Det är sommar: vad ska du ha på grillen för din hälsa?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

En liten historia om grillning: det kommer ursprungligen från ett gammalt uttryck som betyder ”från skägget till svansen” som föddes när franska upptäcktsresande rapporterade att de åt en hel kokt get från skägg till svans!
Grillmatlagning förknippas ofta med sommarsäsongen och representerar ett ögonblick av delning, en festmåltid. Visste du att 63 % av fransmän över 25 har en grill och har använt den mer än en gång på sommaren?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Kan lika gärna känna till alla hemligheter, eller hur?

Som dietist Nutritionist kommer jag att ge dig instruktioner för hur du använder grillen: vilken mat du ska använda och hur du bäst använder denna matlagningsmetod för att respektera din hälsa!

Vilket kött ska du tycka om?

Jag inbjuder dig att favorisera kött med låg fetthalt.
Faktum är att kontakt mellan fett och lågan genererar bensopyrener (= organiska föreningar) som har det dåliga ryktet att vara cancerframkallande!

Vad du ska välja: det är att föredra att äta vitt kött som kyckling eller kalkon och rött kött som flankstek, ryggbiff eller till och med lammavföring med lite fett.

Verkar en grill utan chipolatas eller merguez svår att föreställa sig?
Lite råd: stick inte din korv och merguez före och under tillagningen.
Vatten + fett = främjar bildandet av lågor och ökar därför grillens toxicitet. Dessutom blir de torrare och mindre smakrika.

2 sätt att krydda ditt kött:

 • Marinad: beredning som låter dig blötlägga kött eller fisk för att möra dem och ge extra smak till ditt grillade kött. Att marinera ditt kött skulle minska cancerframkallande ämnen med mer än hälften. En tunn hinna bildas på din mat och skyddar den under tillagningen. Om marinaden i allmänhet är ganska fet, har du inget att frukta för din figur eftersom allt fett kommer att smälta på grillen och bara lämnar köttet genomsyrat av en smak av örter och kryddor.
 • Kryddor och örter: de har fördelen av att krydda dina rätter och ge dem smak och olika smaker, samtidigt som de minskar mängden salt.

Vilken annan mat kan jag laga?

Frukt och grönt glöms ofta bort i grillen!

Grillade grönsaker som paprika, zucchini eller till och med majskolvar är utmärkta grillade.
Du kan koka dem i bitar eller göra spett.

Oftast är spetten en kombination av kött eller fisk och grönsaker. Ha kul med familj eller vänner och skapa grillspett efter din smak.
Du kan lägga till paprika, lök, tomater eller till och med svamp till dina favoritkött. Mums!

Det går även bra att grilla frukt!
Bananer halverade på längden eller ananasskivor som karamelliseras något… En balanserad och nyttig efterrätt precis som vi gillar dem. Tänk på äppel-, päron- eller persiklyftor att strö över dessertkryddor som till exempel kanel.
Frukter kan också marineras i citrusjuice eller honung med, varför inte, myntablad. Variera nöjena!
Och fruktspetten? Testa dem!

För dig som gillar kombinationen av sött och salta: skapa grillspett som kombinerar fruktens sötma med kraften från ditt välkryddade kött eller grönsaker.

Underhåll din grill och var uppmärksam på att laga mat

Det är viktigt att ta hand om din grill. Ansamlingarna av fett som förkolnar på den utsätter dig mer för cancerframkallande ämnen. Så rengör den noggrant.

Det är också mycket viktigt att övervaka tillagningen av din mat. Föredrar att inte överkoka din mat eftersom cancerframkallande ämnen kan utvecklas vid överhettning av maten (maten är bränd, svärtad).

Mitt råd: lägg maten tillräckligt långt borta från lågor eller glöd för att minska skapandet av giftiga ämnen och gör på så sätt långsam tillagning som ger en bättre smak till din grillade mat.

Är det bra för min hälsa att äta grillat?

Föga överraskande är grillen en matlagningsteknik som genererar mycket rök och bildandet av giftiga ämnen på din mat. Det är viktigt att vända din mat ofta för att förhindra att den överhettas och blir laddad med giftiga ämnen.

Föredrar att inte starta din grillning med tändare utan hellre med mycket torr tändning. Fasta eller flytande tändare är faktiskt koncentrat av giftiga produkter som sedan blandas med din mat när du lagar mat.

Så, äta grillmat då och då ja, men det måste förbli ett tillfälligt sätt att laga mat (max 2 gånger/vecka).

Vad ska man komma ihåg och tillämpa?

 • Tillaga ditt kött med lite eller inget fett
 • Kom bort från det vanliga grillade köttet och tänk på fisk (havsbraxen, havsabborre, tunga, multe, etc.)
 • Lägg grönsaker till grillen
 • Överväg grillspett för en mer varierad och balanserad måltid
 • Gör marinader (du hittar alltid en som du gillar!)
 • Använd kryddor för att få nya smaker och minska ditt saltintag
 • Rengör grillen noggrant i slutet av varje användning av grillen
 • Håll din mat borta från lågor
 • Kom ihåg att vända maten ofta
 • Välj tända för att starta en grill istället för att tända tändare

Grillen låter dig laga din mat från förrätt till efterrätt om du vill. Denna tillagningsmetod är inte begränsad till vissa livsmedel, snarare tvärtom. Bryt ur dina vanor!

Våga prova nya livsmedel och andra kombinationer samtidigt som du respekterar huvudriktlinjerna för en balanserad och varierad kost! Du kommer att njuta lika mycket av sommaren och dessa stunder som alla älskar att dela.