Grönsaker och frukter som börjar med A

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

När de konsumeras dagligen har frukt och grönsaker många positiva effekter på kroppen. Det är inte för inte som de har blivit grunden för de mest kända dieterna för viktminskning. De är faktiskt låga i kalorier och lättsmälta. De berikar kroppen med en mängd vitaminer och mineraler. Framför allt stimulerar de matsmältningen och förbättrar tarmens funktion. De är inte bara ett lager av vitaminer utan också en sorts borste för att rengöra kroppen. Tack vare det stora antalet kostfibrer de innehåller, underlättar frukt och grönsaker matsmältningsorganens arbete och tar bort allt skräp från deras yta. Detta gör att de kan ta bort gifter från kroppen och normalisera utsöndringsfunktionen. För att hjälpa dig att bättre dra nytta av deras otaliga fördelar, inbjuder jag dig att fortsätta läsa den här artikeln tillägnad A-formade frukter och grönsaker.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Advokat

Avokado är frukten av avokadoträdet (Persea americana), ett träd som kan bli 20 meter högt. Avokadon är botaniskt ett bär med ett enda frö. Den kan vara rund, äggformad eller päronformad. Dess läderartade skal varierar i färg med en nyans som sträcker sig från ljusgrönt till brunt. Mogna frukter innehåller en grop lika stor som en golfboll. Köttet är gulgrönt till guldgult. Men färgen ändras snabbt när köttet kommer i kontakt med luft på grund av oxidation.

advokat

Avokado har en mild, nötaktig smak och en konsistens som liknar smör. Eftersom frukten inte är söt och inte innehåller syra används den ofta som grönsak. Frukten används oftast rå, skuren i skivor eller mosad i aperitifer och sallader. Dessa rätter åtföljs vanligtvis av skaldjur eller kyckling. Det är vanligt att man använder den för att balansera starka rätter, som guacamole. Oljan som utvinns ur avokadomassa kännetecknas av en mycket hög rökpunkt. Det används både i matlagning och i kosmetika.

Avokado innehåller mer fett än de flesta frukter (upp till 30 % för vissa sorter). 100 gram renad avokado innehåller 19,6 gram fett, 1,8 gram protein, 0,4 gram kolhydrater, 1 milligram C-vitamin, 583 milligram kalium, 3,1 gram kostfiber, 48 mikrogram betakaroten, 71 gram vatten och 71 gram vatten 787 kJ energi.

Aronia

Aronia är frukten avAronia melanocarpa, en vertikalt växande buske som tillhör familjen Rosaceae. Trädet är normalt 1,5 till 3 meter högt. Frukterna är mörkblå eller glänsande svarta bär. Juicen är en vacker mörkröd, nästan svart. Bären hänger i klasar om cirka 10 bär på röda stjälkar. Bladen är runda eller ovala. Bären är faktiskt små äpplen rika på pektin.

Aronia är infödd i Nordamerika där indianerna använde både de torkade och färska bären som medicin. Bären används för att producera juice. Vi kan också äta dem färska, som enkla frukter. Aronia kan användas som fyllning till pajer. Du kan också göra sylt, gelé och puré.

Aronia innehåller mycket antioxidanter (13,5 μmol/100 g). Aroniabär är också frukter med högt vitamininnehåll. De innehåller betydande mängder vitamin C, B1, B2, provitamin A och vitamin K. Dessutom innehåller dessa frukter även många mineralsalter och antioxidanter som antocyaniner och polyfenoler.

Anone

Vaniljsåsäpplet är frukten avAnnona reticulata, ett träd som tillhör familjen Annonaceae. Vaniljsåsäpplen är 8 till 13 cm långa, har en rund, oregelbunden form och är bikakeformade vid stjälken. Formen på frukterna varierar. De kan vara hjärtformade, sfäriska, avlånga eller oregelbundna. Storleken varierar från 7 cm till 12 cm, beroende på sort. Beroende på sort har frukterna ett lätt till kraftigt skrynkligt skal som ändrar färg under mognaden från ljusgrönt till gyllengult. Beroende på sorten är det vita fruktköttet av den mogna frukten mjöligt till degigt i konsistensen och har en sötsyrlig smak.

Köttet av vaniljsåsäpplet är ganska fibröst och innehåller många oätliga frön. Den söta och behagliga smaken liknar smaken av vaniljsås. Frukten används för att göra desserter, glassar och juicer. Bladen används invärtes mot maskar, och externt för att behandla bölder. Krossade löv kan appliceras på bölder, bölder och sår. De omogna frukterna och barken är rika på tannin och används för att behandla diarré och dysenteri. I svåra fall kokas bladen, barken och gröna frukterna tillsammans i 5 minuter i en liter vatten för att göra ett extremt kraftfullt avkok.

