Är farinsocker bättre än vitt socker?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

I Frankrike är nästan allt vitt socker som marknadsförs betsocker, ett naturligt vitt socker. Men det finns också farinsocker.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

I slutändan, vad ska man välja? Vitt socker eller farinsocker? Finns det alternativ?

Är farinsocker bättre för din hälsa än vitt socker?

Faktum är att om du vill dela hårstrån är brunt socker 5% hälsosammare än vitt socker.

När vi gör rörsocker avbryter vi raffineringen strax före 100 % för att bevara en del orenheter. Anledningen är att föroreningarna i sockerrören ger en alldeles utsökt smak åt sockret, ett socker med toner av vanilj och kanel.

När det gäller sockerbetor smakar orenheterna illa, så vi förädlar till 100 %.

Visst innehåller farinsocker mer mineraler och vatten än vitt socker. Men halten är så låg att den inte är signifikant när det gäller det dagliga behovet av mikronäringsämnen. Om du konsumerar farinsocker snarare än vitt socker är en smaksak.

Båda sockerarterna är sammansatta av sackaros, ett ”snabbt” socker, som orsakar en ”glykemisk chock” när det kommer in i blodomloppet, och som sätter levern i överdrift varje gång du dricker ett sött kaffe.

Att farinsocker innehåller 5 % mindre sackaros än vitt socker gör det inte hälsosammare. Eftersom det är något mindre sött kommer användaren naturligt att lägga till 5 % mer i genomsnitt.

Låt oss också komma ihåg att intag av socker, vitt eller brunt, i stora mängder kan leda till diabetes, fetma eller andra hälsoproblem.

Och farinsocker, socker, vad är dessa sockerarter?

Det finns farinsocker och… farinsocker.

Faktum är att när det kommer från sockerrör är det rött vid den första kristalliseringen eftersom rörstammen innehåller färgande prekursorer. Detta socker marknadsförs under namnet ”brunt socker”. Den kan kännas igen beroende på ursprung, med sina toner av kanel, rom eller vanilj…

Farinsocker är också sockret i desserter och kryddor av engelskt ursprung: smula, pudding, tårta, paj eller till och med chutney och pickles. Dess mycket speciella doft förstärker ytterligare aromerna av vissa syrliga frukter, som äpple eller rabarber. Slutligen, för att ge en ännu mer exotisk ton till söta och salta rätter, rekommenderas användningen av farinsocker.

Men farinsocker kan också fås från rödbetor. Detta ger ett vitt socker från första kristallisationen, det får sedan koka lite längre för att få en röd eller blond färg. Namnet på detta brunbetsocker är ”vergeoise”, vars smak påminner om karamell.

Slutligen, var medveten om att det mesta av det bruna rörsockret skickas till raffinaderier. Dessa kommer att eliminera färgämnena och producera vitt socker.

Vid det här laget är det nästan omöjligt att urskilja en smakskillnad mellan vitt rörsocker och vitt betsocker. I båda fallen är det sackaros.

Betyder brunsockerbluffen något för dig?

Du bör inte göra följande genväg:

farinsocker = farinsocker = hel = oraffinerad.

De flesta farinsocker är inte helsocker, utan vitt socker färgat med kola. Så kontrollera förpackningsinformationen noggrant.

Hur är det med andra alternativ till socker? Stevia, Agave, etc.

Det finns inget mirakel men det är fortfarande möjligt att ersätta socker med flera komponenter: honung, stevia, agavesirap, Xylitol, etc.

Honung, som är ett sött ämne som produceras av bin, innehåller 82 % socker och framför allt innehåller det mineraler och vitaminer som är mycket intressanta för din hälsa.

Agavesirap, som är ett sötningsmedel framställt av flera arter av agave, innehåller cirka 75 % socker. Agavesirap är mindre trögflytande än honung och har en mildare smak.

Stevia har en sötningskraft som är upp till 300 gånger mer intensiv än sackaros utan att ge en enda kalori. Det finns i form av sockerbitar, pulverpåsar eller vätskeförpackningar.

Om du tål den bittra eftersmaken, kör på det!

Xylitol utvinns ur björkbark och har fördelen att inte vara kariogent (orsakar inte håligheter) och är idealiskt för diabetiker eftersom det inte höjer blodsockret (blodsockret).

Var dock försiktig med överkonsumtion som orsakar diarré.

Så var försiktig med överkonsumtion av till exempel sockerfritt tuggummi, där du kan hitta den här typen av sötsubstitut: titta, det står med väldigt små bokstäver att detta kan orsaka rejält matsmältningsbesvär!

Och kan vi också göra desserter utan socker?

Det är sant att man kan göra desserter med sötningsmedel. Specialrecept har till och med utformats för denna typ av produkter. Men det är säkert att för många desserter är det mission omöjligt.

Låt oss ta exemplet med kakor vars egenskap är att vara mjuka på insidan och krispiga på toppen. Vatten som är nära kokytan gör att en del av sackarosen omkristalliseras. Ytan torkas sedan. Det spricker regelbundet, vilket ger kakornas förväntade utseende. Så det är sockret som gör kakorna krispiga…

Socker fungerar också som ett plasticitetsmedel, dess förmåga att hålla kvar vatten bidrar till att öka degens viskositet. Så håller de söta degarna ihop bättre. Detsamma gäller mousser eller krämer, som tack vare sockret är fastare.

Och har du testat sockerfri sylt? Utan socker tar de inte. De förblir flytande. Dessutom är socker ett ”naturligt konserveringsmedel” att välja mellan. Genom att behålla vattnet som finns i frukterna förhindrar det spridningen av mikrober, som behöver vatten för att utvecklas. Det är därför sylt och fruktgelé som innehåller mellan 50 % och 75 % socker kan hållas länge utan att mögla. Slutligen har socker en färgande roll. Tack vare karamelliseringsreaktionen (den berömda Maillard-reaktionen) ger den färg och en behaglig arom när du lagar dina desserter!

För att sammanfatta :

  • Farinsocker och vitt socker är nästan identiska näringsmässigt.
  • Honung, Agavesirap, Stevia, Xylitol är intressanta alternativa sockerarter.
  • Sockerfria desserter är möjliga.