Befria dig från socker: mitt råd

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Visste du att det finns ett sockerberoende? Orsakar det hälsoproblem? Att det är svårt men inte omöjligt att bli av med det?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Sodavatten, kex, godis, industriell fruktjuice, bakverk, glass, industriella färdigrätter… Alla dessa livsmedel innehåller socker, vi pratar här om enkelt socker, snabbt socker, kort sagt, den vita fyrkanten som vi lägger till kaffe eller te (inte att förväxla med det långsamma sockret som finns i pasta, ris, potatis, bröd etc. Som inte gör dig beroende utan ger energi som håller hela dagen).

Som dietist Nutritionist ser jag hos mina patienter ett behov av att konsumera socker, det är akut, ibland okontrollerbart. Jag ser dem lida på grund av dessa störningar som de inte känner att de har någon kontroll över. Att vara kedjad vid dessa livsmedel, besvärad av dem, att ha matimpulser som styr deras äthandlingar är svårt, det är förödmjukande, det får dig att känna skuld! Det är min dagliga kamp för att hjälpa dem att befria sig från det!

Socker kräver socker: frigör dig själv! Genom den här artikeln kommer jag att förklara för dig hur.

Hur vet man om man är sockerberoende?

Vad är ett beroende? där förlust av friheten att avstå. Ej att förväxla med ren njutning att äta i full medvetenhet/mellanmål som motsvarar matintag utan hunger vilket inte kommer att ha någon inverkan på din hälsa.

I missbruk kan människor inte kontrollera sin konsumtion trots de ogynnsamma konsekvenserna för deras fysiska, psykiska eller sociala hälsa (arbete, skola, familj, fritid, etc.).

Till att börja med kan du identifiera ditt intag av enkla sockerarter under dagen eller veckan på ett ark för att gradvis minska ditt intag (få hjälp av en professionell för att bättre identifiera dessa livsmedel).

Tips #1 för att befria dig från socker: lista fördelarna med att befria dig från socker

Börja med att inse att ett sockerfritt liv har många fördelar:

– Det här gör att du kan upptäck den autentiska smaken av mat : utan socker kommer du äntligen att kunna njuta av de riktiga aromerna och smakerna av all mat du hade berövat dig själv fram till nu! En kost för rik på socker hindrar dig från att verkligen njuta av mat och alla dess smaker!

– På näringsnivån har livet utan socker fördelen av inte dra nytta av tillsatta kalorier. 1 kvadrat socker (5 gram) är ungefär 85 kalorier. Föreställ dig alla besparingar som detta innebär i slutet av dagen… Detta kommer automatiskt att påverka din vikt!

– Frigör ditt sinne så att det inte längre är besatt av tanken ”Jag behöver socker”: en tanke som blir automatisk! Befria dig från missbruk.

– Att konsumera färre sockerhaltiga produkter kommer att vara särskilt fördelaktigt för din långsiktiga hälsa. Mindre risk för sjukdomar (fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, störningar i tarmfloran, etc.)

Hitta energi ! Utan industrisocker kommer du att befria dig från din kroniska trötthet, akuta flemmingit som tvingar dig att stanna i soffan framför TV:n…

Läs om den här listan varje gång du tappar motivationen eller är på väg att gå sönder. Det kommer att ge dig styrkan att fortsätta ditt mål att sluta socker tills du är fri. Lägg till andra fördelar som är personliga för dig (skuld, den ekonomiska aspekten, känslan av frihet, etc.).

Tips #2 för att befria dig från socker: minska gradvis mängderna

Att ta sig dit gradvis är viktigt: ”Rom byggdes inte på en dag” och det är samma sak för dina goda beslut!

Att ge upp socker över natten kommer bara att öka frustration och nedbrytning och därför demotivera dig.

Se till att gradvis minska antalet sockerhaltiga livsmedel du konsumerar dagligen (kanske med hjälp av listan som gjorts tidigare) för att tillåta din gom att försiktigt vänja sig vid de nya smakerna och dessa förändringar.

socker

Tips #3 för att befria dig från socker: använd ett hälsosamt alternativ till socker – Nya vanor!

Det finns många sätt att söta ditt liv utan att använda industrisocker.

Tänk på: honung, frukt, mandel-/hasselnötspuréer mm, agavesirap, kakaopulver, mörk choklad, fullkornsbröd, oljefrön (valnötter, mandel, hasselnötter etc.), dadlar, naturell yoghurt mm i !

Tanken på att använda hälsosammare alternativ bör bara vara tillfällig. Dessa bör tillåta dig att bryta vanan med socker men de bör inte behålla ditt beroende av söt smak!

Var försiktig ljus och den sötad mat är inte ett alternativ !! Dessa är falska vänner som gömmer andra former av sockerarter och ibland är lika höga, eller till och med mer, i kalorier än originalprodukten!

Lägg till dina nya vanor: fysisk aktivitet, återfukta dig själv (1,5 liter vatten/dag), sluta konsumera industriprodukter och börja laga mat! Det är enkelt och det smakar så mycket bättre.

Har du funderat på att prova smaksatta drycker?

Smaksatt kaffe (kola, hasselnöt, choklad etc.) har fördelen av att vara mindre beskt. Utbudet är stort och kommer att ge ditt kaffe en gourmetkänsla.

Tänk på samma sak för teer och infusioner, var och en godare än den andra! Valet är stort för att behaga dig.

Var dock noga med att läsa etiketterna noggrant. Vissa tillverkare lägger till socker vid beredningen av dessa smaksatta kaffe (detta är särskilt fallet för cappuccino). Om så är fallet bör dessa drycker finnas kvar för tillfällig konsumtion!

Hur göra ? Läs ingredienslistan i dina produkter, den klassificeras i fallande ordning: de första livsmedel är de som finns i den största majoriteten i slutprodukten. Socker ska inte vara i de första ingredienserna!

Sockerberoende är en ondska i vår tid. Överkonsumtion är skadligt för din hälsa. Om du har några tvivel, tveka inte att rådfråga en kost- och näringsspecialist för att tillsammans bedöma situationen.

Att ta sig ur det är möjligt!! Tro på dig själv.