Ananas

Ananas är frukten av ananas comosus, en örtartad växt som tillhör den botaniska familjen bromelia. Ananas kan väga upp till 5 kg. Den har en oval-cylindrisk form och karaktäristisk, borstig, grönbrun hud. Ananas har ett distinkt utseende och tjock hud. Dess kött är mycket saftigt och har en gulgrön färg som ibland blir orange. Ananas är sötsur, mycket aromatiska och mogna frukter kan vara mycket saftiga.

Hög med ananas

Köttet och juicen från ananasen används i kök runt om i världen. Ananasskivor används i desserter som fruktsallader, samt vissa salta rätter. De används särskilt som pålägg till pizzor och hamburgare. Krossad ananas används i glass, godis, sylt och yoghurt. Ananasjuice serveras som dryck. Det är också huvudingrediensen i berömda cocktails som piña colada.

Ananas, även om den är väldigt söt och innehåller mycket enkla sockerarter, har relativt få kalorier (endast 50 per 100 g). Ananas är rik på vitaminer och mineraler. Ananas innehåller vitaminerna A, C, B1, B2, B6 och PP, samt folsyra, koppar, järn, fosfor och zink. På grund av dess bromelainhalt rekommenderas ananas särskilt för personer som försöker gå ner i vikt.

Mandel

Mandlar är frukterna av det vanliga mandelträdet (Prunus dulci), en växt som tillhör familjen Rosaceae. Växten är cirka fem meter hög och kärnorna är inneslutna i ett skyddande skal av vedartad karaktär. Ursprungligen från Asien importerades mandeln sedan till Europa och över hela Medelhavet av fenicierna. Mandel är en mycket använd ingrediens i olika traditionella medelhavskök, både i söta och salta rätter.

Mandel används både i matlagning (pesto) och i bakning (dragéer, kex, bakverk). Det används också för att förbereda mandelmjölk, en mycket energisk dryck. De viktigaste vitaminerna är vitamin E (ca 24 mg per kilogram), vitamin A, B-vitaminer (B1, B2, B3, B5 och B6), samt betakaroten och lutein. Det huvudsakliga mineralsaltet är magnesium (cirka 270 mg per 100 g), följt av kalcium, järn, kalium, koppar, zink, fosfor och mangan. Det är en mycket kaloririk mat (cirka 600 Kcal per 100 g). Det är därför att föredra att endast konsumera 10-15 gram per dag.

Aprikos

Aprikos är frukten av aprikosträdet (Prunus armeniaca), ett träd som tillhör familjen Rosaceae, en familj som även inkluderar körsbär, plommon, mandel och persika. I likhet med en liten persika är aprikosen en drupe 1,5 till 2,5 cm i diameter. Frukten har en färg som sträcker sig från gul till orange. Aprikosens yta kan vara glabrös eller sammetslen med mycket korta hårstrån. Aprikosmassan är i allmänhet fast och inte särskilt saftig.

aprikos

Aprikoser väger i allmänhet runt 35 gram. Aprikoser kan ätas både färska och torkade. De är ett hälsosamt och gott mellanmål. De kompletterar perfekt kakor, desserter, fruktsallader och till och med glass. Vi gör kompotter, juice och sylt. Aprikoser används som ingredienser i kötträtter. Aprikosfrön kan ersätta mandel i matlagning. Oljan som utvinns ur aprikoskärnor används i kakor, men även i kosmetika och apotek. Aprikoser äts bäst råa med huden på, eftersom de innehåller höga mängder fibrer och näringsämnen.

Aprikos är en extremt näringsrik frukt, rik på vitaminer och mineraler. Den innehåller vitaminerna A, C, E och kalium, fibrer, fetter och kolhydrater. Dessutom är dessa frukter en värdig källa till betakaroten och zeaxantin. 100 gram aprikoser innehåller cirka 48 kcal.

Acai

Acai är frukten av en art av palmträd som bara växer i Amazonas. Frukten är ett lila-färgat bär. Från dess vetenskapliga namn, Euterpe oleracea, tillhör acaipalmen familjen Arecaceae. Växten kan bli 20 till 30 meter i höjd och har fjädrande blad som kan bli upp till 2 meter långa. Färsk acai har ätits som basföda i regionen runt Amazonflodens delta i århundraden. Frukten säljs som frusen fruktkött eller juice. Det fungerar som en ingrediens i olika produkter, inklusive drycker, smoothies, kosmetika och kosttillskott.

Acai anses vara de mest näringsrika frukterna i hela Amazonas och har antioxidant, bantning, anti-tumör och antiinflammatoriska egenskaper Acai bär är mycket rika på antocyaniner, vitaminer, proteiner, fettsyror, fibrer och mineraler. Ett bär innehåller tio gånger mer antioxidanter än vindruvor och tre gånger mer antioxidanter än blåbär. Dessa frukter kan hjälpa till att bekämpa fria radikaler genom att bromsa processerna för för tidigt åldrande av celler. I 100 gram bär finns det nästan 41 mg C-vitamin och 98 mg kalium.

