ditt energibehov och gör att du lättare kan återkoppla med dina matupplevelser som hunger eller mättnad för att kunna äta rätt mängder du behöver.

Vad ska man göra ? Det finns något för alla smaker och personligheter! Behöver du koppla av? Tänk yoga, pilates, chi-gong eller promenader. Behöver du släppa ångan? Gym, crossfit eller löpning. Behöver du vara med andra människor än de på jobbet? Tänk på lagsport!

Lite mer : fysisk aktivitet hjälper dig att få bättre sömnkvalitet. Återställande sömn är avgörande när man försöker uppnå en hälsosam livsstil. Det gör att du kan ladda batterierna som de ska.

Jag ger mig själv tid för mig själv

Jag avslutar med tid för dig själv. Tyvärr är det inte ofta förankrat i vår livsstil att ta tid för oss själva och bara för oss själva. Var försiktig, matlagningstiden är inte tid för dig själv!

Det borde vara en tid av avkoppling, av avslappning, av njutning vars enda mål är att tillåta dig att andas, att koppla bort!

Jag ber och inbjuder dig att vara lite självisk för en gångs skull! Ja! Börja med 10 min/dag… Vad är 10 min på en dag? Tja, det här är tiden du behöver för att göra något gott för dig själv!

Läs? Lyssna på en avkoppling? En podcast du älskar? Njut av en kaffe med ett kex i lugn och ro? Gör du en mask? Applicerar du kräm på din kropp?… Tro mig, jag har ingen brist på idéer, jag överlåter det till din fantasi.

Tvivla inte på fördelarna, mycket snabbt observerade, som dessa få minuter kommer att ha på din moral.

Jag hoppas att jag har övertygat dig om att en hälsosam livsstil inte är raketvetenskap, den kräver ingen speciell utrustning utan snarare önskan att göra gott för dig själv: för din kropp och ditt sinne!

Du har alla nycklar i handen, det är upp till dig…

För att gå vidare i ämnet