Grönsaker och frukter som börjar med K

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Frukt och grönsaker innehåller mycket vitaminer, mineraler, antioxidanter och har en hög fiberhalt jämfört med andra typer av livsmedel. Det är också känt och bevisat att frukt och grönsaker har många hälsofördelar. I vissa regioner i Nepal, och även på Sardinien, har studier visat att befolkningen är relativt friskare och lever längre eftersom de konsumerar mycket frukt och grönsaker. För att dra nytta av fördelarna med dessa livsmedel inbjuder jag dig att läsa min artikel!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Kiwi

Kiwi, även kallad kinesisk krusbär, är frukten avActinidia chinensis, en klätterbuske av familjen Actinidiaceae. Kiwin är ett ovalt bär ca 6 cm långt. Fruktens tunna, grönbruna skal är tätt täckt med korta, trådiga bruna hårstrån. Den saftiga massan, men fast tills den är helt mogen, är ljusgrön. I mitten av fruktköttet finns små svarta frön arrangerade runt en vitaktig kärna.

Kiwi

Kiwi har en mer eller mindre syrlig smak, liknande röda vinbär och jordgubbar. Tack vare sin syrliga, men goda och uppfriskande smak, kan den ätas rå, göras till juice eller användas i bakverk. Kiwi kan tillagas med kött eller användas som garnering. Kiwimassa innehåller en hög mängd C-vitamin.

I kiwi hittar vi bra koncentrationer av vitamin E och andra karotenoider och flavonoider, aktiva mot inverkan av fria radikaler. Det ger också folsyra, ett vitamin som är nödvändigt för att hjärnans funktioner ska fungera korrekt. Kiwi är särskilt rik på kalium. Den innehåller även magnesium, kalcium, klor, svavel och fosfor. Fruktköttet och fröna är rika på fibrer.

Kabosu

Kabosu är frukten av Citrus × sphaerocarpa, en citrusfrukt som tillhör familjen Rutaceae. Kabosu är en liten frukt med en diameter som sträcker sig från 4 till 5 centimeter. Kabosu har en rund till oval form, en liten utbuktning i spetsen. Skalet på frukten är stenigt och glänsande. Denna täckning prickad med framträdande talgkörtlar är först grön, sedan blir den ljusgul när frukten mognar. Blekgul till färgen, kabosumassan innehåller många frön. Den utstrålar en söt, delikat och uppfriskande citrusdoft.

Kabosu kan ätas grön eller mogen. Den har en syrlig, blommig smak med toner av meloner, citroner och mynta. Den används med ponzu, grillad fisk och sashimi. Det används också som ett alternativ till vinäger i vissa japanska recept. I Ōita Prefecture används kabosujuice för att smaksätta shōchū, nudlar och misosoppa. Liksom andra citrusfrukter är kabosu rik på C-vitamin.

Kombu

Kombu är en tånggrönsak. Termen Kombu betecknar i själva verket en serie brunalger av familjen Phaeophyceae, varav de mest kända och mest använda är Laminaria Japanica (som kommer från Japan) och Laminaria digitata (som kommer från Bretagne). Kombu används ofta i det japanska köket och används för att smaksätta och söta mat på ett naturligt sätt. Det används särskilt i soppor, baljväxträtter och buljonger för att göra dem mer smältbara. Det berikar även dessa rätter med fibrer, mineralsalter och aminosyror.

Kombu används också som tillskott för sina bantande och laxerande effekter. Det är ett livsmedel rikt på antioxidanter och mineralsalter som kalium, magnesium, fosfor och kalcium. Den innehåller också vitaminerna A, B1, B2 och C. Den är också rik på glutaminsyra, en mycket användbar förening för att smaksätta rätter på ett naturligt sätt. I själva verket är det en aminosyra som aktiverar umami. På japanska betecknar detta ord en av de fem grundläggande smakerna som uppfattas av de receptorceller som finns i den mänskliga munhålan. Det är också den alger som är rikast på jod.

Kang Kong

Kangkong eller vattenspenat är en bladgrönsak. Den är plockad från Ipomea aquatica, en krypväxt som tillhör den botaniska familjen Convolvulaceae. Kangkong är mycket populär i öst- och sydostasiatiska köken och liknar spenat och vattenkrasse. En mycket anpassningsbar ingrediens, denna bladgrönsak kan användas i röror eller serveras som tillbehör till rejäla rätter. Smaken av denna ingrediens kan förstärkas av olika marinader. Tillagade på rätt sätt kan de möra och läckra kangkongbladen avnjutas på en mängd olika sätt.

I Malaysia, Indonesien och Singapore steks kangkongs ömma stjälkar och blad med räkpasta, ingefära, vitlök, chili och andra kryddor. I Thailand tillagas den med en söt-kryddig sås och bläckfisk. Kangkong är rikt på järn, fibrer, kalcium, tiamin, niacin och vitamin C. Kangkong är en grönsak med mycket låg kaloriinnehåll. 100 gram kangkong ger bara 30 kcal.

Kaki

En höstfrukt, mycket söt och smakrik, persimon är en av säsongens frukter i oktober. Persimmon är frukten av Diospyros persimon, ett träd som tillhör familjen Ebenaceae. Dess vetenskapliga namn betyder ”gudarnas mat” på grekiska. Frukten har en karakteristisk ljus orange färg som med glädje färgar ängarna och skogarna på slätterna och kullarna under månaderna oktober och november. Ursprungligen från Östasien, finner persimmon sitt specifika ursprungsområde i södra centrala Kina där dess kultur, en av de äldsta i världen, föddes för mer än 2000 år sedan.

kaki

Persimmon har en vaniljsmak och en fast, knaprig fruktkött, mycket lik den hos äpplen. Eftersom persimmon är en mycket söt och smakrik frukt kan den ätas som sådan. Men den kan också användas för att tillaga fruktsmoothies, fruktsallader, sylt och desserter. Det kan också användas i salta recept, som ost och persimmonfocaccia.

Persimmon har en hög vattenhalt (80%) och är mycket rik på sockerarter (12%). Mängden fiber är bra (3,6 %), medan proteiner och lipider endast finns i mycket små mängder (0,6 gram respektive 0,3 gram per 100 gram färskvara). Det är en frukt mycket rik på mineraler, särskilt kalium, kalcium, magnesium och fosfor, samt vitaminer (A, C, E, niacin, tiamin och riboflavin). Antioxidantinnehållet är också anmärkningsvärt, särskilt med avseende på betakaroten, lykopen och zeaxantin.