Årets slutfirande: klara sig utan skuld

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Oron för semestern, stressen över att ”bryta alla ansträngningar”, skulden för att äta, rädslan för att tillbringa timmar vid bordet, rädslan för att inte våga säga nej, för att överdriva utan att lyssna på sig själv…Det är allt. , vi närmar oss slutet av året!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

En period lika magisk som katastrofal för många.

Som dietist Nutritionist kommer jag att ge dig mina råd för gott organisera dig och leva denna period utan stress eller skuld.

Inför semestern: vi planerar!

 • Organisera ditt schema så att det inkluderar några sportpass före festen: minst 20 minuter/pass: gym, simbassäng, steg, gym hemma… eller en rask promenad i den friska luften på minst 30 minuter. Gå ut och få lite frisk luft efter din dag på jobbet, på helgen, kort sagt, spendera lite tid.

Fördelen med sport = öka din energiomsättning för att bättre känna dina matupplevelser som hunger och mättnad (tillståndet av icke-hunger).

 • Aptitprognos = tanken är att planera för att vara hungrig vid festmåltider för att inte äta mer än man behöver. Överväg att äta en lätt måltid före varje festmåltid (t.ex. 24 december kl. 12.00 och 30. december kl. 12.00).

Fördelen med att äta sensationer = att äta medan du är hungrig, samtidigt som du äter medvetet så mycket som möjligt, gör att du kan sluta äta när hungern försvinner. Så du kommer inte att missbruka, du kommer att respektera din kropp och dess önskningar, dess behov.

Exempel på förfestmenyer:

 • 1 bakat kycklinglår
 • 1 portion grönsaker (i soppa, stekt, bakad, etc.) + liten portion stärkelsehaltig mat om hungrig
 • 1 färsk frukt eller 1 yoghurt

ELLER

 • 1 skål grönsakssoppa
 • 2 skivor fullkornsbröd med lite färskost (som Saint Moret, Mme Loik, Vitlök & fina örter, etc.)
 • 1 frukt

ELLER

 • 1 vit fisk (valfri tillagning)
 • 1 liten skål ris med olivolja och Provence örter
 • Några grönsaker
 • 1 färsk frukt

Tanken är att äta lätt mat med låg kaloritäthet för att komma fram till festmåltiden med en god hungerkänsla (den där du kommer att säga ”bon appetit” helhjärtat)

Julmåltid

Under semestern njuter och lyssnar vi på varandra!

Festaperitif: Gå inte för aperitif! När du är hungrig är detta fällan att undvika! Ta dig tid att smaka på allt du stoppar i munnen: titta på maten, lukta på den, tugga, tugga och ta dig tid att svälja innan du tar något annat att äta.

Festmåltiden: kom ihåg att inte äta för mycket bröd under måltiden så att det inte blir för mättande. Ta dig tid att chatta med dina nära och kära, njut av detta ögonblick av delning. Att äta är också en tid av gemytlighet, dra nytta av det.

Använd inte för stora mängder, håll dig till dina vanor för din kropp behöver det! Ja, det är en fest, men du kommer att njuta av det ännu bättre om du inte är uppsvälld.

Du kan också lägga ner besticken mellan varje tugga för att sänka tempot! Ta din tid.

Den festliga efterrätten: Tvinga inte dig själv att äta efterrätt om du inte är hungrig! Lyssna på dig själv, respektera din kropp och dess behov! Utan hunger är smaken på maten mildare ändå. Du kan också erbjuda en paus mellan måltiden och efterrätten för att ta en paus.

Om frestelsen är för stor (mmmhh den vackra gourmetstocken med kastanjkräm), ta en liten skiva, tanken är att smaka på den, andas djupt för att smaka till fullo och sedan avnjuta den.

Alkohol och festdrycker: glaset för att rosta är naturligtvis välkommet om du tycker om att dricka det: champagne, vin, aperitif, söta drycker, etc.

Jag uppmanar dig att begränsa din mängd alkohol och varva med vatten. Alkohol tenderar att hämma och kan få dig att glömma dina matupplevelser och koppla bort.

Kom ihåg att alkohol och sockerhaltiga drycker anses vara mat. De har ett kaloriinnehåll och kan fylla dig lika mycket som om du skulle äta. Ta reda på resten av måltiden för att behålla aptiten för resten av festligheterna.

Efter semestern reglerar vi överdrifterna, utan stress eller skuld!

Vad som än händer under dessa festligheter, bli inte avskräckt! Det är möjligt att du under några dagar inte längre är riktigt kopplad till din kropp och dess behov, detta är normalt, pauser är också ibland nödvändiga. Försök dock tänka på din hunger, vad du ska äta och din mättnad så ofta som möjligt för efter julens festligheter är det nyår precis runt hörnet! Jag råder dig att inte väga dig från 24/12 till 01/2 åtminstone…

Utnyttja pausen mellan jul och nyår för att göra lite fysisk aktivitet. Gör fysisk aktivitet för nöjes skull, slappna av, rensa ditt sinne och vänta på att en god hungerkänsla återkommer för att göra varje måltid. Du kan också äta lätt så ofta som möjligt för att ge ditt matsmältningssystem lite vila!

Det är ingen idé att skylla sig själv. Din resa kan inte vara en linjär kurva, att ha upp- och nedgångar är helt normalt, var snäll mot dig själv.

Tänk på dig själv som du skulle tänka på din bästa vän, med vänlighet, mildhet och tålamod.

Det som är viktigt är att göra sitt bästa, semesterperioden är alltid en utmaning när man jobbar med sitt ätbeteende.

Upp till dig ! Du kommer dit!