Sparris

Sparris är en grönsak. Den tillhör familjen Liliaceae och sparrissläktet. De unga skotten utgör den ätbara delen av denna grönsak. Medelhavstraditionen föredrar grön sparris, medan i norra Europa och även i Veneto dominerar preferensen för vita skott.

Den ätbara delen av växten är ”skottet” som har diuretiska och laxerande egenskaper. Vit eller grön, till och med lila, sparris är en grönsak som passar bra till förrätter och tillbehör. Den passar bra till kött och fisk och föraktar inte ens ovanliga kombinationer. Låg i kalorier men rik på fibrer och vitaminer, sparris är ett riktigt universalmedel för hälsan.

100 gram sparris innehåller cirka 20-22 kalorier, med nästan noll fett (0,23 gram). Proteiner representerar 3,2 % per portion. Den har ett bra fiberinnehåll som når 2 gram per 100 gram. De är mycket rika på vitaminer. Utan kolesterol och med ett mycket lågt glykemiskt index är sparris ett universalmedel för alla bantnings- eller hypoglykemiska dieter. Det kan därför konsumeras utan särskild oro även av diabetiker.

Äggplanta

Aubergine är frukten av Solanum melongena. Aubergine tillhör familjen Solanaceae. Det anses allmänt vara en grönsak, men botaniskt sett är aubergine till 100 % en frukt, och ännu mer ett bär. Den mest kända sorten i Europa har en klubbaformad frukt, mörklila till svart färg och en längd på cirka 20 cm. Rå aubergine smakar bittert och sammandragande, men den utvecklar en rik, komplex smak när den tillagas. Frukten kan absorbera matfetter och såser, vilket kan förbättra smaken av auberginerätter.

Äggplanta

Aubergine kan ångas, sauteras, stekas i pannan, stekas, grillas, rostas, stuvas, curry eller marineras. Kryddade med örter eller chilipeppar blir grillade aubergineskivor ett alternativ till klassiska sallader och ett komplement till smörgåsar. Den klassiska auberginerätten är moussaka, en skiktad gryta av kött och grönsaker, vars tillagning påminner om en italiensk lasagne. Aubergine innehåller kalium, koppar, magnesium, vitamin C, vitamin K och vitamin B. Den förser även kroppen med kostfibrer, fytosteroler och antioxidanter. Den har ett högt innehåll av mineralsalter, särskilt kalcium och fosfor.

Kronärtskocka

Kronärtskockan är en grönsak från Cynara cardunculus subsp. Scolymus. Det är en växt som tillhör familjen Asteraceae. Kronärtskockan kommer troligen från trädgårdsurvalet av tistel. Därför finns den inte i sitt spontana tillstånd, utan odlas allmänt som en grönsak. Det köttiga kärlet och de inre högbladen utgör den ätbara delen av kronärtskockan, vanligen kallad ”hjärtat”.

Smaken på kronärtskockor är svår att definiera för någon som aldrig har ätit dem. Den kan jämföras med sparris, men den är köttigare och har en aning beska. Bladen tas ofta bort ett i taget och den köttiga basen äts upp, med salladsdressing, Hollandaisesås, majonnäs, aioli, citronsaft eller andra såser. Den fibrösa övre delen av varje blad kasseras vanligtvis. Det konkava hjärtat är ofta fyllt med kött, sedan stekt eller tillagat i en välsmakande sås. Frysta kronärtskockshjärtan är ett tidsbesparande substitut.

Kronärtskockan är en värdefull grönsak på grund av sitt höga innehåll av vitaminerna A, C och E, samt mineraler som järn, kalcium och magnesium. Kronärtskockan är också känd för sina bantande och laxerande egenskaper.

Vitlök

Vitlök är en lökgrönsak. Det är glödlampan avAllium sativum, en örtartad växt som tillhör familjen Liliaceae. Löken är doftande och innehåller yttre lager av tunna omslutande löv som omger ett inre hölje som omsluter baljorna. Ibland innehåller löken 10 till 20 asymmetriskt formade baljor, förutom de som ligger närmast mitten.

vitlök

Vitlök används flitigt över hela världen för sin skarpa smak som smaksättning eller krydda. Den används rå i sallader eller till såser, grytor, fisk- eller grönsaksrätter. Det används också i stor utsträckning vid beredning av korv och i konservindustrin. Den distinkta aromen beror främst på organiska svavelföreningar inklusive allicin och ajoen som bildas när de krossas eller hackas.

Vitlök är en riktig bomb av nyttiga föreningar. Den innehåller flavonoider, aminosyror, saponiner, sockerarter, slemföreningar, vitaminer (B1, B2, PP, vitamin C, provitamin A), många mineralsalter (kalium, kalcium, magnesium) och sällsynta spårämnen, inklusive kobolt, krom och nickel . Vitlök har ett respektabelt medicinskt rykte. Den är idealisk för att förebygga influensa, hudsjukdomar och förkylningar. Det är ett idiotsäkert tarmdesinfektionsmedel.