Anti-kolesterol margariner: vad ska vi tänka om dem?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Kolesterol i Frankrike är orsaken till varannan hjärtinfarkt.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Nästan 20 % av vuxna har för höga kolesterolnivåer, så många av er konsumerar margarin; även anti-kolesterol margarin…

Men frågan är: är det användbart för din hälsa?

Vad är skillnaden mellan smör, margarin och kolesterolsänkande margarin?

han Det är sant att det ser väldigt likt ut.

Smör är ett fett tillverkat av mjölkgrädde, så det är av animaliskt ursprung. Den kommer därför att innehålla animaliska fetter som inte är de bästa för hälsan. När det konsumeras i överskott innehåller smör bland annat det berömda kolesterolet som vi ofta pratar om, eftersom kolesterol bara finns i saker av animaliskt ursprung!

Margariner är emulsioner som består av vegetabiliska fetter, oftast en blandning av solros, raps, majs och ibland palmolja, vilket inte är vad som finns, bättre för din kardiovaskulära hälsa.

Men eftersom det är av växtursprung finns inget kolesterol i sikte!

Som sagt, bra att veta: Smör och margariner innehåller exakt samma antal kalorier.

Och sedan finns det ”anti-kolesterol” margariner som är margariner reducerade i fett och berikade med vissa naturliga föreningar som finns i växter som har den speciella egenskapen att minska nivån av kolesterol i blodet genom att minska dess intestinala absorption: dessa föreningar kallas fytosteroler.

För att det ska fungera måste du konsumera 3 portioner à 10 g per dag, motsvarande 3 individuella baljor per dag.

Konsekvensen av att konsumera dessa ”anti-kolesterol” margariner” skulle vara ” en minskning av hjärt-kärlsjukdomar.

Är det verkligen effektivt?

Tyvärr, enligt den nationella livsmedelssäkerhetsmyndigheten (ANSES), har dessa ”anti-kolesterol” margariner ingen bevisad effekt på hjärt-kärlsjukdomar,

Myndigheten noterar i sin rapport att, jag citerar, ”om fytosteroler verkligen bidrar till att minska kolesterolet i blodet, har deras fördelar för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar inte visats.”

Dessutom hindrar fytosterol kolesterolets funktion och förhindrar absorptionen av vitaminer.

Det rekommenderas därför absolut inte att använda det i förebyggande syfte!

Kort sagt, det finns ingen studie om effekterna av fytosteroler direkt på hjärt-kärlsjukdomar, vi kan inte riktigt dra slutsatsen i dag.

Uppmärksamhet: ANSES rekommenderar att kvinnor gravida eller ammande kvinnor och barn för att undvika ”anti-kolesterol”-margariner och ber människor som är ”oroliga” för deras kolesterolnivå att rådfråga en läkare.

Ska vi använda dem eller inte då?

Det är ingen fördel med att ersätta smör med margarin om du inte har ett medicinskt tillstånd eller en specifik kost eftersom margarin i allmänhet inte bidrar till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt min mening bör du till och med föredra smör eftersom det är mindre bearbetat än margariner, men med måtta: du kan till exempel konsumera 10 g av det till frukost, motsvarande en liten bit smör som serveras i en individuell portion på restaurang.

Du läste rätt, jag sa att även om du har kolesterol, smör kan konsumeras med måtta när det ingår i en balanserad fettdiet och helst äts rått. Ingen idé att ta bort den helt!

I själva verket, snarare än att eliminera smör och ersätta det med margarin, är det bättre att se till att du minskar din konsumtion av industriprodukter som kex och färdigmat.

Och vi kommer faktiskt att ta mindre risker genom att balansera våra fettkällor genom oljefröfrukter (valnötter, hasselnötter, mandel, etc.), och fet fisk och oljor rika på Omega-3 (linolja, kokosolja). raps) som har effekt av att minska det ”dåliga” kolesterolet och öka det ”bra” kolesterolet.

Hur är det med andra koståtgärder?

Även om du vill använda ”anti-kolesterol” margarin till varje pris, måste detta åtföljas av andra dietåtgärder:

  • minskning (jag sa inte ”eliminering” framför allt!) av: smör, ostar, kallskuret, fett kött, bakverk
  • användning av olika oljor (raps, valnöt, oliv) i matlagning
  • tillräcklig konsumtion av fisk (minst två gånger i veckan), frukt och grönsaker (5 per dag), fullkorn
  • måttlig konsumtion av socker och salt

I vilket fall som helst, att ha överskott av kolesterol ska inte tas lätt på och jag kan bara råda dig att konsultera en läkare-näringsterapeut eller en dietist-näringsterapeut för att inte göra något med din hälsa.

För att sammanfatta:

  • ”Anti-kolesterol” margarin kan minska kolesterolet förutsatt att du tar 30 g per dag
  • Använd inte denna typ av margarin till gravida, ammande kvinnor och barn.
  • Parallella koståtgärder är viktiga
  • Det är inte användbart att eliminera smör vid hyperkolesterolemi
  • För mycket kolesterol: rådfråga en dietist