Vad jag kallar en hälsosam livsstil av Sandra Bois

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

En hälsosam livsstil är den uppsättning åtgärder som syftar till att bevara och främja hälsa.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det handlar främst om livsstilsval.

Dessa val antas på grund av deras positiva inverkan på ens eget fysiska eller moraliska välbefinnande.

En balanserad kost, tillräckligt med sömn, sportaktivitet…

Att ha en hälsosam livsstil bygger på hälsosamma vanor som är lätta att tillämpa varje dag!

Vi är inte lika och identiska när det kommer till våra hälsoproblem, så det är viktigt att tolka dem efter våra egna behov (fysiska egenskaper (vikt, etc.) och psykologiska egenskaper (känslighet för stress, trötthet, skörhet eller, på tvärtom, särskilt motstånd, etc.) ), familjehistoria, livsstilsvanor och beteenden (kost, fysisk aktivitet, tobaks- och alkoholkonsumtion, etc.) är alla personliga faktorer som kan påverka de risker som vi utsätts för.

När det gäller hälsoprevention är den rätta reflexen att balansera om mellan dessa olika faktorer.

Så rent konkret, hur går vi till väga för att ha en hälsosam livsstil?

1- Grunden för en hälsosam livsstil: ät rätt

Vi äter balanserat! För att göra detta begränsar vi fet, salt och söt mat (särskilt raffinerat vitt socker), vi äter frukt och grönsaker vid varje måltid… en källa till animaliskt eller vegetabiliskt protein per dag: varken för mycket eller för lite. Vi lägger en matsked vegetabilisk olja vid varje måltid för att tillåta att hjärnan och vitala organ fungerar korrekt och stärkelsehaltig mat vid alla måltider enligt vår aptit för att ha regelbunden energi under dagen och undvika suget att äta mellanmål.

För utdelning, om du vill lugna din kropp och undvika förvaring: försök äta rejält till frukost, mättande till lunch och lätt till kvällsmat.

2- Kvalitet och regelbunden sömn

En vuxen behöver sova mellan 7 och 9 timmar per natt.

Försök att gå och lägga dig så fort du känner de första tecknen på trötthet för att inte missa din sömnrutin (vilket bara händer var 90:e minut!). En tupplur på 15 minuter rekommenderas också. Kroppen behöver riktlinjer: försök att hålla en fast läggtid och väckningstid.

3- Ha god personlig hygien

En daglig dusch men kom också ihåg att tvätta händerna regelbundet för att undvika spridning av bakterier på till exempel varje föremål du rör. Satsa även på scrubs mot gifter och regelbunden rengöring av huden mot orenheter som samlas under dagen. Koka upp dig själv, det är bra för din moral!

4- Lite fysisk aktivitet varje dag

Att träna 30 minuters fysisk aktivitet per dag hjälper till att underhålla ditt hjärta och andra muskler. Gå, hellre trappan framför hissarna, cykeln framför bilen för att få bröd… Och om du vill ägna dig åt en sportaktivitet, välj en disciplin som du gillar. Det här är ett tillfälle att få lite frisk luft och framför allt göra det samtidigt som du har roligt!

livsstil

5- Återfukta väl: cirka 1 liter till 1,5 liter vatten per dag

Nästan 60% av människokroppen består av vatten. Men varje dag elimineras en stor del av detta vatten av kroppen (andning, svettning etc.).

Att dricka regelbundet under dagen, särskilt utanför måltiderna, hjälper dig att hålla dig väl hydrerad. Du kan öka denna mängd vid extrem värme, intensivare fysisk aktivitet eller sjukdom. Vatten kan konsumeras i form av varma drycker, juice, buljong etc.

Om din urin är klar dricker du tillräckligt.

6- Begränsa tobak och konsumera alkohol med måtta

Inte bara är de inte bra i överskott (utöver 2 glas vin eller motsvarande, max per dag och inte varje dag!) för din hälsa, utan alkohol kan bromsa viktminskning.

Faktum är att alkohol inte metaboliseras av kroppen, den lagrar det hälften som socker och hälften som fett som kommer att hamna på magen och kärlekshandtagen.

7- Vi försöker att inte utsättas för stressen i vardagen

Stress har stor inverkan på hjärtfrekvensen. Det stör också sömnkvaliteten. För att bekämpa det, träna andningsövningar som yoga, Qigong, soprologi, meditation, vilket gör att du bättre kan hantera stress. Hitta den övning som får dig att må bra.

8- Ha ett socialt liv

Att ha en stark moral, upprätthålla ett socialt liv med de människor du älskar, och tveka inte att skratta minst en gång om dagen. Det är utmärkt för din hälsa!

9- Släpp taget och ta dig tid att leva!

Sakta ner och gå tillbaka till grunderna, prioritera och ta dig tid att: ta ett bad, läsa en bok, träffa vänner…
Till vardags krävs det inte mycket för att vara lycklig…

Och ännu mindre för att vara frisk. Börja med små förändringar: 10 minuters promenad här, lite färska säsongens grönsaker där, läsa några sidor i en god bok och stänga av så fort du känner dig trött.

Det är upp till dig att hitta de små förändringarna som gör att du kan få en bättre livsstil! Upp till dig !

För att gå vidare i ämnet