Frukt och grönsaker i Q

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Regelbunden konsumtion av frukt och grönsaker bidrar till vår långsiktiga hälsa av flera skäl. Genom att äta frukt och grönsaker regelbundet får vi i oss vitaminer, mineraler och fibrer som våra kroppar behöver för att fungera vid optimala parametrar. För att ta reda på mer, inbjuder vi dig att fortsätta läsa den här artikeln tillägnad frukt och grönsaker i Q.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Quetsche

Quetschen är frukten av Prunus domestica subsp. insititia, en underart av plommon som odlats i århundraden i Europa. Det är en liten äggformad frukt med slät lila-svart eller mycket mörkrött skal. Denna stenfrukt har mört, fast, tätt gult kött med rika, söta smaker som ofta förstärks när den tillagas.

Quetsche

Även om den kan ätas färsk, används damson främst i matlagning. Köttet har en kryddig smak. Damson sticker ut för sin höga sockerhalt. Köttet är också torrare än de flesta andra plommon. Detta gör den till en idealisk tillsats för bakverk.

Quetschen späder inte ut degen med överflödig vätska. Detta är den idealiska sorten för att göra plommontårtor och andra traditionella centraleuropeiska desserter. Dessa aromatiska, vitaminrika blåsvarta bär kan även användas för att göra kompott, sylt, gelé, juice, sirap, snaps och vin.

Färska plommon innehåller cirka 46 kcal per 100 g. Den genomsnittliga mängden kolhydrater i en sådan portion frukt är 12-14,6 g. Även om plommon inte är rika på C-vitamin har de ganska höga halter av vitamin A och vitamin E. De innehåller också så viktiga mineraler som kalium, järn, magnesium, kalcium och fosfor. Ankor innehåller mycket B-vitaminer.

Damskinn har många värdefulla egenskaper. De reglerar matsmältningen, skyddar mot fria radikaler och förbättrar till och med humöret. Uppdrag förbättrar aptiten. De förebygger förstoppning och minskar därmed risken för tjocktarmscancer.