Grönsaker och frukter som börjar med F

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Hälsofördelarna med frukt och grönsaker kommer från deras vitaminer, mineraler och antioxidanter som hjälper till att stärka immunförsvaret, särskilt i kombination med regelbunden träning. Frukt och grönsaker kan också minska risken för högt blodtryck, hjärtsjukdomar och cancer. Frukt och grönsaker är naturligt rika på fibrer som främjar god matsmältning. För att dra nytta av deras fördelar, inbjuder jag dig att läsa min artikel tillägnad frukt och grönsaker i F.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Flageolet

Även känd som ”kaviarböna”, flageolet är en mängd vanliga bönor (Phaseolus vulgaris) mycket populär i Frankrike. Fröna till denna stora klassiker i det franska köket har ett mjukt skal och en njurform. Dessa läckra bönor skördas precis innan de är helt mogna. Torkning i skuggan bevarar sin karakteristiska ljusgröna färg. Perfekt som tillbehör till kött eller fisk, grön flageolet förknippas ofta med lokala rätter. Denna krämiga och milda böna avnjuts traditionellt med vårlamm eller i rätter av cassoulettyp.

Flageolet

Lammflageolet är en typisk provensalsk rätt som serveras till påsk. Mört lammstek och delikat flageolet ger doftande smaker av vitlök, fänkål, vitt vin och tomater, vilket ger denna maträtt en rik smak och rejäl konsistens. Den passar utmärkt till rostad vitlök och tomater. Du kan också njuta av dem ensamma, väl kryddade med smör eller olivolja. Flageolet är en utmärkt källa till fiber och protein. Den innehåller även magnesium och vitamin B9.

Böna

Bönan är en frögrönsak, som plockas från Vicia Faba, en växt av baljväxtfamiljen. Frukten av denna växt är en stor balja, cirka 30 centimeter lång, cylindrisk eller tillplattad och slutar i en spets, upprätt eller hängande. Inuti finns 2 till 10 frön som utgör den ätbara delen av växten. Fröna är först gröna och mörknar sedan till en hasselbrun färg när de är mogna.

Bönorna kan ätas råa eller kokta, färska eller torkade. De kan ätas med pasta eller andra spannmål som dinkel eller ris. De kan ätas i soppa eller sallad. Färska bönor är en mycket näringsrik baljväxt med lågt kaloriinnehåll. Torkade bönor är ungefär 4 gånger mer kalorier än färska bönor. Bönor är en källa till olika näringsämnen, inklusive mineraler som fosfor, kalium och järn och vitaminer som vitamin A, folat och vitamin K.

Fänkål

Fänkål är en bladgrönsak från Foeniculum vulgaria, en flerårig växt av familjen Apiaceae. Fänkålsväxten bildar ett vitt hjärta vid basen, vilket är den grönsak som är intressant för odlaren. Fänkål är en grönsak med många aspekter i köket. Dess anis- eller lakritssmak kommer från anetol, en aromatisk förening som också finns i anis och stjärnanis. Med en mild smak och krispig konsistens kan fänkål ätas rå eller tillagad och är mycket användbar för att främja mättnad och matsmältning. Fänkålsgratängerna är väldigt goda.

Fänkål är en växt rik på vatten, låg i kalorier, som är väl lämpad att användas som aptitdämpande medel i lågkaloridieter. Den är också rik på fibrer, mineralsalter och vitaminer. 100 gram fänkål innehåller cirka 7 % av det rekommenderade dagliga intaget av kalium, 5 % av det rekommenderade intaget av fosfor och kalcium och 2 % av det rekommenderade intaget av vitamin A.

Hallon

Hallon är den ätbara frukten av en mångfald växtarter som tillhör släktet Rubus och familjen Rosaceae. Frukterna är i allmänhet mer eller mindre mörkröda. Hallonet är som ett stort björnbär med konisk form. Den består av många små drupes, med en mycket intensiv och behaglig arom. I matlagning har hallon en mycket varierad användning. Smakfulla, de kan serveras med glass, läggas till kakor, serveras med vispgrädde, i fruktsallader och pannkakor.

Hallon används också i stor utsträckning för tillverkning av sylt, sirap och gelé. Purén är särskilt lämplig för att tillaga puddingar och glassar. De bästa frukterna är i allmänhet avsedda för snabbfrysning för att få en kvalitetsprodukt avsedd främst för konfektyr, samt glass- och yoghurtindustrin. De används också för att smaksätta likörer och konjak. Hallon, när de äts färska, ger kroppen en bra mängd vitamin A och C, citronsyra, pektin och fruktos.

Jordgubbe

Med termen jordgubbe menar vi den ätbara delen av växten Fragaria vesca. Jordgubben tillhör familjen Rosaceae, underfamiljen Rosoideae och släktet Fragaria. Botaniskt sett är jordgubbar inte riktiga frukter, utan den förstorade behållaren för en blomställning. Jordgubbens yta är täckt med många gula eller bruna prickar. De riktiga frukterna är akenerna, det vill säga de gula fröna som kan ses på jordgubbens yta.

Jordgubbe

Jordgubbar har en utmärkt arom och söt smak. Det finns vilda och kultiverade. Jordgubbar har blivit en huvudingrediens i otaliga livsmedel som yoghurt, glass, sylt. Den kan också ätas som den är. Förutom mineralsalter och fibrer har jordgubbar ett ännu högre C-vitamininnehåll än citrusfrukter. De har väldigt få kalorier även om de ser väldigt söta ut.

Fikon

Fikonet är fikonträdets frukt (Ficus carica). Ur botanisk synvinkel är fikon en infructescens, det vill säga en uppsättning frukter. Fikon är inte krävande när det gäller beredningsmetoden. De kan ätas hela eller skäras i bitar. De kan ätas söta, salta, kalla eller varma. Du kan förbereda kompotter, konservera eller använda dem för att göra desserter. Torkade och rostade fikon används som kaffeersättning.

Fikon innehåller mycket fibrer. Av denna anledning rekommenderas de för personer som lider av förstoppning. De innehåller mycket vitaminer C och B, kalium och kalcium. De är en rik källa till zink, tack vare vilken de stöder regleringen av det endokrina systemet. Dessutom deltar de i avsyrningen av kroppen. Fikon har antibakteriella egenskaper. På grund av att de innehåller mycket järn kan de vara användbara för att bekämpa anemi. Fikonjuice är en utmärkt källa till polyfenoler och flavonoider. Dessa är antioxidanter vars uppgift är att bekämpa de skador som orsakas av fria radikaler.