Grönsaker och frukter som börjar med G

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Frukt och grönsaker behövs av kroppen som mikronäringsämnen och en källa till olika vitaminer, mineraler och kostfibrer som är viktiga för kroppens tillväxt, utveckling och god hälsa. Vissa vitaminer och mineraler som finns i grönsaker och frukter har funktionen av antioxidanter, så de kan minska förekomsten av näringsrelaterade icke-smittsamma sjukdomar. I följande rader tar jag dig med på en upptäckt av frukt och grönsaker i G.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vinbär

Krusbär är krusbärets frukt (Ribes uva-crispa), en buske som tillhör familjen Grossulariaceae. Frukten är ett falskt ätbart bär som är hårigt till utseendet och vanligtvis grönt till färgen, även om det ibland finns röda och mörklila varianter. Krusbär används också flitigt i matlagning. Den kan konsumeras i form av färsk frukt eller bearbetad. Bären är aromatiska, saftiga och söta när de är helt mogna. Med dess juice kan du göra uppfriskande drycker, sirap, sylt eller gelé. Omogna frukter kan användas som krydda i fiskrätter.

vinbär

Röda vinbär är mycket rika på aktiva ingredienser som pektiner, fibrer och vitaminer (inklusive vitamin C). Det finns även organiska syror som vinsyra, äppelsyra, salicylsyra, samt olika typer av polyfenoler. Liksom andra bär har röda vinbär ett lågt kaloriintag (cirka 40 kcal per 100 g färsk frukt).

Giraumon

Giraumon eller giromon är en fruktgrönsak. Det är frukten av en mängd olika pumpor (Cucurbita maxima). Giraumon är flitigt konsumerat i Västindien och har en knölig och tjock hud. Fruktens vikt varierar i allmänhet från 2 till 5 kg, även om frukter som väger nära 7 kg kan hittas. Den köttiga massan av mjölig konsistens har en aromatisk, nästan söt smak. Den passar utmärkt för att göra soppor, sallader och potatismos.

I Haiti används giraumon för att göra den berömda självständighetssoppan. Giromonmassa är låg i kalorier (15 kalorier per 100 gram) tack vare närvaron av en hög koncentration av vatten (94%) och en mycket låg andel enkla sockerarter. Som alla orangeröda grönsaker och frukter är giraumon särskilt rikt på vitamin A och mineraler som kalium, kalcium och fosfor. Den innehåller också mycket C-vitamin, mycket fibrer och betakarotener.

Morello körsbär

Morello körsbär är en typ av körsbär med en något syrligare smak än de sötkörsbär vi känner till. Ur botanisk synvinkel är de olika arter. Morello körsbär tillhör faktiskt Prunus Cerasus-arten, till skillnad från sötkörsbär som tillhör Prunus Avium-arterna. Jämfört med andra körsbär är Morello-körsbärsfrukten liten och har en intensiv färg nära svart. Denna typ av körsbär odlas främst vid Kroatiens kuster. Deras sura och bittra smak gör färskkonsumtionen obehaglig och därför inte särskilt utbredd.

Morellokörsbär används främst i matlagning, vid beredning av desserter, sylt, sirap och särskilt en utmärkt, mycket berömd likör: maraschino. Morellokörsbär innehåller goda mängder vitamin A och C, kalium, fiber, kalcium och fosfor. De innehåller inte många kalorier. Frukten har urindrivande egenskaper. Det kan hjälpa mot artritiska sjukdomar, njurproblem eller gikt. Den har en måttlig laxerande verkan och hjälper till att förhindra fria radikaler, tack vare verkan av flavonoider.

Granat

Granatäpple är frukten av granatäppleträdet (Malum granatum), en lövfällande buske från familjen Lythraceae. Rödlila till färgen, granatäpplet är ett bär, vars storlek varierar mellan en citrons och en grapefrukt. 5 till 12 cm i diameter, denna frukt med ett tjockt skal har en rundad form. Granatäpplen kan pressas för att få törstsläckande juice. De kan också användas i fruktsallader eller för att göra läckra geléer, törstsläckande drycker, slushies och sylt. Granatäppelsirap kallas ”grenadine” och är basen i många cocktails.

I vissa länder används juicen även för att tillaga kött. Mycket vattenrikt (78%), granatäpplet har en genomsnittlig kolhydrathalt (13,5%), medan lipid- och proteinhalten är låg. Den innehåller också en bra mängd fibrer (4%), samt många mineralsalter (järn, kalium, zink, mangan, koppar, fosfor, magnesium, natrium, selen och kalcium). Vitaminer inkluderar vitaminerna B, A, C, E och K.

Guava

Guava är frukten av guavaträdet (Psidium guajava), en buske som tillhör familjen Myrtaceae. Frukterna, vanligtvis 4 till 12 centimeter långa, är runda eller ovala beroende på sort. Guavor har en stark och typisk doft, liknar citronskal men mindre stickande.

guava halverad

Ytterhuden kan vara sträv eller slät. Massan inuti har en färg som sträcker sig från benvit till mörkrosa. Köttet har en sötsyrlig smak. Skalet är ätbart, men många föredrar att skära frukten på mitten för att äta fruktköttet med en sked. Fröna är särskilt hårda och det är bäst att undvika att tugga dem för att inte skada tänderna.

Guava är en idealisk ingrediens för många recept: juice, glass, vinägretter, krämer, desserter. Det är en bra källa till vitamin A och i en lägre andel vitamin B. Frukten innehåller även stora mängder C-vitamin (mycket mer än apelsiner), koncentrerat framför allt i skalet.

Grenadilla

Grenadilla eller grenadelle är frukten av Passiflora ligularis, en klätterväxt som tillhör familjen Passifloraceae. Växten är infödd i de andinska länderna på en breddgrad nära ekvatorn. Smaken är ganska ovanlig eftersom den är väldigt söt men samtidigt syrlig. I väst är grenadilla varken särskilt välkänd eller särskilt utbredd. De som smakar det för första gången kan dock inte klara sig utan det längre. Det används vanligtvis i yoghurt, cocktails, exotiska fruktsallader eller för att garnera desserter.

Grenadilla konsumeras också i form av smoothies. Absoluta amatörer skär helt enkelt frukten på mitten och äter dess innehåll med en tesked. Precis som de flesta orange och gula frukter är granatäpple rikt på C-vitamin och är därför perfekt för att förebygga säsongsbetonade besvär. Den innehåller även bra mängder vitaminer (A, B1, B2, B3, B6, E, K), kalium, kalcium, fosfor, zink och järn.