Grönsaker och frukter som börjar med B

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Frukt och grönsaker är rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och kostfibrer som alla skyddar dig mot hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns många hälsofördelar med att äta frukt och grönsaker. Om de konsumeras regelbundet sänker de både totalkolesterol och LDL-kolesterol. De sänker blodtrycket, ger bra mättnad och förebygger fetma. De stabiliserar blodsockret och ökar immuniteten. Till råga på allt hör grönsaker och frukt till de livsmedel som har lägst klimatavtryck. För att hjälpa dig att dra nytta av dessa fördelar presenterar jag frukterna och grönsakerna som börjar med B i följande rader.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Broccoli

Broccoli är en bladgrönsak. Denna grönsak i B är en sort av vanlig kål. Från dess vetenskapliga namn Brassica oleracea var. kursiv, tillhör broccoli familjen Brassicaceae och släktet Brassica. Broccoli är en särskilt god grönsak. Inte bara de mjuka gröna buketter kan ätas, utan även de köttiga sparrissmakande stjälkarna.

Broccoli

Broccoli innehåller samma ämnen som blomkål, men innehåller fler vitaminer och andelen karoten är högre än genomsnittet. Broccoli är rik på många näringsämnen, särskilt fibrer, vitamin C, vitamin K, kalcium, kalium och fosfor. De producerar också mer protein än de flesta andra grönsaker. Broccoli kännetecknas främst av att den är rik på vatten och låg på kalorier, fetter och sockerarter. Broccoli är mycket rik på vitamin C, en förening som är särskilt känslig för ljus, syre och temperatur. Av denna anledning är det bäst att välja enkel, minimalt invasiv matlagning som ångning eller snabb blanchering.

Mangold

Mangold eller mangold är en bladgrönsak. Det kommer från Beta vulgaris cicla, en mängd olika rödbetor. Mangold är mycket lätt att känna igen vid första anblicken. Denna grönsak som börjar med B kännetecknas av stora och köttiga blad, bildade av revbenen (mycket utvecklade bladskaft) och av det intensivt gröna bladet. Bladet är täckt med stora vita ådror och bladytan är bullös.

I matlagning kan mangold kokas och ätas som den är, i sallad med lite citron. Den kan också tillagas med potatis. Den används också som bas för rustika pajer och pizzor. Den kan användas med minestrone för att krydda ris. Mangold är en avgjort lågkalorigrönsak, eftersom den består av cirka 95 % vatten. Dess kaloriinnehåll är faktiskt 19 kcal per 100 g. Å andra sidan är den mycket rik på mineralsalter, särskilt kalium, järn, kalcium och fosfor, som alla är viktiga mineraler för vår kropp.

Mangold är rik på folsyra och C-vitamin, förutom att det är ett utmärkt medel mot blodbrist. Den goda närvaron av folsyra gör den idealisk för konsumtion under graviditeten, under amning och för utvecklingen av själva barnet. Dessutom, tack vare klorofyll, renar och avgiftar mangold kroppen.

Beta

Betor (Beta vulgaris) är en rotfrukt som tillhör familjen Chenopodiaceae. Rödbetor har en stor, rund, köttig rot, med en liten, karakteristisk slutlig rot. Det finns många sorter av betor. De vanligaste är foderbetor, sockerbetor och grönsaksbetor eller rödbetor.

Läckra både råa och kokta, rödbetor kan serveras i sallader, kryddade med olja och citron. Om du bestämmer dig för att äta den tillagad, kan rödbetor kokas, sauteras eller bakas. Förutom att den presenteras ensam kan den konsumeras som tillbehör. Rödbetor kan användas som ingrediens i mer komplexa rätter, som risotto. Du kan äta den både varm och kall. Förutom att vara rik på vitamin A och C, järn och andra mineraler innehåller rödbetor många karotenoider och kostfibrer. Rödbetor är en bra källa till kalorier på grund av dess rikedom på enkla sockerarter.

Banan

Ordet banan kommer från arabiska och betyder ”finger”. Det är frukten av bananträdet, en växt av Musa-släktet, som tillhör familjen Musaceae. Enskilda bananer, vanligtvis kallade fingrar, väger i genomsnitt 125 gram. Bananer äts råa, men torkade bananer är också mycket populära.

Bergamott

Bergamott är frukten av Citrus × bergamia, en citrusfrukt från familjen Rutaceae. Bergamott är en verkligt mångsidig och nästan okänd citrusfrukt med anmärkningsvärda organoleptiska och helande egenskaper. Den används i matlagning och framför allt inom kosmetiksektorn, tack vare sin fräscha och blommiga doft och dess förmåga att fixera och förstärka den aromatiska buketten av parfymer av andra essenser. Liknar i form som en lime, den har en tunn, slät skal med en varierande färg mellan grönt och gult. Den är mycket rik på eteriska oljor med en intensiv arom.

I matlagning används bergamott främst för att smaksätta te (det berömda Earl Grey-teet). I matlagningen används skalet främst för att smaksätta rätter, fiskkryddor, krämer, glass och kex. Massan, med en sur smak som tenderar att bli bitter, har en begränsad användning även om det inte råder brist på sylt gjord på bergamott. Bergamott innehåller citronsyra, sockerarter (fruktos, glukos, sackaros), proteiner, kostfibrer, fosfater, pektiner, flavonoider och vitamin C. Den innehåller även mineraler som natrium, kalium, kalcium och magnesium.

Bananer

Bananer har också använts för att göra sylt. Bananen består huvudsakligen av vatten (75%) och är en bra källa till vitaminer (provitamin A, vitamin C och B vitaminer inklusive B1, B2 och B6) och mineraler, inklusive mangan, kalium och selen, som stärker immunförsvaret.

En medelstor banan förser kroppen med cirka 110 kalorier och innehåller 450 mg kalium, 30 gram kolhydrater, 3 gram fibrer, 19 gram socker och 1 gram protein. Närvaron av kolhydrater gör det också möjligt för den att omedelbart ge energi till kroppen.

Bigarade

Bigarade är frukten av det sura apelsin- eller bitterapelsinträdet. Det bittra apelsinträdet (Citrus aurantium L.) är troligen ett bakkryss av Citrus maxima (pomelo) x Citrus reticulata (mandarinapelsin). Ursprungligen från Asien (Kina), fördes bitter apelsin till Europa av araberna på 900-talet. De sfäriska frukterna, något nedtryckta vid polerna, har ganska skrynklig hud. De når en intensiv orange färg mot slutet av hösten.

Insidan av den bittra apelsinen har flera kärnor och har en lätt saftig fruktkött med syrlig smak medan den vita delen av skalet är starkt bitter. Dess mycket doftande bark gör det möjligt att extrahera en raffinerad eterisk olja. Främst används som grundstammen för många citrusfrukter, frukterna av det bittra apelsinträdet används av livsmedelsindustrin för att få färska eller torkade skal för bakning eller för framställning av likörer.

Inom farmakologi används bitter apelsin för framställning av toniska medel. Bitter apelsin används för att förbereda sylt. På grund av de bittra ämnen som främjar matsmältningen är skalen av bitter apelsin effektiva mot aptitlöshet och matsmältningsbesvär.