Värme: vad ska du äta?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Det är det, det är sommar! Solen skiner, kläderna är lätta och temperaturerna stiger.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

I år märkte vi att redan innan sommarsäsongen var i full gång kom värmen tidigt!

Värmebölja, orange varning för vissa regioner och röd för andra. Tillräckligt för att undra över de rätta åtgärderna att vidta för att hålla sig i bra form och inte lida av tröghet trots allt.

Ska man äta varmt eller kallt? Dricka te eller en kall öl? Fokusera bara på sallader och smoothies?

Som dietist Nutritionist bestämde jag mig för att ge dig mina råd om rätt åtgärder att vidta så att du kan anpassa dina måltider efter sommarens hetta.

Det primära målet är att undvika uttorkning!

Vi återfuktar oss inte bara genom att dricka vatten, livsmedel innehåller också vatten, vissa mer än andra, vilket du kommer att behöva främja så fort termometern börjar stiga.

Kom igen, här går vi, jag ska berätta allt! I sommar kommer du att vara i harmoni med din kropps behov och hålla dig vid god hälsa.

Vad man ska marknadsföra

 • Drick vatten ! Rekommendationen är 1,5 liter vatten/dag, det är ingen idé att dricka 3 eller 4 liter vatten/dag. Var försiktig, att dricka för mycket vatten kan vara farligt för din hälsa. Respektera mängden vatten som anges per dag och få istället vatten från maten.
 • Grönsakerna : de är rika på vatten, dra nytta av det. Under sommaren har vi ett brett utbud till vårt förfogande. Överväg att äta tomater, gurka, zucchini eller rädisor. Du kan laga dem i sallader, råa, stekta (tidigt på morgonen eller på kvällen), ångade och till och med på grillen för några (zucchini, paprika eller aubergine på kolen: det är utmärkt!).
 • Frukterna : Unna dig en efterrätt eller ett fruktigt mellanmål. Vattenmelon, melon, grapefrukt, apelsin, persika, jordgubbar etc. Sommaren är helt klart säsongen för färgglada, läckra och söta frukter. De är rika på vatten och vitaminer, de kommer bara att göra dig gott. Rå eller i sallad, i fjärdedelar eller hela, njut. Inget bättre att ge dig själv energi.
 • Drycker smaksatta av dig Om din aptit sjunker: tveka inte att prova nya recept med citron, hallon, jordgubbar eller någon frukt/citrus du vill ha.
 • Ät ”lätt”, i små mängder för att inte känna sig uppblåst och för att accentuera känslan av trötthet orsakad av extrem värme.

Påminnelse: ingenting ska konsumeras ”efter behag”, du måste lyssna på din hungerkänsla, som talar om för dig när det är dags att äta, och till din mättnad, som säger till dig när det är dags att äta, sluta äta.

Vad är bäst att undvika

 • Mat för fet, för salt : en måltid som är för tung kommer att kräva mer energi för att smälta den. När det gäller salt kommer det att öka din känsla av törst eftersom en av dess roller är att hålla kvar vatten i kroppen.
 • Söta och mycket kalla drycker vilket skulle tvinga din kropp att behöva reglera sin temperatur och därför öka den för att återgå till balans.
 • Undvik kaffe och te (åtminstone i stora mängder) eftersom de är diuretika, det vill säga att de kommer att påskynda produktionen av urin och hindra dig från att behålla vatten i kroppen.
 • Se upp för glass för söt som inte släcker din törst. Jag råder dig att gynna fruktsorbet. Äter glass för nöjes skull, ja, men inte hela dagen.
 • Undvik att sätta på dina hushållsapparater för att laga mat när kvicksilvret stiger högt, för att undvika att tillföra värme till ditt hem. Överväg att äta råa grönsaker, kalla stärkelsehaltiga grönsaker i sallader och kall fågel till exempel. Ät dina vanliga rätter kall eller varm, det är lika gott!

Shoppingråd: var försiktig med matförgiftning på grund av kylkedjan hos vissa livsmedel som kan brytas.

Vid extrem värme, kom ihåg att ta med en kylpåse som du lägger dina färskvaror i under hemresan.

Om du ska på picknick, lämna majonnäsen, gräddkakorna eller preparat gjorda av rått kött eller fisk hemma som snabbt kan ”vända” vid höga temperaturer.

Återfuktar alkohol?

Sugen på en kall öl, en rosé eller en kall cocktail? Alkohol är en falsk vän i varmt väder, jag ska förklara varför!

Känner du till alkoholens vasodilaterande effekt? Detta är utvidgningen av dina blodkärl. Denna mekanism leder till en ökning av kroppstemperaturen och åtföljs därför av en känsla av kroppsvärme. Om du dessutom utsätter dig för solen riskerar du att orsaka obehag.

Vill du trots allt dricka en aperitif, var vaksam och håll dig i skuggan, växla mellan ett glas alkohol och ett glas vatten.

Alkohol släcker inte din törst! Detta är en falsk tro vars regerande mästare är öl.

Att dricka alkohol kommer att innebära att din urin blir mer utspädd, så du kommer att behöva passera den oftare och därmed öka risken för uttorkning.

Om denna alkoholinducerade effekt åtföljs av svettning på grund av värme är risken dubbel.

Vad ska man komma ihåg och tillämpa?

 • Drick vanligt vatten hela dagen (1,5 liter till 2 liter/dag)
 • Ät grönsaker och frukter (kalla eller varma), utan att glömma andra matfamiljer
 • Minska mängden (du ska inte ha samma hungerkänsla som vanligt ändå)
 • Undvik alkohol, som är skadligt i värme