Ät med de 5 sinnena

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Äta för att leva eller leva för att äta?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Mat är en nödvändighet för att vår kropp ska fungera väl.

Vi måste äta för att överleva. Men denna dagliga aktivitet kan bli tråkig med tiden, ett fruktat ögonblick eller ett ögonblick som vi försöker glömma (dvs äter medan vi gör något annat (TV, sociala nätverk, etc.).

Men att äta medvetet är viktigt för att äta bättre, äta mängder anpassade efter dina behov eller till och med äta långsammare.

Konsten att smaka översätts till att lyssna och uppskatta dina 5 sinnen.

Dina sinnesintryck behöver stimuleras för att fungera bra på lång sikt. Se här en dubbel användbarhet i att äta samtidigt som man är medveten om allt som händer.

Jag kommer därför att presentera för dig nedan vart och ett av de 5 sinnena i samband med provsmakning, och ge dig nycklarna så att du från och med nu kan använda dem varje gång du stoppar mat i munnen.

Se

äta med de 5 sinnena: synen

Det visuella utseendet på din tallrik kommer att väcka din aptit eller tvärtom stöta bort dig. Föredrar du en färgglad tallrik, välarrangerad mat eller en form av paté med en oattraktiv färg?

Provsmakning börjar med ögonen. Detta ger dig en indikation på hur maten ser ut (dess form och visuella konsistens).

Det är därför viktigt att ta sig tid att sätta ihop en vacker tallrik (använd internet för att ge dig idéer till trevliga presentationer för att skära din mat annorlunda eller arrangera den på ett sätt som framhäver den).

Gör det till en poäng att duka vid varje måltid, med rätter och framför allt inte äta ur pannan, salladsskålen eller i en kartongförpackning.

Rör

äta med de 5 sinnena: beröring

För känselkänslan tror de allra flesta att det handlar om att röra mat med fingrarna. Ja självklart, för ett visst antal livsmedel är detta möjligt och märkbart.

Men i smaksammanhang handlar det om att röra maten med läpparna och tungan. Området i din mun är känsligt för förnimmelser.

Detta gör att du kan definiera matens konsistens (grov, slät, mjuk, krispig, etc.) samt dess temperatur (varm, varm eller kall).

Jag uppmanar dig därför att uppskatta munsensationerna av maten du konsumerar.

Hörsel

äta med de 5 sinnena: hörseln

Det finns två ljudkällor som du kan vara uppmärksam på när du provar:

  • Inre ljud: det här är maten som kommer att generera ett ljud i din mun och som du kommer att höra inifrån. Till exempel det knapriga skorpor, det glittrande vattnet eller den knäckande råa moroten.
  • Externa ljud: dessa är de som händer i köket. Till exempel kokande vatten, mat som puttrar i pannan, ugnen ringer osv.

Bordsljud är också en integrerad del av hörselsinnet vid provsmakning. Ljudet av klirrande bestick, glaset med vatten som fylls eller ljudet av samtal om du äter med andra människor.

Lyssna på ljuden runt omkring dig och fråga dig själv vad du föredrar: krispiga skorpor eller mjukt smörgåsbröd? Stillastående vatten eller kolsyrat vatten?

Lukten

ät med de 5 sinnena: lukt

Detta är ett mycket viktigt sinne för att smaka, för om du inte luktar lukten av en maträtt tappar den sin smak. Har du märkt att när du är förkyld är maten smaklös?

Lukt och smak är därför nära förbundna.

Denna känsla är direkt kopplad till minnet av minnen och med detta kan du fördjupa dig i mycket avlägsna ögonblick av livet utan ansträngning. Det är härifrån Prousts berömda Madeleine kommer.

Det är därför mycket viktigt att du tar dig tid att lukta på maten innan du äter eller dricker den.

Varje mat har sin egen lukt och till exempel för brödfamiljen och närmare bestämt brödpinnar har var och en sin egen doft. Har du någonsin uppmärksammat denna detalj?

Ta dig tid att upptäcka alla dessa nyanser av dofter som också kommer att väcka din aptit och göra att du bättre kan uppskatta din måltid.

Smak

ät med de 5 sinnena: smak

Generellt när vi pratar om att smaka är det smaksinnet som vi tänker på först. Det är därför jag placerade den sist i min presentation. Det är naturligtvis kärnan i konsten att smaka, men det är inte ensamt.

Smak genereras av dina smaklökar, de som finns på din tunga. I varje smaklök finns en uppsättning smaklökar som ansvarar för att identifiera matens smaker.

Det finns 5 smaker:

  • syra (exempel: citron)
  • bitter (exempel: kaffe)
  • söt (exempel: frukt)
  • salt (exempel: ansjovis)
  • umami (japansk smak som betyder ”gott”)

Forskare validerar för närvarande en sjätte smak: smaken av fett.

Vissa av dessa smaker kan kombineras i samma mat. Så ta dig tid att identifiera alla smaker som maten eller dryckerna du stoppar i munnen kan innehålla.

Att ta sig tid att tugga innan du sväljer kan hjälpa dig.

Smaksinnet stimuleras av träning, så kör på!

Att spela spelet att stimulera dina 5 sinnen under en måltid kommer att tillåta dig att äta medvetet och därför generera en ofta oväntad och mer intensiv smaknjutning.

Ibland, tack vare provsmakning, kan vi också inse att livsmedel som konsumeras automatiskt i slutändan inte är så tillfredsställande smakmässigt. Du kommer därför att förfina dina matval på detta sätt. Lär känna dig själv bättre.

Jag inbjuder dig att ta det här testet och anteckna alla förnimmelser du kände för att förfina dina förmågor!